Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΝΑΣ ΘΡΑΣΥΣ ΠΟΥ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ

2010665.main_image
Βασίλειος Καραμπούλας
BA (Hns) Political Science, The University of Birmingham

Ο κύριος Γιούνκερ δήλωσε πικρόχολα σήμερα πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον τρίτη χώρα». Ο κύριος Γιούνκερ… ένας ενδο-εκλεγμένος από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, και γνωστός σε όλους πλέον για την προτίμηση του, υπό κατάσταση μέθης, να σφαλιαρίζει και να επιβάλλεται σωματικά σε δημοκρατικά εκλεγμένους από ευρωπαϊκούς λαούς πρωθυπουργούς κρατών …. (παρακαλώ δείτε τα αντίστοιχα vids, τα οποία ‘διαφημίστηκαν’ ιδιαίτερα από την παράταξη Brexit), προχώρησε σε αυτήν την καταβάθος παράλογη δήλωση.

O ‘κύριος’ Γιούνκερ βιάστηκε να προσθέσει πως 1 + 1 κάνουν απαραίτητα 2, και πως το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον αποτελεί τρίτη χώρα.
Αντανακλαστική δήλωση του, ασυνείδητη μικροπρέπεια, κεκαλυμμένη φοβία, ή βαθιά δυσαρέσκεια στην πάλαι ποτέ αυτοκρατορία;
Καταπώς ο σημερινός (μπαγαμπόντης, συνήθως) νεόπλουτος, βιάζεται να εκμηδενίσει τον εκπεσόντα παλαιόπλουτο, έτσι και ο Γιούνκερ, που τον καιρό που η πατρίδα του πάσχιζε με ενδοεμφύλιους πολέμους των γερμανών πριγκίπων και βασιλέων για να σχηματίσει και να ενοποιήσει ένα ενιαίο κράτος μέσα από έναν συρφετό κρατιδίων, πριγκιπάτων, buffer zones και δουκάτων, η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει το μοντέλο του καπιταλισμού τόσο που διεξήγαγε υγιές εμπόριο στις αποικίες της!
Μια Μεγάλη Βρετανία που σε δύο παγκόσμιους πολέμους δίδαξε την Γερμανία μαθήματα περί ‘ορίων του απλώματος του τραχανά’. Το αδυσώπητο πείσμα, την ατσάλινη θέληση και το υψηλότατο φρόνημα.
Μια Μ. Βρετανία που διασφάλισε αρραγή βοήθεια από το «Commonwealth» της, του οποίου ηγείται ακόμα. Και εδωπέρα μιλάμε για 53 ολόκληρα κράτη, αναμεταξύ αυτών η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, και η Νότια Αφρική !
Μια Βρετανία που αντιστοιχεί στο 1/10 του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1/5 του ΑΕΠ της !
Λιγουριά, λιμοκοντοριά και μικροπρέπεια του Γιούνκερ λοιπόν.
Σίγουρα διεξάγεται ένας διπλωματικός πόλεμος, με οικονομικούς άξονες, και δεν ξέρουμε αν ο Γιούνκερ έχει δίκιο. Αν το παίξουν το παιχνίδι καλά οι Γερμανοί, η ΕΕ θα αναπροκύψει ισχυρότερη, ενώ η Βρετανία θα καταποντιστεί. Αντιλαμβανόμαστε πως η επιθυμία στην Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία για ανεξαρτησία θα γίνουν λαβή για την ΕΕ. Προφανώς πολλά υψηλά κονδύλια θα επενδυθούν προς αυτούς τους σκοπούς, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες και οι αντιοπρόσωποι θα λάβουν ιδιαίτερη δράση και κινητικότητα σε αυτές τις δύο, ακόμα, Βρετανικές περιοχές. Θα γίνουν κ άλλα επίσης… θα διεξαχθεί ένας πλήρης οικονομικός πόλεμος και θα ακολουθηθεί μια πλήρως εκδικητική αντι-Βρετανική πολιτική …
Η ίδια η δήλωση του κ. Γιούνκερ όμως είναι τόσο αλαζονική, και το πρωταρχικό στοίχημα είναι επακριβώς το Γερμανοβέλγιο (κοινή σημαία, η μία οριζόντια και η άλλη κάθετη) να ξεπεράσει την αλαζονεία του και την αγένεια του αν θέλει να ‘νικήσει’ σε αυτήν την κοσμοϊστορική κόντρα. Οξύμωρο έτσι; Πως λέμε στο πεζοδρόμιο ΄δεν πας μπροστά με τέτοια συμπεριφορά;’
Θα ήταν μονομερές και λιγάκι ανόητο βέβαια να υποστηρίξουμε πως η αλαζονεία και η αγένεια της ελίτ της ΕΕ είναι ο μόνος λόγος που οι Βρετανοί ψήφισαν ΟΧΙ. Ούτως ή άλλως η ανυπόφορα αντιπαθητική αυτή αυταρχικότητα είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος συσσώρευσης της εξουσίας στις Βρυξέλλες, μιας και έχει περιαφεθεί σημαντική εθνική κυριαρχία στην πρωτεύουσα του Βελγίου, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) κυρίως και μετέπειτα (αν και από την κρίση του 2008 η συσσωρευμένη αυτή εξουσία άρχισε να δείχνει κλιμακούμενα το απαίσιο και απολυταρχικό πρόσωπο της). Δεύτερο ακολουθεί το πρόβλημα της λιτότητας, όπερ και υπέδειξε ο αιρετικός «σοφός» της γερμανικής οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, κρούοντας αλλεπάλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της περσινής ελληνικής κρίσης (σενάριο Grexit), αλλά δεν εισακούστηκε: «Αν φύγει ένα μέλος, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη». Τρίτον έρχεται το μεταναστευτικό που έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Eίναι διπλή η ανάγνωση της δήλωσης Γιούνκερ, με λίγα λόγια. Την πρώτη πλευρά την καλύψαμε σε μερικές παραγράφους πιο πάνω: θα ακολουθήσει full-out αντεκδικητικός οικονομικός και διπλωματικός πόλεμος. [Οι γραφειοκράτες της αρχόμενα παραπαίουσας ΕΕ μιλούν για .. άκουσον άκουσον.. Νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα … δηλαδή όσοι δεν είναι με το (πανθομολογουμένως) Δ’ Ράιχ… είναι ‘σοβιετικοί’ και συνεπώς μιασμένοι ! Ακόμα μία λάθος ρητορική που πολώνει και διώχνει ‘πελάτες’ …]
Από την άλλη λοιπόν, τι θα γίνει αν σε μερικά χρόνια δεν υπάρχει καθόλου ΕΕ; Ή απομείνει ένα φάντασμα της; Υπάρχουν χώρες που θα μιμηθούν την Αγγλική απόπειρα για αυτοδιάθεση. Τι θα γίνει αν το Brexit, ακολουθήσει ένα, Frexit, ή ένα Nexit ή ένα Scanexit. Τι θα γίνει με τις ερχόμενες πρόωρες εκλογές της πλέον αδιακυβέρνητης Ισπανίας και με το πρόβλημα της Ιταλίας; Σημειώνουμε επίσης πως η Ελβετία πρόσφατα ακύρωσε το αίτημα της να γίνει μέλος της ΕΕ, από το 1992. Οι λαοί της Ευρώπης σιχάθηκαν τον Γιούνκερ και το συνάφι του ! Είναι πολύ απλό …
Ένα σοφός ηγέτης (ή μια ομάδα ηγετών, δηλαδή μια κυβέρνηση) γνωρίζει μέχρι που να σπρώξει και να πιέσει έναν λαό ή μια ομάδα από λαούς (στην προκειμένη), και πότε να χαλαρώσει την πίεση. Ειδάλλως η διακυβέρνηση θα σπάσει. Μόνο ένας ανόητος θα συνέχιζε να πιέζει, να πιέζει και να πιέζει, και τον ρόλο αυτόν του ανοήτου διαδραματίζει άριστα το Γερμανοβέλγιο … Σήμερα η ανοησία αυτή έφτασε στο διαζύγιο με μία χώρα των G 7 !
Αν ακολουθήσει λοιπόν εφεξής ή όχι-και-τόσο-απίθανη θεωρία ‘ντόμινο’ (τόσο απλή όσο και το παιχνίδι), ποια θα είναι τριτοκοσμική χώρα τότε, ποια τεταρτοκοσμική, ποια θα καταποντίζεται και ποια θα ευημερεί;
O κ. Γιούνερ εξαρχής θα πρέπει να βελτιώσει την συμπεριφορά του. Η οποία μονταρισμένη σε βίντεο και οργανωμένα προβαλλόμενη αντι-παρακίνησε πολλούς Βρετανούς από το να μείνουν εντός ΕΕ. Αν έχει τον ‘κοσμοδιώκτη’ ο άνθρωπος και ο κοσμοδιώκτης τον ξεπερνά, ας παραιτηθεί και ας αναλάβει κάποιος άλλος, λιγότερο αντιπαθής στα πλήθη. Νομίζω πως θα έκανε μια τέλεια παρέα με τον Σόιμπλε, πίνοντας καφεδάκι στα παρασκήνια, και ας είναι ο Σόιμπλε δημοκρατικά εκλεγμένος – έχει περισσότερο κοσμοδιώκτη απ’ τον Γιουνκερ.
Μετά μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τις πορείες των άλλων χωρών, αφού βέβαια δηλώσει και την εκτίμηση του, την αληθινή, την προσωπική, και όχι την πολιτική την ιματζμεικερίστικη, για την πορεία τόσο της χώρας του, όσο και της Γερμανίας, αλλά και της ΕΕ.
Το μεγαλύτερο όμως λάθος του Γιούνκερ και του συναφιού του, είναι πως πέραν του αντικοινωνικού και αντιδημοφιλή χαρακτήρα τους, έμαθαν να υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή και συμπεριφορά με βάση τους αριθμούς. Και ακόμα και ένας πρωτοετής πανεπιστημίου γνωρίζει πως η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα με βάση τους αριθμούς, πόσο μάλλον να υπαγορευθεί απ’ αυτούς ! Μια λιτότητα μετριέται λογιστικά, μια αγανάκτηση όχι ..
Πιστεύαμε έως χθες πως οι Άγγλοι θα συνυπολόγιζαν τις συνέπειες. Γιατί ένα Brexit ναι μεν θα έσπαζε το ήδη ασταθή μωσαϊκό της ΕΕ, αλλά θα έφερνε και ανεπανόρθωτες ζημιές στην ευρωζώνη και πάνω απ όλα στους Άγγλους. Πιστεύαμε λοιπόν πως οι Άγγλοι θα συνυπολόγιζαν τις συνέπειες… Εν τέλει αποδείχτηκε ότι πιστεύαμε λάθος ! Πάνω απ’ όλα ο κ. Γιούνκερ και το συνάφι του πίστευε λάθος !
Οι Άγγλοι δεν είναι εξωγήινοι και συνεπώς υπακούν στους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης φύσης. Παρακούοντας την σπονσοραρισμένη λογική του φόβου, αποκρούοντας την τρομολαγνεία, επιδεικνύοντας πολιτική ανυπακοή και κάνοντας εν τέλει μια συνειδητή επιλογή επέλεξαν Brexit. Δεν συνυπολόγισαν τις συνέπειες, και γενικότερα δεν συνυπολόγισαν καθόλου. Γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η έννοια της ασφάλειας, τα ανθρώπινα θέλω (αναμεταξύ αυτών και το καταναλωτικό ευχολόγιο) και η εθνική περηφάνια βρίσκονται πέρα απ τους αριθμούς, όπως είπαμε !
Έτσι η τρομερή, η εθνοφάγα, η δαιδαλώδη, η δυσθεώρητη ΕΕ, φάνηκε να ραγίζει με ένα μόνο … δημοψήφισμα… το οποίο θα αποτελέσει μήτρα και για άλλα.
Αν οι Συμμαχικές Δυνάμεις συνυπολόγιζαν τις συνέπειες, δεν θα γινόταν ποτέ η απόβαση της Νορμανδίας το 1944, και αν το ΕΑΜ είχε συνυπολογίσει τις συνέπειες το 1941, δεν θα είχε ποτέ συσταθεί. Και όλα αυτά για να χτυπηθεί μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή: του Τρίτου Ράιχ.
Ευτυχώς οι Άγγλοι το 2016 δεν συνυπολόγισαν εχθές και έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε για άλλη μια φορά τον γερμανικό αετό, που αποτυπώθηκε στην συλλογική ευρωπαϊκή μας μνήμη στους δύο παγκοσμίους, να σπάζει ξανά; τώρα στο πίσω μέρος του δίευρω.
Κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία θα δικαιώσει την Αγγλία, για μια τρίτη, εξακολουθητική φορά.
Και κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Γιούνκερ θα χρειαστεί να συνυπολογίσει στο σημερινό δείπνο του πολλά ‘ποτηράκια’ από τα αγαπημένα του σναπς, για να κατεβάσει την πίκρα του κάτω. Και επειδή μόλις έγινα στερεοτυπικός, μπορεί να δοκιμάσει και με spirits, ή ακόμα και με απλό κρασάκι το οποίο του το παρέχουν εξαιρετικά φθηνά οι μεσογειακές χώρες του ελαττωματικού μωσαϊκού που διακυβερνά – για πόσο όμως ακόμα;

https://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου