Με νύχια και με δόντια οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν τη συμφωνία TTIP, πριν εκπνεύσει η θητεία του προέδρου Ομπάμα, ωστόσο συναντάνε σθεναρή αντίσταση από την ΕΕ, που μετά το Brexit είναι φανερό ότι δεν θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Τη γενικότερη στάση της Ευρώπης επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετος στις απόψεις του σχετικά με την αμφιλεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, λέγοντας ότι η προτεινόμενη εμπορική συμφωνία «δεν σέβεται τα συμφέροντα της ΕΕ.»
Μιλώντας στα μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Βαλς είπε ότι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν θα εξαναγκαστούν να προχωρήσουν μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. «Καμία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, αν δεν σέβεται τα συμφέροντα της ΕΕ. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σταθερή και η Γαλλία θα είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με αυτό. Μπορώ να σας πω ειλικρινά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διατλαντική συμφωνία και ότι δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο», υπογράμμισε.
Η κριτική που άσκησε, έρχεται μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τις στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων τόσο για το εργασιακό, όσο και εναντίον της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας.
Ο Βαλς πρόσθεσε ότι η ΤΤΙΡ στη σημερινή της μορφή «θα καλλιεργήσει γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση του εθνικισμού , αλλά και πολύ απλά θα είναι κακή για την οικονομία μας.»
Οι συνεχώς αυξανόμενες ανησυχίες για την ΤΤΙΡ
Η ΤΤΙΡ, (αναφορικά με αυτό που προβάλλεται) έχει ως στόχο να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και να ανοίξει η μεγαλύτερη ζώνη του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Ενώ οι υποστηρικτές της λένε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του εμπορίου και τη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ΤΤΙΡ θα μεταφέρει απλώς περισσότερη δύναμη στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων, εντείνοντας ανησυχίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των περιβαλλοντικών ελέγχων.
Η εν λόγω επικείμενη συμφωνία επέφερε πολυάριθμες αντιδράσεις τον τελευταίο καιρό, με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Γαλλία και τη Γερμανία να τηρούν επιφυλακτική στάση. Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσχιστεί από την ΕΕ είναι ένας άλλος παράγοντας που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει οριστικά την TTIP.
Σύμφωνα με την άποψη του John Hilary, εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας εκστρατείας War on Want: «Το Brexit μπορεί κάλλιστα να είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ΤΤΙΡ. Η απόρριψη των Βρετανών πέρα από την ΕΕ, συνεπάγεται ταυτόχρονα και την απόρριψη της TTIP και ολόκληρης της παγκόσμιας ελίτ.»
https://hellasforce.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου