Με προβλήματα συνεννόησης ανάμεσα στη γερμανική διοίκηση της ναυτικής μοίρας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Τουρκία, προτού καν προχωρήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, άρχισε η εβδομάδα. Ο Γερμανός υποναύαρχος Γεργκ Κλάιν, διοικητής της νατοϊκής μοίρας SNMG 2, ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία διπλωματική άδεια για την κίνηση του πλοίου «Bonn» στα ελληνικά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα στο ύψος της Λέσβου για την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου, προκειμένου να εκτελέσει δοκιμαστικό πλου, τον οποίο θα παρακολουθούσε η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν.
Η Αθήνα παρείχε την άδεια, η Άγκυρα απάντησε αρνητικά, γεγονός το οποίο έχει προσθέσει και περαιτέρω προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες –μεταξύ της Συμμαχίας και της Τουρκίας– εκκρεμότητες επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Ο Υποναύαρχος Κλάιν αντιμετώπισε νωρίτερα τουρκικές αντιδράσεις και σε άλλες εντολές του. Όπως π.χ. όταν οριοθέτησε τον ελληνικό εναέριο χώρο στα 10 ν.μ., κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων και οδήγησε τον Γερμανό υποναύαρχο σε αναδίπλωση, προκειμένου να μην θέσει την αποστολή σε κίνδυνο.
Πρακτικά, η μοίρα των τεσσάρων πλοίων (γερμανικό «Bonn», καναδικό «Fredericton», ελληνικό «Σαλαμίς», τουρκικό «Μπαρμπαρός») πλέει στα διεθνή ή και σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κινείται στους τρεις προκαταρκτικούς άξονες που έχουν οριστεί. πανηγυρίζει
Από χθες σε κάποιο δωμάτιο του κτιρίου όπου εδρεύει η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), 28 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από τα ισάριθμα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι σκυμμένοι πάνω από έναν χάρτη του Αιγαίου. Και προσπαθούν να σχεδιάσουν τον επιχειρησιακό χάρτη όπου θα δραστηριοποιούνται τα πολεμικά σκάφη του NATO, δίχως έως τώρα να έχουν προχωρήσει ουσιαστικά.
Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση η οποία δεν θα χρειαστεί να πάει εκ νέου στους πολιτικούς, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) έχει δώσει για δεύτερη φορά κατευθύνσεις σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών του ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι εκπρόσωποι έχουν επαναφέρει τις προτάσεις τους για όλα τα ζητήματα των διεκδικήσεων τους στο Αιγαίο (έρευνα και διάσωση, αρμοδιότητα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού κ.ο.κ.).
Οι πληροφορίες αυτές περιγράφονται και σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, όπου τονίζεται ότι η Τουρκία έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις πάγιες απόψεις της για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Η Hurriyet επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι φαίνεται να εκφράζουν ικανοποίηση λόγω της νατοϊκής επιβεβαίωσης ότι το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος». Και περιέγραφαν τη στάση του ΝΑΤΟ ως «ικανοποιητική για την Αγκυρα».
VETERANOS
https://hellasforce.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου