Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εισβολή στο Ιράκ – Επέτειος της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης στη σύγχρονη ιστορία


blair-iraq-400x267
της Felicity Arbuthnot
Αφού η τραγωδία της τρομοκρατίας είναι και πάλι στην επικαιρότητα, είναι καιρός να επανεξετάσουμε ίσως μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές ενέργειες στη σύγχρονη ιστορία – την παράνομη εισβολή και την καταστροφή – συνεχιζόμενη – του Ιράκ.
Η 20η Μαρτίου σηματοδότησε την δέκατη τρίτη επέτειο μιας δράσης με αποτέλεσμα ισοδύναμο ενός Παρισιού, Βρυξελλών, Λονδίνου της 7ης Ιουλίου του 2005, συχνά πολλές φορές από τότε καθημερινά στο Ιράκ. Όσο για την 11η Σεπτεμβρίου 2001, υπήρχε συχνά αυτός ο αριθμός νεκρών και ο πόνος κάθε αρκετές εβδομάδες, επίσης εν εξελίξει.

Η Αμερική και η Βρετανία έχουν αναμφισβήτητα εμπλακεί και δημιούργησαν την κληρονομιά μιας από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες επιθέσεις τρομοκρατίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν λεπτά σιωπής ή Πύργος του Άιφελ λουσμένος στα χρώματα της Ιρακινής σημαίας – ή ακόμη και εκείνα των άλλων συνεχιζόμενων καταστροφών Δυτικής μηχανικής, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, ή για τη συνενοχή ΗΠΑ-Βρετανίας στο ανθρώπινο μακελειό στην Υεμένη, ή για τους σαράντα τρείς νεκρούς και διακόσους τριάντα εννέα τραυματίες στη Βηρυτό, το Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες από την ISIS, την ημέρα πριν από την επίθεση του Παρισιού.
Ο Πύργος του Άιφελ δεν εμφάνισε τα Ρωσικά χρώματα όταν η ISIS στοίχισε τον Οκτώβρη του 2015 την συντριβή του Ρωσικού αεροσκάφους μετά την έξοδο από το αεροδρόμιο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου, το αποτέλεσμα μιας βόμβας που τοποθετήθηκε, σκοτώνοντας όλους τους διακόσιους είκοσι τέσσερις επιβάτες. Οι μαζικές δολοφονίες της ISIS στην Αφρική ως επί το πλείστον αγνοούνται.
Από τότε που η ISIS γεννήθηκε από την “απελευθέρωση” του Ιράκ ( “Επιχείρηση Απελευθέρωση Ιράκ” – ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) αξίζει η αναθεώρηση της ομιλίας του Τόνι Μπλερ στο Κοινοβούλιο στις 20 Μάρτη 2003, την ημέρα της εισβολής. (1)
“Την Τρίτη το βράδυ έδωσα την εντολή στις Βρετανικές δυνάμεις να λάβουν μέρος σε στρατιωτική δράση στο Ιράκ.
“Απόψε Βρετανοί στρατιώτες και γυναίκες επιχειρούν από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.
“Η αποστολή τους: να αφαιρέσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία και να αφοπλίσουν το Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής”, δήλωσε ο Μπλερ.
Κόβει την ανάσα. Η “αποστολή” της μικρής Βρετανίας ήταν να αφαιρέσει από την εξουσία τον πρόεδρο της χώρας της οποίας η «εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» ήταν εγγυημένη από τον ΟΗΕ. Όσο για τα “όπλα μαζικής καταστροφής”, ίσως εκατομμύρια λέξεις έχουν δώσει το ψέμα για την ύπαρξή τους και στις ΗΠΑ και την Βρετανία σχεδόν βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εξαντλητικής εργασίας από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.
«… Αυτός ο νέος κόσμος αντιμετωπίζει μια νέα απειλή διαταραχής και χάους που γεννήθηκαν είτε από ωμά κράτη όπως το Ιράκ οπλισμένα με όπλα μαζικής καταστροφής ή από ακραίες τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε αυτός που θα γινόταν ο χασάπης της Βαγδάτης.
“Και οι δύο μισούν τον τρόπο ζωής μας, την ελευθερία μας, τη δημοκρατία μας.
“Ο φόβος μου, βαθιά ριζωμένος, που βασίζεται εν μέρει στις πληροφορίες που βλέπω είναι ότι οι απειλές αυτές έρχονται και παραδίδουν καταστροφή για τη χώρα μας και τον κόσμο μας.
“Αυτά τα τυραννικά κράτη δεν ενδιαφέρονται για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής – οι τρομοκράτες απολαμβάνουν την καταστροφή της.”
Ο κόσμος, βέβαια, δεν αντιμετώπισε καμία απειλή από το Ιράκ. Ακόμη και το Ιράν, με το οποίο το Ιράκ είχε πολεμήσει στο τρομακτικό 1980-1988 – τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις ΗΠΑ να εξοπλίζουν και τις δύο χώρες και να επωφελούνται αδρά από το αίμα, τον πόνο και την καταστροφή και στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράν-Ιράκ – δήλωσε επανειλημμένα ότι το Ιράκ δεν του θέτει καμία απειλή.
Όσο για το ότι μισούν “τον τρόπο ζωής, την ελευθερία μας, τη δημοκρατία μας”, έως ότου επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1990, το Ιράκ συνέβαλε εκατομμύρια λίρες για τις Βρετανικές και Αμερικανικές οικονομίες αποστέλλοντας φοιτητές μεταπτυχιακών πανεπιστημίου να αποκτήσουν περαιτέρω βαθμούς στη Δύση, εξασφαλίζοντας μια εκπαιδευτική ευρύτητα στο πλεονέκτημα των σπουδών σε δύο ακαδημαϊκές σφαίρες.
Η επίσκεψη σε σπίτια εκείνων με τα χρήματα για να ταξιδέψουν συνήθως λίγα λεπτά πριν παρήγαγαν άλμπουμς φωτογραφιών που δείχνουν χαρούμενες διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε όλη την Ευρώπη.
Δεν υπήρχαν φυσικά, κοντά σε καμία Μέση Ανατολή σύμμαχοι “τρομοκράτες … καταστρέφοντας” χώρους ψυχαγωγίας, σταθμούς του μετρό, εμπορικά κέντρα, μέχρι την εισβολή στο Ιράκ. Επιθέσεις στην Ευρώπη ήταν κοντά πάντα σε εγχώριες αυτονομιστικές ομάδες που συνήθως αισθάνονταν θύματα ιστορικών αδικιών. Τα μαθήματα σαφώς ποτέ δεν μαθεύτηκαν.
Υπάρχει, ωστόσο, η πιο σκοτεινή ειρωνεία στους φόβους του Μπλερ για: “απειλές που έρχονται και παραδίδουν καταστροφή για τη χώρα μας και τον κόσμο μας”. Οι ενέργειές του και του Μπους έχουν παραδώσει ακριβώς αυτό.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο φονταμενταλισμός ήταν δύο διαφορετικοί πλανήτες και κάθε υποψία απειλής αμέσως αντιμετωπιζόταν – ναι, μερικές φορές βάναυσα, αλλά το Ιράκ και η περιοχή παρέμεινε κοσμική και εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα και εγκληματικότητες κοινές σχεδόν σε όλα τα έθνη, οι δρόμοι ασφαλείς και η ζωή κανονική. Στη Βαγδάτη, μέχρι τη στέρηση και την απόγνωση που προκλήθηκαν από το εμπάργκο του 1990 και την βομβιστική επίθεση του 1991, οι άνθρωποι δεν κλείδωναν ούτε τις πόρτες τους.
bush_blair_0
«Σε περίπτωση που οι τρομοκράτες αποκτήσουν αυτά τα όπλα που τώρα κατασκευάζονται και διατίθενται στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο το μακελειό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις οικονομίες μας, την ασφάλειά μας, την παγκόσμια ειρήνη, θα ήταν πέρα ​​από την πιο ζωηρή φαντασία μας”, συνέχισε ο Μπλερ. Πράγματι. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία γέννησαν την ISIS που απέκτησε τα όπλα από τον διαλυμένο από τις ΗΠΑ Ιρακινό στρατό, όπλα από τις ΗΠΑ παρέχονταν και εκπαίδευαν νέο Ιρακινό στρατό καθώς έφευγε από πολλαπλές συγκρούσεις σε πολλές περιοχές αφήνοντάς τα όλα πίσω και μάλιστα «απέκτησαν αυτά τα όπλα» που έχουν πέσει από τον αέρα σε αυτούς σε πολλές περιπτώσεις – από τις ΗΠΑ.
Ο Μπλερ είναι επίσης σαφώς διορατικός: “Η κρίση μου ως Πρωθυπουργού είναι ότι αυτή η απειλή είναι πραγματική, αυξανόμενη και μιας εντελώς διαφορετικής φύσεως από οποιαδήποτε συμβατική απειλή για την ασφάλειά μας, που η Βρετανία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.”
Ειρωνικά η σχέση του με τον Τζορτζ Μπους και τους “πονηρούς φάκελους” που παράχθηκαν στο πλαίσιο της πρωθυπουργίας του για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει το νόμιμα αδικαιολόγητο, παρέδωσε ακριβώς εκείνο για το οποίοα προειδοποίησε.
Και εδώ είναι ένα μέγα ψεύδος συγκλονιστικής κλίμακας:
“Η αφαίρεση του Σαντάμ θα είναι μια ευλογία για τον Ιρακινό λαό: τέσσερα εκατομμύρια Ιρακινοί βρίσκονται στην εξορία, το 60% του πληθυσμού εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια, χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μέσα από υποσιτισμό και ασθένειες, εκατοντάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή δολοφονήθηκαν.”
Το αποτέλεσμα της «αφαίρεσης του Σαντάμ» (διάβαζε: λυντσάρισμα του Σαντάμ) υπήρξε μια καθημερινή λιτανεία εμποτισμένη με αίμα για δεκατρία χρόνια. Η πλειοψηφία των Ιρακινών στην εξορία κατέφυγαν για να στείλουν χρήματα πίσω στο σπίτι για να κρατήσουν τις οικογένειές τους και μεγάλες οικογένειες κατά τη διάρκεια του εμπάργκο κατάτμησης το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σε αύξηση των τιμών στα βασικά τρόφιμα συχνά πάνω από έντεκα χιλιάδες φορές.
130760
Τα “χιλιάδες παιδιά” πράγματι πέθαιναν “κάθε χρόνο” – από “αιτίες που σχετίζονται με το εμπάργκο”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα σύστημα διανομής σιτηρών για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση (το Ιράκ είχε εισάγει το 70% σχεδόν από τα πάντα.) Ο ΟΗΕ αποκάλεσε την αποτελεσματικότητα του συστήματος υποδειγματική, αλλά το εμπάργκο εμπόδισε τρόφιμα και βασικές εισαγωγές. Ακόμη και σαπούνι, οδοντόκρεμα και σαμπουάν και υγειονομικές απαιτήσεις είχαν γίνει είδη πολυτελείας. Πριν από το εμπάργκο, η χώρα είχε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, το φαγητό ήταν φθηνό και άφθονο και ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό είχαν κυρίως εξαλειφθεί. Μεταξύ του εμπάργκο και του βομβαρδισμού όλα καταστράφηκαν.
Οι Κουρδικές πολυπλοκότητες όντως οδήγησαν σε μετατόπιση – αλλά το Ιράκ επίσης αισθανόταν να απειλείται με τη CIA και τη Μοσάντ βολεμένες στο Κουρδιστάν, στο οποίο είχε δοθεί σχεδόν αυτονομία. Όσο για τους “δολοφονημένους”, οι “Ιρακινοί μαζικοί τάφοι» έγιναν ένα πιασάρικο μάντρα. Η τραγική πλειοψηφία που βρέθηκε ήταν από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, τον πόλεμο του 1991 και την επακόλουθη από τις ΗΠΑ υποκινούμενη εξέγερση. Ακόμη και ο ρόλος του Ιράκ στους τερατώδεις θανάτους στην Halabja ρίχνεται σε αμφισβήτηση με μια έκθεση του 1990 από την Αμερικανική Στρατιωτική Σχολή Πολέμου. (2)
Ο Μπλερ φλυαρούσε στο Κοινοβούλιο:
“Ελπίζω ο Ιρακινός λαός να ακούει αυτό το μήνυμα. Είμαστε μαζί σας. Ο εχθρός μας δεν είστε εσείς, αλλά οι βάρβαροι άρχοντες σας.
«Η δέσμευσή μας για την μετα-Σαντάμ ανθρωπιστική προσπάθεια θα είναι συνολική.
“Θα βοηθήσουμε το Ιράκ να κινηθεί προς τη δημοκρατία και να βάλει τα χρήματα από το Ιρακινό πετρέλαιο σε ένα ταμείο αρωγής του ΟΗΕ, έτσι ώστε να ωφελεί το Ιράκ και κανέναν άλλο.” Ποτέ στον τομέα των ανθρωπίνων συγκρούσεων δεν έχουν ειπωθεί τόσα πολλά ψέματα σε τόσους πολλούς από τόσους λίγους – αλλοιώνοντας τον Τσώρτσιλ.
Τώρα στην ουσία της δήλωσης: “Ούτε θα πρέπει το Ιράκ να είναι το μόνο μας μέλημα.
«Όπως τόσο συχνά πριν στο κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Βρετανών ανδρών και γυναικών που υπηρετούν τη χώρα μας πέφτει η μοίρα πολλών εθνών.” Συνήθως, όταν οι Βρετανοί και οι ΗΠΑ εμπλέκονται, “η μοίρα” των ανθρώπων των εθνών βρίσκεται σε μαζικούς τάφους.
Η «μοίρα» του Ιράκ, φυσικά, ήταν να απειλείται, να διαστρεβλώνεται και οι άνθρωποί του να κρέμονται στην ισορροπία, όπως τόσοι πολλοί προειδοποίησαν, συμπεριλαμβανομένου και του τότε επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα: “Αν στο Ιράκ εισβάλλουν, οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν.”
“Ο πρόεδρος Μπους και εγώ έχουμε δεσμευτεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με βάση ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.” Αχ, όπως πάντα για το Ισραήλ. Ο Σαντάμ έστειλε βοήθεια στους Παλαιστίνιους, τους εκτοπισμένους, που πενθούν, απελπισμένους, και στις οικογένειες αυτών αρκετά ώστε να παρατήσουν ακόμα και τη ζωή τους. Ο δαιμονοποιημένος, επίσης κοσμικός, Πρόεδρος Άσαντ, φυσικά, επίσης υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους.
“Δικτάτορες όπως ο Σαντάμ. Τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ-Κάιντα, απειλούν την ίδια την ύπαρξη ενός τέτοιου κόσμου. “
Ο Σαντάμ Χουσεΐν και η Αλ Κάιντα και πάλι συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρώην ποτέ δεν απείλησε τον κόσμο, το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, η ISIS, ανύπαρκτη στο Ιράκ υπό τον Σαντάμ, τώρα απειλεί τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική.
Ο Μπλερ κατέληξε: “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω ζητήσει τα στρατεύματά μας να πάνε σε δράση απόψε.”
saddam-hussein
Ο Μπλερ δεν ήταν μόνος του για να το σκαρφιστεί καθώς προχωρούσε, τραγουδώντας τον ύμνο του φίλου του Μπους, τραγουδούσε επίσης και αυτόν του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πριν από έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2002) είχε διαβεβαιώσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ: «Αν βγάλετε το καθεστώς του Σαντάμ, σας εγγυώμαι ότι θα έχει τεράστιες θετικές αντηχήσεις στην περιοχή … το καθήκον και η μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση δεν είναι απλώς να πραγματοποιηθεί η ανατροπή του καθεστώτος, αλλά και να μετατραπεί η περιοχή.» (3) Το έχει σίγουρα κάνει αυτό. Το λίκνο του πολιτισμού είναι πλέον μια κοιλάδα των δακρύων, χήρες, χήροι και ορφανά.
Ο Πρόεδρος Νόμπελ Ομπάμα τίμησε την επέτειο της 20ης Μαρτίου με την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Ιράκ και με τον βομβαρδισμό του Πανεπιστημίου της Μοσούλης από τις ΗΠΑ, σκοτώνοντας περίπου ενενήντα ανθρώπους και τραυματίζοντας μέχρι εκατόν πενήντα συμπεριλαμβανομένου του Καθηγητή Dhafer al Badrani, κοσμήτορα της Επιστήμης Υπολογιστών και της συζύγου του.
Σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό από την πόλη: «Το κτίριο κατοικιών όλης της σχολής καταστράφηκε, η πανεπιστημιακή έδρα, κοιτώνες κοριτσιών, το κολέγιο επιστήμης, το κεντρικό κέντρο εκδόσεων του πανεπιστημίου και το κολέγιο εκπαίδευσης γυναικών. Το πανεπιστήμιο είναι χτισμένο πολύ κοντά στις αρχαιολογικές εισόδους Nimrud στις Ασσυριακές αυτοκρατορίες (2500 π.Χ.). Είμαι βέβαιος ότι η χρήση βομβών bunker buster κατέστρεψε περισσότερα από αυτά τα ιστορικά μνημεία. “
Στην Φαλούτζα, πολιορκημένη από παραστρατιωτικές ομάδες και σύμφωνα με μια άλλη επαφή: “… βομβαρδίστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την κυβέρνηση (οπλισμένη από τις ΗΠΑ και με στρατιωτικούς συμβούλους των ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα) και από τον Αύγουστο του 2014 από τον Συνασπισμό των ΗΠΑ”, οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα : “Στις17 Μαρτίου ένας σύζυγος έριξε τον εαυτό του τη γυναίκα του με τα τρία παιδιά τους στο ποτάμι (Ευφράτη) από μια γέφυρα και πνίγηκαν. Ήταν απελπισμένοι από την πείνα … “. Και τα σώματα: “Σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων σκοτωμένων αμάχων πήγαν στο νοσοκομείο από τον Ιανουάριο του 2014.”
Στις 26 Μαρτίου σαράντα ένα άτομα σκοτώθηκαν και εκατόν πέντε τραυματίστηκαν σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου από βομβιστή αυτοκτονίας σε ένα γήπεδο τριάντα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.
Πριν από λίγες ημέρες ένας Ιρακινός στη Βαγδάτη σχολίασε: “Είχαμε μόνο δύο βόμβες σήμερα, οι άνθρωποι βγήκαν έξω.”
Στις 27 Μαρτίου ο Τόνι Μπλερ επέστρεψε δίνοντας τις απόψεις του. (4) Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν την εισβολή στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη για να σώσει την Ευρώπη από την ISIS, παρατηρώντας για την ISIS: “… Αυτή η ιδεολογία δεν ενδιαφέρεται για τη συνύπαρξη. Δεν επιδιώκει τον διάλογο, αλλά κυριαρχία”, δήλωσε ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρθηκε για κανένα απ’ τα δύο και μπήκε σε μια «σταυροφορία»- έναν εξίσου χιλιάδες χρόνια ξεπερασμένο φονταμενταλισμό.
Όποιος ακούει τις συμβουλές του συγγραφέα ο οποίος έκανε τόσα πολλά για να αναπαράγει τη φρίκη, τη γενοκτονία, την καταστροφή, την παραφροσύνη, τη βαρβαρότητα, και θα πρέπει να αντιμετωπίσει Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για τη συμμετοχή του σε όλα αυτά, είναι αναμφισβήτητα πιστοποιημένα παράφρων.
Μιλώντας για παραφροσύνη, ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, μια ημέρα που ιδρύθηκε για να αναγνωρίσει την ευτυχία ως “θεμελιώδες ανθρώπινο στόχο.”
Πες το αυτό στους ανθρώπους του Ιράκ.
Σημειώσεις:
  1. http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2870581.stm
  2. https://www.globalpolicy.org/component/content/article/168/37420.html
  3. https://www.youtube.com/watch?v=wHmhf_wrcrM
  4. http://www.theguardian.com/politics/2016/mar/27/tony-blair-west-must-be-ready-to-deploy-ground-troops-against-isis#img-1
Πηγή:
http://www.globalresearch.ca/iraq-invasion-anniversary-of-the-biggest-terrorist-attack-in-modern-history/5517037

http://offtherecord.net.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου