Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Νέα έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ‘εκτεταμένες’ επιθέσεις σε αμάχους στην Υεμένη από τη Σ. Αραβία


569f89e1c3618813148b45a1
Ο ρόλος της Βρετανίας στην εξαγωγή όπλων και την παροχή στρατιωτικών συμβούλων για την εκστρατεία βομβαρδισμών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη είναι υπό έλεγχο μετά από μια έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Ένα αγόρι στέκεται σε μια τάξη στο σχολείο του,
αφού χτυπήθηκε από μια αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής ηγεσίας
στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. © Khaled Abdullah / Reuters
Η έκθεση, η οποία λήφθηκε από την Guardian και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, βρήκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο χτυπώντας μη στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων στρατόπεδα προσφύγων, γάμους πολιτών, οχήματα, ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Υεμένη χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να δεί σε περιοχές πριν και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, που επίσης στόχευσαν και μια αποθήκη εξοπλισμού για ένα έργο για το νερό που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Η Βρετανία έχει αρνηθεί ότι στρατιωτικοί σύμβουλοι της βοηθούν τη Σαουδική Αραβία σε “έναν λειτουργικό ρόλο,” επιμένοντας ότι αντιθέτως βοηθούν να “εξασφαλιστεί συνεχής συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε πυραύλους αξίας πάνω από 1 δις λίρες, ρουκέτες και βόμβες στη Σαουδική Αραβία το περασμένο καλοκαίρι, στην έκτακτη αύξηση των πωλήσεων που οδήγησαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κατηγορούν τη Βρετανική κυβέρνηση για πόλεμο αισχροκέρδειας.
Η καταδικαστική έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών.
Η ομάδα τεκμηρίωσε ότι ο συνασπισμός είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές με στόχο αμάχους και πολιτικά αντικείμενα, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και προσφύγων, συγκεντρώσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γάμων, πολιτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, κατοικημένες περιοχές αμάχων, ιατρικές εγκαταστάσεις, σχολεία, τζαμιά, αγορές, εργοστάσια και αποθήκες τροφίμων και άλλων βασικών μη στρατιωτικών υποδομών, όπως το αεροδρόμιο της Σαναά, το λιμάνι στην Hudaydah και εσωτερικές διαδρομές διέλευσης”, αναφέρει η έκθεση.
Η ομάδα τεκμηρίωσε 119 εξορμήσεις του συνασπισμού που σχετίζονται με παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.
Μιλώντας στις ερωτήσεις πρωθυπουργού (PMQs) την Τετάρτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, επιμένοντας ότι η Βρετανία έχει τους «αυστηρότερους» ελέγχους όπλων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Δεν είναι γνωστό εάν ο Κάμερον γνώριζε την έκθεση του ΟΗΕ όταν μίλησε.
«Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων μας, νομίζω ότι έχουμε μερικούς από τους πιο αυστηρούς ελέγχους οπουδήποτε στον κόσμο και θα κάνω πάντα βέβαιο ότι λειτουργούν σωστά», δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC Radio 4.
”Προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι το έργο που επιτελεί η Σαουδική Αραβία είναι σωστά στοχευμένο και είναι σωστό ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό. Δουλεύουμε μαζί τους και με άλλους, εξ ονόματος της νόμιμης κυβέρνησης στην Υεμένη.”

Πηγή:
https://www.rt.com/uk/330328-un-saudi-yemen-airstrikes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου