Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το πρόσωπο του πολέμου: Χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων της CIA στη Συρία


106379079_388789c
Αυτό το μερικό χρονοδιάγραμμα παρέχει αποδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Ομπάμα ιδίως φέρουν σημαντική ευθύνη για τον Συριακό πόλεμο και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Ο Ομπάμα ενέκρινε στοιχεία σχεδίων της CIA που πάνε πίσω πάνω από 65 χρόνια. Η ανάμιξη της CIA διαχωρίζεται από το αποτυχημένο σχέδιο του Πενταγώνου για την εκπαίδευση “μετριοπαθών ανταρτών”, που δεν καλύπτεται σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Δεκαετίες 1940 και 1950 ”… αν θέλετε να κατανοήσετε την προέλευση της αυταρχικής διακυβέρνησης στη Συρία σήμερα, είναι σημαντικό να πάτε πίσω στην δεκαετία του 1940 και του 1950 και να δείτε το ρόλο που έπαιξε η CIA σε αυτή τη γη”. Δείτε επίσης εδώ, σ. 122: “Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αυτοί που χαράζουν την πολιτική των ΗΠΑ ανησύχησαν όταν η Συριακή κυβέρνηση, υποκύπτοντας στη λαϊκή πίεση, αρνήθηκε να αφήσει μια Αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να κατασκευάσει έναν αγωγό μέσα από το έδαφός της. Η Ουάσιγκτον διαπίστωσε επίσης το ισχυρό αντι-Δυτικό συναίσθημα και το μεγάλο κομμουνιστικό κόμμα της χώρας δυσοίωνο. Ανησυχώντας ότι η Συρία «παρασυρόταν προς τα αριστερά», η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) έκανε σχέδια για την ανατροπή της τριών ετών πολιτικής κυβέρνησης.” Πράκτορες της CIA συναντήθηκαν με δεξιούς στρατιωτικούς ηγέτες στη Δαμασκό για να συζητήσουν την εγκατάσταση μιας “στρατιωτικά υποστηριζόμενης δικτατορίας” .
1947-1948 Προσπάθειες της CIA “για να επηρεάσουν τις εκλογές 1947-8 με την υποστήριξη στοιχείων της δεξιάς στο Εθνικιστικό Κόμμα …”
Μάρτιος 1949 Η CIA χορηγεί το Συριακό πραξικόπημα. Η CIA εμπλέκεται άμεσα.
1957 Σχέδιο της CIA και της MI6 για τη δολοφονία 3 κορυφαίων ηγετών της Συρίας και την ανατροπή της κυβέρνησης. “… σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν προβοκάτορες να ξεκινήσουν μια σειρά από γεγονότα.” “Μια ‘Ελεύθερη Συριακή Επιτροπή’ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και «πολιτικές φατρίες με παραστρατιωτικές ή άλλες ενεργές δυνατότητες» στη Συρία θα πρέπει να είναι οπλισμένες.» [Σας θυμίζει κάτι αυτό; ] Δείτε επίσης εδώ.
2006-2011 Πριν από την έναρξη του Συριακού πολέμου, οι ΗΠΑ εγείρουν αντίθεση στην κυβέρνηση της Συρίας (Άσαντ). Ένα άρθρο στις 18 Απριλίου του 2011 γράφει “Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του WikiLeaks αποκαλύπτουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρηματοδοτούσε κρυφά ομάδες της Συριακής αντιπολίτευσης και άλλα σχέδια της αντιπολίτευσης για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αναφέρει η Washington Post.”
Μάρτιος 2011 Βία στην Νταράα εγκαινιάζει τον Συριακό πόλεμο. “Το «κίνημα διαμαρτυρίας» της Νταράα στις 17 με 18 Μαρτίου είχε όλες τις εμφανίσεις ενός στημένου γεγονότος που περιλαμβάνει συγκαλυμμένη στήριξη σε Ισλαμιστές τρομοκράτες από την Μοσάντ ή / και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών”. “Στην Νταράα, ελεύθεροι σκοπευτές σε στέγες είχαν ως στόχο τόσο την αστυνομία όσο και διαδηλωτές.” [Σημειώστε ότι αυτή η τεχνική συνέβη και στη βία στο Κίεβο στην Ουκρανία.] Δείτε επίσης εδώ.
wn20130317a1a-870x563
Το πρόσωπο του πολέμου: Τραυματισμένες Σύριες γυναίκες καταφθάνουν σε ένα νοσοκομείο αφότου χτυπήθηκαν τα σπίτια τους στην Αζάζ, στα περίχωρα του Χαλεπίου, Αύγουστοs 2013. /AP
18 Αυγούστου 2011 Ο Ομπάμα λέει ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. “Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί, μετά από μήνες βίαιης καταστολής του σε διαδηλωτές. Η ρητορική κλιμάκωση υποστηρίχθηκε από νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σχεδιασμένες να υπονομεύσουν την ικανότητα του Άσαντ να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική του επιχείρηση”.
1 Αυγούστου 2012 ”Ο Ομπάμα εγκρίνει μυστική υποστήριξη των Σύριων ανταρτών”. “Η πλήρης έκταση της παράνομης στήριξης που οργανισμοί όπως η CIA μπορεί επίσης να παρέχουν είναι ασαφής.”
2 Οκτωβρίου 2013 “Η CIA επεκτείνει μια μυστική προσπάθεια να εκπαιδεύσει μαχητές της αντιπολίτευσης στη Συρία εν μέσω ανησυχιών ότι οι μετριοπαθείς, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ στρατιώτες γρήγορα χάνουν έδαφος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.” “Ο ρυθμός του προγράμματος της CIA ισοδυναμεί σε μια στάλα στις τάξεις των μαχητών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είναι συνολικά περίπου 100.000. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι περίπου 20.000 από αυτούς θεωρούνται «εξτρεμιστές» με μαχητική Ισλαμική ατζέντα.”
“Αυτές οι σκληρές φράξιες έχουν αποστραγγίσει ώθηση και υποστήριξη από μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών. Οι πιο σημαντικές ομάδες Ισλαμιστών, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) και η Jabhat al-Nusra, περιλαμβάνουν μαχητές που έχουν μεγάλη εμπειρία από τον πόλεμο στο Ιράκ, έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και έχουν πραγματοποιήσει χτυπήματα υψηλού προφίλ εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ.”
23 Απριλίου 2014 ”Οι ΗΠΑ παρέχουν περισσότερα όπλα και κατάρτιση στους μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία, σύμφωνα με ένα αυξανόμενο μυστικό πρόγραμμα που διευθύνεται από την CIA στην Ιορδανία.” ”Οι σκεπτικιστές αμφιβάλλουν ότι η Αμερικανική προσπάθεια θα βοηθήσει πολύ, με δεδομένη την εξασθενημένη κατάσταση της αντιπολίτευσης και τις επιδρομές που πραγματοποιούνται από μαχητές της αλ Κάιντα. Οι μετριοπαθείς μαχητές που υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή έχουν σχετικά μικρή επιρροή επί του εδάφους. “
2 Οκτωβρίου 2015 “Η CIA έχει παράσχει στις χιλιάδες των μαχητών που έχει εκπαιδεύσει σε μυστικές βάσεις στην Ιορδανία με εξοπλισμό επικοινωνίας, υποστήριξη και όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων. Οι εν λόγω υποστηριζόμενοι από τη CIA μαχητές ξαναμπήκαν στη Συρία διαμέσου των νότιων συνόρων της χώρας με την Ιορδανία, αλλά πολλοί έχουν φτάσει σε μονάδες που τώρα παρατάσσονται βόρεια και ανατολικά της Δαμασκού – περιοχές που έχουν σφυροκοπηθεί από Ρώσικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών”.

Πηγή:
https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/cia-interventions-in-syria-a-partial-timeline/

 http://offtherecord.net.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου