Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η Κομισιόν «ξεχνά» το δικαίωμα βέτο-Διαβήματα από Λευκωσία προς Ε.Ε

Η Κομισιόν «ξεχνά» το δικαίωμα βέτο-Διαβήματα από Λευκωσία προς Ε.Ε
Λευκωσία: Υπέρβαση όρων εντολής για το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων και παράκαμψη του δικαιώματος αρνησικυρίας των κρατών-μελών επιχειρεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα του «Πολιτικού Διαλόγου» Ε.Ε-Τουρκίας, με φόντο το ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει στην κοινή δήλωση με την Άγκυρα ότι «επαναλήφθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής εργασίας από τις δύο πλευρές το πρώτο τρίμηνο του 2016, με σκοπό να διασφαλίσουμε το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών».

Η εν λόγω αναφορά, περί «διασφάλισης του ανοίγματος των κεφαλαίων αυτών», συνιστά εκ των πραγμάτων υπέρβαση των όρων εντολής της Κομισιόν, η οποία δύναται μεν να προτείνει το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά δεν είναι σε θέση να το «διασφαλίσει», καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνο γνώμη όλων των κρατών-μελών, τα οποία αποφασίζουν στο πλαίσιο διακυβερνητικής διαδικασίας και διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν επιχειρεί με την εν λόγω δήλωση να προκαταλάβει και να «καπελώσει» την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τον πλέον επίσημο τρόπο και από κοινού με την Άγκυρα...

Η νέα κίνηση της Κομισιόν εκδηλώθηκε στις 25 Ιανουαρίου και προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», προβαίνει σε διαβήματα προς τις Βρυξέλλες, υποδεικνύοντας ότι η «διασφάλιση» ή όχι του ανοίγματος εκάστου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κοινής δήλωσης και συμφωνίας μεταξύ της Κομισιόν και της Άγκυρας, όπως επιχειρήθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι προσυπέγραψαν την επίμαχη αναφορά, μαζί με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

Είναι τουλάχιστον σαφές ότι η Κομισιόν δεν αρκείται στην υποβολή πρότασης για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Και επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για «διασφάλιση» του ανοίγματός τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το δικαίωμα βέτο που διατηρούν όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όλα αυτά στον βωμό εξασφάλισης της συνεργασίας της Τουρκίας στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Κομισιόν «έχει μοιραστεί» με την Άγκυρα τον σχεδιασμό της για το ξεπάγωμα των πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον προσεχή Μάρτιο.
Οι συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας είναι «προχωρημένες» και όπως ανέφερε στον «Φ» η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν «αποφάσισε να υποβάλει πριν το τέλος του προσεχούς Μαρτίου ανανεωμένη πρόταση για ξεπάγωμα του κεφαλαίου 26 Παιδεία-Πολιτισμός», το οποίο έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και αναθεωρημένες προτάσεις για προώθηση των κεφαλαίων 15 για την Ενέργεια, 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24 για Δικαιοσύνη και 31 για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα. Άλλωστε, όπως είχαμε αποκαλύψει, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θεωρεί την Τουρκία «σανίδα σωτηρίας» για το προσφυγικό, δεσμεύτηκε και γραπτώς (κατόπιν απαίτησης της Άγκυρας), αποστέλλοντας επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, διά της οποίας επαναλαμβάνει την απόφαση των Βρυξελλών να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφαλαία.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι «Κομισιόν και Άγκυρα προσδοκούν ότι μετά την ενεργοποίηση της απόφασης για ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων, εντός Μαρτίου, η Ολλανδική Προεδρία θα μεταφέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο προς λήψη αποφάσεων». Με προφανή στόχο να ασκηθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία και να πειθαναγκαστεί να άρει το βέτο της, προσυπογράφοντας το άνοιγμα κάποιων, εάν όχι και των πέντε, τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προσδοκά ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη «θα επιδείξει καλή θέληση, υπό το φως και της προόδου που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων και των προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί για λύση του Κυπριακού, τους προσεχείς μήνες», κάτι που αποδίδεται και στη «θετική στάση» που δήθεν τηρεί η Τουρκία. Οι ίδιοι κύκλοι φροντίζουν να υπενθυμίσουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έβαλε την υπογραφή του στην «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η οποία, όπως επισημαίνουν, «μπορεί να πάρει μπρος» μόνο με το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων...

Στο απυρόβλητο η Άγκυρα

Η κοινή δήλωση που προσυπέγραψε η Κομισιόν με την τουρκική πολιτειακή ηγεσία αποενοχοποιεί την Άγκυρα σε ό,τι αφορά στις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, αλλά και τις ευθύνες της στο Κυπριακό. Η κοινή δήλωση αρκείται να καλωσορίσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές», Κομισιόν και Τουρκία, «συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρέχουν πλήρη και αποτελεσματική στήριξη στις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προς την επίτευξη συνολικής διευθέτησης». Δηλαδή, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία πράττει το καθήκον της στο Κυπριακό και οφείλει απλώς να «συνεχίσει να παρέχει στήριξη» στον κ. Άιντα. Αυτό για την Κομισιόν του κ. Γιούνκερ είναι αρκετό...

Πιέσεις για νέα Σύνοδο Κορυφής

Πιέσεις για την πραγματοποίηση νέας Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας πριν την προκαθορισμένη Σύνοδο Κορυφής των «28», στις 18 Φεβρουαρίου, ασκεί η Κομισιόν, προσδοκώντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπό τη «στενή καθοδήγηση» της Άνγκελα Μέρκελ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα «εισηγηθεί» προς τον Ντόναλντ Τουσκ την πραγματοποίηση νέας Συνόδου Κορυφής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπου αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την παραχώρηση νέων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία. Ανάλογες κινήσεις, όπως πληροφορείται ο «Φ», γίνονται και από το Βερολίνο, το οποίο διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε στους 27 εταίρους του ότι τα 3 δισεκατομμύρια που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν προς την Τουρκία, ως οικονομική στήριξη για τα 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, δεν επαρκούν.

Βρυξέλλες και Βερολίνο επιδιώκουν σε πρώτη φάση να εξασφαλίσουν ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών για εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, με την Ιταλία να εξακολουθεί να προβάλλει κάποιες ενστάσεις, όχι επί του ποσού, αλλά για το ταμείο από το οποίο θα διατεθούν τα εν λόγω κονδύλια. Η Ρώμη προσδοκά ότι το συνολικό ποσό θα δοθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Εν συνεχεία, Κομισιόν και Βερολίνο θα επιδιώξουν να ελαφρύνουν τα προσφυγικά βάρη της Τουρκίας, με τη μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων από την υποψήφια χώρα προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τη μετεγκατάσταση 400 χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία, αριθμός όμως που κρίθηκε εξωπραγματικός, και στη συνέχεια «προσγειώθηκε» στις 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Η Ολλανδική Προεδρία, πάντως, εργάζεται επί μιας φόρμουλας που προνοεί τη μετεγκατάσταση 250 χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε., με αντάλλαγμα την άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι πέραν των 850 χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών έφθασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 
 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/296890/i-komision-xechna-to-dikaioma-veto-diavimata-apo-lefkosia-pros-ee#sthash.kT7ES1oW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου