Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Βρετανία υπάκουσε στην απαίτηση του Ισραήλ να αφαιρέσει αφίσες υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο

56cc8694c36188f60d8b45d7
Αφίσες για την προώθηση του κινήματος Μποϊκοτάζ και Κυρώσεις (BDS) που επέκρινε τις πολιτικές και τις δράσεις της δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ αφαιρούνται από σταθμούς του μετρό του Λονδίνου μετά από πιέσεις του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παρατηρώντας την Ισραηλινή εβδομάδα Απαρτχάιντ, οι αφίσες που δημιουργήθηκαν από την ομάδα της Παλαιστινιακής Δράσης του Λονδίνου είχαν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με πραγματικές διαφημίσεις και διαθέτουν στοιχεία για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ.

Picture 3
Ο Νετανιάχου καταδίκασε τις αφίσες, κατευθύνοντας το υπουργείο εξωτερικών του να απαιτήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να τις αφαιρέσει.
Ο Yair Lapid, αρχηγός του κόμματος Yesh Atid, περιέγραψε τις διαφημίσεις ως «αντισημιτικές, αντι-Ισραηλινά σημάδια που μας αποκαλούν ένα κράτος απαρτχάιντ, κατηγορώντας μας για το βασανισμό παιδιών, ή δολοφονία, για φοβερά πράγματα.”
Ο ίδιος φέρεται να τηλεφώνησε στον Δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για να του πει ότι η διαφημιστική εκστρατεία δεν θα γίνει ανεκτή από την Ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τον Lapid ότι οι πινακίδες θα κατέβουν. Προφανώς συναίνεσε αργά την Τρίτη το απόγευμα και οι αφίσες αφαιρέθηκαν.
Picture 4
Η Παλαιστιανή ομάδα του Λονδίνου είπε, “Το γεγονός ότι οι Βουλευτές ζητούν από το δήμαρχο του Λονδίνου να μιλήσουν για μερικές αφίσες καθιστά σαφές πόσο φοβάται το Ισραήλ να είναι απονομιμοποιημένο. Φοβούνται το BDS, και τρομοκρατημένοι άνθρωποι θα δουν το καθεστώς τους για αυτό που είναι: Κατοχή και απαρτχάιντ”.
Υπήρχαν τέσσερις αφίσες στην εκστρατεία. Η πρώτη κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για συνενοχή στις Ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μέσω των πωλήσεων όπλων. “Το Απαρτχάιντ είναι Σπουδαίο” έγραφε. “Βρετανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ για την σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα το 2014. Πάνω από 100 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ. Επωφελούνται άμεσα από το Ισραηλινό απαρτχάιντ και συμβάλλουν στην στρατιωτικοποιημένη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων ».
Μια άλλη κατηγόρησε το χρηματοδοτούμενο από το κράτος μέσο μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το BBC, για μεροληψία. “Γιατί το BBC κάνει ρεπορτάζ μεροληπτικά υπέρ του Ισραήλ;”. Είχε ένα απόσπασμα από τον Tim Llewellyn, πρώην ανταποκριτή του BBC στη Μέση Ανατολή, ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι, σε ένα newsroom του BBC, μια Ισραηλινή ζωή αξίζει όσο η ζωή ενός άπειρου αριθμού Παλαιστινίων».
Picture 5
Μια αφίσα στόχευε την G4S, μια αμφιλεγόμενη Βρετανική εταιρεία ασφαλείας που έχει μια σειρά από φυλακές στο Ισραήλ. “Πάνω από 500 παιδιά Παλαιστινίων κρατούνται χωρίς δίκη στις εξοπλισμένες Ισραηλινές φυλακές της G4S  κάθε χρόνο”, γράφει.
Η τέταρτη επικεντρώθηκε στην κατεδάφιση Παλαιστινιακών σπιτιών, ένα τιμωρητικό μέτρο που πραγματοποιείται από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. “Το Ισραήλ κατεδάφισε 1.177 σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη το 2016”, ανέφερε.
Picture 6
“Οι ενέργειές μας αποσκοπούν να λάμψει το προσκήνιο στην υποστήριξη που το Ισραήλ λαμβάνει από την κυβέρνηση και την βιομηχανία όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, και εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η G4S”, δήλωσε η Παλαιστινιακή Δράση Λονδίνου. “Σε μια εποχή που η κυβέρνηση υπονομεύει την τοπική δημοκρατία προκειμένου να προστατεύσει το Ισραήλ και να επιτεθεί την ιδέα της στήριξης των Παλαιστινίων, ήταν σημαντικό να δείξουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση σε αλληλεγγύη με την Παλαιστινιακή λαϊκή αντίσταση.”
Το Transport for London (TfL) δήλωσε στην Evening Standard τη Δευτέρα ότι οι αφίσες θα πρέπει να κατέβουν.
“Είναι flyposting και ως εκ τούτου μια πράξη βανδαλισμού, που παίρνουμε πολύ σοβαρά”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του TfL.
Picture 7
“Το προσωπικό και οι εργολάβοι μας εργάζονται για να αφαιρέσουν αμέσως οποιαδήποτε βρέθηκε στο δίκτυό μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Μερικές δεξιές Εβραϊκές ομάδες κοινοτήτων είπαν ότι οι αφίσες προσθέτουν “κηλίδες” εναντίον του Ισραήλ.
“Αυτές οι αφίσες είναι απαίσιες κηλίδες που δεν κάνουν τίποτα για να συμβάλουν στην ειρήνη και τον διάλογο, βάζοντας σημαντικούς περιοριστμούς στις διακοινοτικές σχέσεις σε όλο το Λονδίνο”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Εβραϊκό Φόρουμ του Λονδίνου στη Haaretz.
“Είναι μια πράξη βανδαλισμού, που επιδιώκει να υπονομεύσει τη σχέση της Βρετανίας με το Ισραήλ και αποσκοπεί στο να προωθήσει δυσφορία. Χαιρετίζουμε τις Μεταφορές του Λονδίνου για τη δέσμευσή τους να τις αφαιρέσουν γρήγορα.”
Η τελευταία εμφανής υποταγή της Βρετανικής κυβέρνησης στην Ισραηλινή πίεση προσθέτει σε ένα αυξανόμενο συναίσθημα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίζει την πάταξη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Independent, όλα τα χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο ιδρύματα σύντομα θα απαγορευτούν από τη συμμετοχή σε κινήσεις του BDS, και θα αντιμετωπίσουν “σοβαρές ποινές” αν το κάνουν.
Ένας εκπρόσωπος του Jeremy Corbyn χαρακτήρισε την απόφαση ως ”μια επίθεση στην τοπική δημοκρατία”.
«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τοπικούς αντιπροσώπους ικανούς να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς πολιτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό περιλαμβάνει απόσυρση επενδύσεων ή προμηθειών για λόγους ηθικούς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Πηγή:
https://www.rt.com/uk/333386-netanyahu-london-underground-posters/

http://offtherecord.net.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου