Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Εισβολές ισλαμιστών σε ορθόδοξους ναούς στην Κωνσταντινούπολη – Φόβοι για πογκρόμ

agiasofia1_0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Αθήνα τα συνεχόμενα περιστατικά εισβολής ισλαμιστών στους ελληνορθόδοξος ναούς της Κωνσταντινούπολης όπου εξτρεμιστικά στοιχεία μπαίνουν μέσα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ». Τα πειστατικά κρίθηκαν ιδιαιτέρως σοβαρά και ήταν τουλάχιστον επτά τον αριθμό με πιο πρόσφατα τα δύο τελευταία στον Άγιο Παντελεήμονα Κουζκουντζουκίου και την Αγία Τριάδα στην πλατεία Ταξίμ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά εξέδωσε ανακοίνωση καταδεικνύοντας έτσι την σοβαρότητα της κατάστασης και δείχνοντας ότι η Αθήνα ανησυχεί για κάποιο οργανωμένο τουρκικό σχέδιο με το οποίο οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν.
Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, μια επιθετικότητα η οποία θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.
Οι Τούρκοι θεωρούν πώς έχουν δικαιοδοσία να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι τις Κυκλάδες και ετοιμάζονται να το πράξουν ανακοινώνοντας ήδη νέα άσκηση για αμέσως μετά το Πάσχα. Σημειώνεται πώς σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ολοκληρώνεται αυτή που ξεκίνησαν χθες βάζοντας “φωτιά” στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και ρεκόρ εμπλοκών σε μία ημέρα.
Τη νέα άσκηση έρευνας και διάσωσης που ανακοίνωσαν με τη NAVTEX 321/16 για το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου οι Τούρκοι (Θαλάσσιος Λέων την ονομάζουν) τη συνόδευσαν με μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου με τη δημοσίευση ενός χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση, στα όρια του 25ου Μεσημβρινού, δηλώνοντας πώς υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση σε αυτό είναι οι ίδιοι.
Διχοτομούν δηλαδή το Αιγαίο και προβάλουν την αξίωση τους για συνδιαχείριση. Είναι αυτό που έκαναν και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ με αφορμή τις περιπολίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ζητώντας τα Συμμαχικά πλοία να περιπολούν στο μισό Αιγαίο, αμφισβητώντας το staus quo ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Τα περιστατικά λοιπόν των προκλήσεων εν μέσω Σαρακοστής και Πάσχα στους ορθόδοξους ναούς της Πόλης θεωρούνται ότι έχουν άμεση σχέση με ότι σμβαίνει στο Αιγαίο από τις αρχές του Απρίλη όπου δεν προλαβαίνουν να καταμετρηθούν πλέον οι τουρκικές υπερπτήσεις!
Θεωρείται πιθανή η πρόκληση της ελληνικής πλευράς με κάποιου είδους πογκρόμ στους εναπομείναντες και λιγοστούς Έλληνες της Πόλης. Άλλωστε ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για όλα. Προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές το ΑΚΡ δεν δίστασε να ξεκινήσει νέο πόλεμο με τους Κούρδους με κίνδυνο να χαθεί για την Άγκυρα η ΝΑ Τουρκία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε με εύλογη ανησυχία πρόσφατα περιστατικά εισόδου προκλητικών στοιχείων σε χριστιανικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης.
Ενόψει και των εορτών του Πάσχα, αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές να τηρήσουν τις σχετικές τους δεσμεύσεις και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χριστιανικών ναών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών.»
 
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου