Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Η αντεπίθεση της Ρωσίας

248
Η αναγέννηση της χώρας τεκμηριώνει πως όταν υπάρχει συλλογικότητα, υγιής πατριωτισμός, εθνική υπερηφάνεια, μελλοντικό όραμα και σχέδιο για την επίτευξη του, όλα είναι δυνατά – γεγονός που ασφαλώς ισχύει και για την Ελλάδα.
.

Ανάλυση


Σχεδόν όλες οι χώρες των BRICS έχουν βιώσει την κακή εμπειρία του ΔΝΤ που, αφού τις λεηλατήσει, επιστρέφει συνήθως κάποια χρόνια αργότερα – επειδή, κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησης του, φροντίζει να δημιουργεί κρυφά μελλοντικές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ξεσπούν αργότερα. Υπενθυμίζουμε πως η Ινδία ήταν επίσης ένα από τα θύματα του, χωρίς όμως να υποστεί υπερβολικά μεγάλες ζημίες, αφού κατάφερε να αποδεσμευθεί πολύ γρήγορα – το 1993, μετά την κρίση που ξέσπασε το 1991.

Ειδικότερα, μετά το 1985 η Ινδία άρχισε να έχει προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών της – τα οποία προκάλεσαν στα τέλη του 1990 μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Όταν δε η κεντρική της τράπεζα αρνήθηκε να της παρέχει πιστώσεις, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα αρκούσαν για εισαγωγές μόλις τριών εβδομάδων, αναγκάσθηκε να ζητήσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ – λαμβάνοντας ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 2,2 δις $, με εγγύηση αποθέματα χρυσού 67 τόνων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεώθηκε λοιπόν να μεταφέρει 47 τόνους χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς επίσης 20 τόνους στην Τράπεζα της Ελβετίας – γεγονός που οδήγησε
στην ανατροπή της κυβέρνησης λίγους μήνες αργότερα, λόγω της δημόσιας κατακραυγής για το θέμα του χρυσού. Ακολούθησε η «απελευθέρωση» της οικονομίας της κατά τις εντολές του ΔΝΤ, ενώ της επιβλήθηκαν μία σειρά μεταρρυθμίσεων – όπου όμως, επειδή θεωρήθηκαν υπερβολικές οι απαιτήσεις του Ταμείου, εκδιώχθηκε τελικά το 1993. Έτσι η χώρα δρομολόγησε ένα πολύ πιο ήπιο πρόγραμμα, καταφέρνοντας να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης – κάτι που θα ήταν αδύνατο, εάν είχε παραμείνει το ΔΝΤ.

Στη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα
Διαβάστε εδώ περισσότερα » http://www.analyst.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου