Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ «ΣΠΑΕΙ» ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

ΝΑΣΡΑΛΑ-ΣΙΣΙΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Άλλη μια ανησυχητική είδηση έχει θορυβήσει την Άγκυρα καθώς όπως φαίνεται ο άξονας Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας σπάει σε πολλά μέτωπα, δημιουργώντας σοβαρά  εμπόδια στα τουρκικά σχέδια μεγάλης χερσαίας εισβολής στην Συρία. Όπως αναφέρεται και σύμφωνα με πληροφοριες της εφημερίδας του Κουβέιτ,  El Ceride, αυτές τις μέρες υψηλή αντιπροσωπία της λιβανέζικης Χετζμπολάχ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Συρίου προέδρου Άσαντ, επισκέφτηκε το Κάιρο της Αιγύπτου και είχε σημαντική συνάντηση και συνομιλίες με τον ίδιο τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Σίσι.
Η λιβανέζικη αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον υπεύθυνο των διαραβικών σχέσεων της Χετζμπολάχ, Hasan İzzedin, τον εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης, Muhammed Afif και τον βουλευτή της λιβανέζικης βουλής, Ali Miktdad.
Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την κηδεία του Αιγύπτιου παναραβιστή πολιτικού αναλυτή, Muhammed Hasaneyn Heikal, αλλά ο κύριος λόγος ήταν οι εξελίξεις στην Συρία και οι πληροφορείς περί δημιουργίας άξονα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, ενώ είχε κληθεί να μετάσχει στον άξονα και η Αίγυπτος για πραγματοποίηση χερσαίας εισβολής στην Συρία.
Οι πληροφοριες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Σίσι, τον οποίο ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει σαν πραξικοπηματία δικτάτορα, παρά του ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία έχει απορρίψει κάθε προοπτική να μετάσχει η Αίγυπτος σε μια επέμβαση στη Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ, γεγονός που έχει απογοητεύσει τη Άγκυρα και είναι άλλη μια ρωγμή στην προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα μεγάλο ισλαμικό άξονα κατά του προέδρου Μπασέρ Άσαντ. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου