Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Οικόπεδο στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ διεκδικεί αμερικανικός κολοσσός! Ακούς Ταγίπ;

cyprus_aoz1
Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας ανά το παγκόσμιο συμμετέχει στον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για κάθοδο αμερικανικού κολοσσού στην Κύπρο. Ο λόγος για την Exxon Mobil, η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας και συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον πλανήτη. Η εταιρεία διατηρεί παρουσία στην Κύπρο μέσω πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα, υπό την εμπορική επωνυμία Esso. Η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από καλά ενημερωμένες πηγές από την Κύπρο και τις ΗΠΑ, ωστόσο, από πλευράς ExxonMobil έχει τονιστεί ότι δεν σχολιάζονται θέματα υποβολής προσφορών και δυνητικών μελλοντικών εξελίξεων.

Την ίδια εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας στον χώρο της ενέργειας, συμπληρώνεται το παζλ των οκτώ διεκδικητών για τρία οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει και για τις χώρες προέλευσης των εταιρειών, αφού πέραν των γνωστών –εδώ και μέρες- ΕΝΙ, Total, Delek, Avner και Cairn, στον Γ’ Γύρο συμμετέχουν και η νορβηγική Statoil και η εταιρεία με έδρα το Κατάρ, Qatar Petroleum.
exxon_mobile
Τα βασικά δεδομένα της ExxonMobil
Ο όμιλος Exxon Mobil αποτελεί σύμπραξη των εταιρειών Exxon και Mobil, οι οποίες συγχωνεύθηκαν μόλις πριν 17 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1999, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες αποτελούσαν τη συνέχεια δύο ξεχωριστών εταιρειών με το ίδιο όνομα υπό την επωνυμία Standard Oil. Μάλιστα η επωνυμία Esso, των ομώνυμων πρατηρίων καυσίμων αντιστοιχούν στα αρχικά γράμματα και δη του τρόπου προφέρονται της εταιρείας Standard Oil. Με το πέρασμα των δεκαετιών οι εταιρείες αναπτύχθηκαν στους κλάδους εμπορίας αλλά και ερευνών-αξιοποίησης ποσοτήτων υδρογονανθράκων.
Ο κολοσσός της ExxonMobil πραγματοποιεί κύκλο εργασιών –σχεδόν- 300 δισ. και αριθμεί προσωπικό το οποίο ξεπερνά τις 75 χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.
Ο αμερικανικός όμιλος διεκδικεί συμμετοχή στην κυπριακή ΑΟΖ με την εταιρεία Qatar Petroleum.
Ποια είναι η Qatar Petroleum
H Qatar Petroleum ιδρύθηκε το 1974 και είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ. Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου της διεξαγωγής ερευνών, παραγωγής, διύλισης, μεταφοράς και αποθήκευσης. Πρόκειται, για την Τρίτη, ανά το παγκόσμιο, εταιρεία σε ό,τι αφορά την κατοχή αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αγγίζει τα €98 δισ.
Η γνώριμη στην Κύπρο ιταλική ENI
H ENI είναι ιταλική πολυεθνική εταιρεία, με έδρα τη Ρώμη, που ιδρύθηκε το 1953 και δραστηριοποιείται στους τομείς της εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, εμπορίας φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποιημένου φυσικού αερίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διύλιση και εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, παραγωγή και εμπορία πετροχημικών προϊόντων. Δραστηριοποιείται σε 79 χώρες και είναι η 11η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία ύψους €68 δισ. εκατ. Ο τζίρος της το 2015 ανήλθε στα €90,98 δισ., η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχονται στα €134,8 δισ . και ο αριθμός των εργαζομένων της ξεπερνούσε τις 80.000
Εκ νέου στο παιχνίδι για το οικόπεδο 10 η TOTAL
H TOTAL ιδρύθηκε το 1925 στη Γαλλία και πρόκειται για πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτά πετρελαϊκούς κολοσσούς του κόσμου. Οι δραστηριότητες της καλύπτουν όλη την αλυσίδα πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , μεταφορά , διύλιση και εμπορία προϊόντων πετρελαίου. Δραστηριοποιείται σε 50 διαφορετικές χώρες, με τον τζίρο της το 2015 να ανέρχεται στα €150,5 δισ. Η αξία των περιουσιακών της στοιχείων πλησιάζει τα €205 δισ. και απασχολεί πέραν των 100 χιλιάδων υπαλλήλων. Σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ έχει καταθέσει προσφορές και για τα τρία, υπό αδειοδότηση, οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νέο ενδιαφέρον από Delek Group
O Όμιλος εταιρειών Delek ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το Ισραήλ και διαμέσου των θυγατρικών του εταιρειών εμπορεύεται πετρέλαιο και λιπαντικά στο Ισραήλ, λειτουργεί πρατήρια υγρών καυσίμων και διυλιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτει επίσης επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας , των υποδομών, της αυτοκινητοβιομηχανίας , μέσων ενημέρωσης και κατέχει επενδύσεις σε ακίνητα. Ο τζίρος του Ομίλου για το 2015 ανήλθε στα €1,5 δισ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όμιλος κατέχει δικαιώματα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με την Avner.
Avner Oil Exploration
Η Avner Oil Exploration (Limited Partnership) ιδρύθηκε το 1991 με έδρα το Ισραήλ και ασχολείται με την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατέχει συμφέροντα σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο. Η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ισραηλινό όμιλο Delek.
Cairn Energy
Η Cairn Energy PLC ιδρύθηκε το 1991 με αρχικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια μετέφερε την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία και δραστηριοποιείται στους τομείς εξερεύνησης και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εργασίες της επικεντρώνονται σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, βορειοδυτική Ευρώπη, τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα καθαρά της έσοδα για το 2015 ανήλθαν στα €470 εκατ. Η εταιρεία συμμετέχει στον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων μαζί με τις ισραηλινές Delek και Avner.
Και η νορβηγική Statoil στο «παιχνίδι»
H Statoil ASA, ιδρύθηκε το 2007 με τη συγχώνευση της Statoil (ιδρύθηκε το 1972) και των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Norsk Hydro. Με έδρα τη Νορβηγία, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ κύριος μέτοχος είναι το Νορβηγικό κράτος το οποίο κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Statoil φιγουράρει στην ενδέκατη θέση των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ απασχολεί πέραν των 23 χιλιάδων ατόμων. Τα προσαρμοσμένα έσοδα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στα €780 εκατ.
Η επίσημη ανακοίνωση των διεκδικητριών των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ
cyprus_aoz_3gyros

energy.reporter

https://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου