Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πιο Τούρκος κι απ’ τους Τούρκους! Προκλητικός θαυμαστής της Άγκυρας ο Ντόναλντ Τουσκ

Πιο Τούρκος κι απ’ τους Τούρκους! Προκλητικός θαυμαστής της Άγκυρας ο Ντόναλντ ΤουσκΎμνησε την Τουρκία εγκωμιάζοντάς την για το πώς διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα. Ένας καθόλα προκλητικός και «τουρκόφωνος» Ντόναλντ Τουσκ έφτασε στο σημείο να απαιτεί από όλους να σταματήσουν να «δίνουν μαθήματα στην Τουρκία» για το προσφυγικό, επειδή ο ίδιος αισθάνεται περήφανος για τη συνεργασία που έχει με την Άγκυρα. Το ντελίριο ενθουσιασμού για την Τουρκία από πλευράς του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφηκε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά από επίσκεψή τους σε περιοχές υποδοχής Σύρων προσφύγων.
Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι εξέφρασαν τη θέλησή τους να εμποδιστεί μια άτακτη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «Είδαμε ότι στο Αιγαίο μειώθηκε η μετανάστευση. Επιταχύναμε τις διαδικασίες για την απαλλαγή της βίζας», ανέφερε. Στη συνέχεια εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό: «Η Τουρκία είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο στο θέμα των προσφύγων. Κανείς να μη δίνει μαθήματα στην Τουρκία σε αυτό το θέμα. Αισθάνομαι περήφανος που συνεργάζομαι μαζί σας σε αυτό το θέμα». Σε σχετική ερώτηση ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα ξοδευτούν ένα δισ. ευρώ για τα προγράμματα. «Αυτό το εκφράσαμε με ισχυρό τρόπο», είπε.
Συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Γκαζιάντε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι Τουρκία, ΕΕ και Γερμανία έχουν ένα στόχο, να βρουν λύση στη μεγαλύτερη τραγωδία που ζει η ανθρωπότητα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είπε, αυτό πρόβλημα δεν πρέπει να το επωμιστεί ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ μόνη της. «Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση απέναντι σε κάθε είδους απειλή ενάντια στην Τουρκία. Η Τουρκία ανέλαβε βαρύ φορτίο και έκανε αυτό που της αναλογούσε. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα δοκιμαστεί με το θέμα των προσφύγων. Κανείς δεν στάλθηκε πουθενά χωρίς τη θέλησή του. Την παράνομη μετανάστευση τη μετατρέπουμε σε νόμιμη μετανάστευση», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Είπε επίσης ότι για την Τουρκία η απαλλαγή από τη βίζα είναι ένα ζωτικό ζήτημα. «Τις επόμενες μέρες θα περάσουμε από τη Βουλή την αναγκαία νομοθεσία. Πιστεύω ότι και η ΕΕ θα κάνει τα αναγκαία βήματα», σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι από σήμερα η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για τα κονδύλια για τα οποία δεσμεύτηκε. «Σήμερα είναι μια μέρα για την οποία οι πρόσφυγες πρέπει να αισθάνονται την ελπίδα», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες μας για να ανοίξει το κεφάλαιο 33 στον Ιούνιο.
Για την Καγκελάριο της Γερμανίας είπε: «Όπως εμείς δεχτήκαμε κριτική στη χώρα μας, το ίδιο δέχτηκε και η Μέρκελ στη δική της χώρα και την Ευρώπη. Η κ. Μέρκελ από την αρχή επέδειξε μια ανθρώπινη στάση. Επικρίθηκε πολύ αλλά το είπα και στην ίδια ότι η Ιστορία θα το γράψει με χρυσά γράμματα. Υπήρξαν ηγέτες που είπαν ότι πρέπει να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες. Η Τουρκία και η Γερμανία είναι πλάι – πλάι για τα παιδιά της Συρίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την απαλλαγή βίζας. «Εμείς θέλουμε αυτό να συνεχιστεί με μια θετική διαδικασία. Η Βουλή συνέχισε τις εργασίες της μέχρι αργά. Εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Νομίζω ότι και η ΕΕ θα κάνει τα απαραίτητα βήματα. Άλλωστε αν δεν εφαρμοστεί η απαλλαγή της βίζας, δεν θα εφαρμοστεί ούτε και η συμφωνία επανεισδοχής», ανέφερε.
Πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια
Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι επισκέφτηκαν την Τουρκία έχοντας υπόψη τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ. «Έχει ξεχωριστή σημασία που ήρθαμε στις 23 Απριλίου. Είδαμε ότι οι πρόσφυγες έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία», ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θα διαθέσουν αυτά τα χρήματα ως Γερμανία. «Αυτά τα χρήματα έρχονται από όλες τις χώρες-μέλη.
Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια για το θέμα της βίζας. Εμείς θα προσαρμοστούμε με τις συμφωνίες σε αυτό το ζήτημα. Τα υπουργεία μας εργάζονται πολύ στενά. Αν υπάρχουν ανησυχίες εδώ, ασφαλώς και θα τις παρακολουθήσουμε. Υπάρχουν ανησυχίες στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Λέγεται ότι σε αυτό το θέμα δεν ακούστηκε η φωνή μας δυνατά. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι μια αμοιβαία συμφωνία. Συζητήσαμε για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Συζητήσαμε για τον ανταποκριτή του ARD. Για μας η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική», σημείωσε.
Για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου διερωτήθηκε εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ο Πρόεδρος μιας χώρας να προσβάλλεται. «Παράλληλα, είναι ρατσισμός να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μας που ζούνε στη Γερμανία με τον ίδιο τρόπο. Για μένα η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Δεν επιθυμούμε η Τουρκία να έχει προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε.
Μόνο το ΑΚΕΛ πρόσεξε τις δηλώσεις
Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ντόναλντ Τουσκ και τα όσα είπε εκθειάζοντας την Τουρκία έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, από κυπριακής πλευράς μόνο το ΑΚΕΛ τις πρόσεξε και αντέδρασε έντονα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν είπαν λέξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σχολιάζοντας τις αναφορές Τουσκ, είπε πως «η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι “σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς το πώς να τυγχάνουν μεταχείρισης οι πρόσφυγες” συνιστά πρόκληση για τον κυπριακό λαό. Αλλά και επί της ουσίας, η Τουρκία δεν μπορεί να λαμβάνει τα εύσημα την ώρα που με δικές της παράνομες ενέργειες τόσο στη Συρία όσο και σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πρόκληση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης.
Πόσο μάλλον που επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για την παράνομη και έξω από κάθε έννοια δικαίου και ηθικής μεταφορά των προσφύγων, παραβιάζοντας αυτονόητες πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις της. Το τουρκικό κράτος έχει σημαντικές ευθύνες και για την εκατόμβη νεκρών στα νερά της Μεσογείου και στο Αιγαίο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ανταλλάγματα σε βάρος του Κυπριακού και της ποιότητας της λύσης στην προσπάθεια της ΕΕ να την επιβραβεύσει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Οι Οικολόγοι σχολιάζοντας το ευρύτερο θέμα των τουρκικών απαιτήσεων για κατάργηση της βίζας, σημείωσαν πως «εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα που θα διασφαλίσει, υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα στις κατεχόμενες περιοχές. Η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί αμήχανα τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν όμως άμεσα το Κυπριακό». 

Ανδρέα Πιμπίσιης, Φιλελεύθερος http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/310443/egkomiastika-scholia-tousk-gia-tourkias-pou-prokaloun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου