Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ! «ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ… ΚΟΥΒΕΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ…
Υποδείξεις για εφαρμογή όλων των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας επιστράτευσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά η υποψήφια χώρα ήταν άτεγκτη, «κατέβασε ρολά» και κατέστησε σαφές ότι δεν θα εκπληρώσει καμιά εκ των δεσμεύσεών της πριν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Η «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη» της Ε.Ε., δηλαδή το κοινό κείμενο των 28 κρατών-μελών, του οποίου έλαβε γνώση ο «Φιλελεύθερος», καταγράφει όλες τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, ενσωματώνοντας και νέα στοιχεία, περιλαμβανομένης της έκφρασης ανησυχίας για τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ ως αποτέλεσμα της εξαγγελίας από την Κυπριακή Δημοκρατία του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην ΑΟΖ.
Το κείμενο, το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό για τη Λευκωσία, υπογραμμίζει μάλιστα ότι στο ζήτημα του οδικού χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, η Άγκυρα οφείλει να συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη, επί του συνόλου των 72 προαπαιτούμενων κριτηρίων.
Τα κυριότερα σημεία του κειμένου των «28», που τέθηκε στη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, επισημαίνουν προς την Τουρκία: •«Να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους-μέλους».
•«Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη». Παράλληλα, το κείμενο υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων του δικαιώματος συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
•«Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου».
•Την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και την υποχρέωση εξομάλυνσης των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραπέμποντας και στην αντι-δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
•«Να συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.». Σημειώνεται ακόμη ότι «η δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας κατά συγκεκριμένο τρόπο σε μια τέτοια περιεκτική λύση παραμένει κρίσιμη». Παράλληλα, το κείμενο καλωσορίζει τη δέσμευση των μερών για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, «όπως επιδείχθηκε με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και όπως επαναβεβαιώθηκε με τη δήλωση της 30ής Οκτωβρίου 2015».
Σημειώνεται ότι η «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη» της Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας αποτελεί προπομπό της Κοινής Θέσης που θα εκδώσουν οι «28», ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης (σ.σ βλέπε άλλη στήλη). Η Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας συνεδριάζει μια φορά ανά έτος και εξετάζει όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια, κοινοτικό κεκτημένο και ενταξιακή πορεία. Η Επιτροπή Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας έλαβε χώρα στις 31 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

https://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου