Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Θράκη: Ισχυρή πρόκληση και αρνητική κλιμάκωση από τους τουρκόφρονες


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Ήταν στις 31 Μαΐου, όταν μέσα στο πνεύμα της κλιμάκωσης και δημιουργίας ενός επιπλέον πόλου συγκρουσιακού κλίματος στα ελληνοτουρκικά, η (παράνομης λειτουργίας) «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία (με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά) «προειδοποιούσε» για επικείμενη «σκληρή δράση» κατά της Ελληνικής Πολιτείας…!

Από τότε πέρασε σχεδόν 1,5 μήνας, και παρά το αγνοηθέν από την Πολιτεία «σήμα κινδύνου» που εκπέμψαμε, και το οποίο αναφερόταν σε επικείμενη απόπειρα για την δημιουργία (από την πλευρά των τουρκοφρόνων) μίας συγκρουσιακής κατάστασης των μουσουλμάνων της Θράκης με την Ελληνική Πολιτεία, το εθνικιστικό κόμμα τουρκοφρόνων, ΚΙΕΦ (DEB), με δηλώσεις του προέδρου του Αλή Τσαβούς, επανέφερε στη δημοσιότητα το ανύπαρκτο (αλλά χρησιμότατο για την τουρκική εξωτερική πολιτική) θέμα των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «τούρκων» της Ελληνικής Θράκης, κινούμενος στα πλαίσια πολιτικής ωφέλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα «γεγονότα» που ο ίδιος ελπίζει πως θα είναι ικανά να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να τον ενισχύσουν περαιτέρω μετά τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στο «μέτωπο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που εξαναγκαζόμενη να οπισθοχωρήσει σχεδόν σε όλες τις επίσημες θέσεις της (εκτός από αυτές που αφορούν την Ελλάδα) έχει διασυρθεί…
Έτσι, με μία κίνηση που είχε προλεχθεί, μήνυμα–κάλεσμα σε διεκδίκηση με κάθε τρόπο ακόμη και με διαδηλώσεις, των δικαιωμάτων που τους στερεί η… ελληνική Πολιτεία, έστειλε με προκλητικό τρόπο ο αρχηγός του μειονοτικού κόμματος στην Θράκη ΚΙΕΦ, Μουσταφά Αλή Τσαβούς.
Η πρόσκληση ακόμη και σε διαδηλώσεις από τον κ. Τσαβούς που φιλοδοξεί να γίνει ο πολιτικός εκφραστής του τουρκισμού στην Θράκη, εκβιάζοντας κυβερνήσεις, κόμματα και αυτοδιοικητικές αρχές, έγινε με «ανοικτό μήνυμα» του μέσω του ΚΙΕΦ προς τον «αξιότιμο λαό της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» την Δευτέρα.
Η παρέμβαση αυτή του κ. Τσαβούς γίνεται την στιγμή που στην Θράκη καταβάλλονται προσπάθειες ανάκτησης του χαμένου εδάφους, από τις συντεταγμένες αρχές της Πολιτείας και ενώ στην Αθήνα ακούγονται ανεύθυνες φωνές για κατάργηση η για μεγάλη μείωση του πλαφόν του 3%, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για εκπροσώπηση για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία αμιγώς μειονοτικού και μάλιστα ακραίου κόμματος όπως το ΚΙΕΦ στην Ελληνική Βουλή.
Στο μήνυμα του ο Αλή Τσαβούς αναφέρει:
«Εμείς στην Ελλάδα αιώνες τώρα προσπαθούμε να ζήσουμε με τη δική μας ταυτότητα, παρά τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουμε, με το κειμήλιο που υιοθετήσαμε από τους προγόνους μας την «ανοχή» ζούμε με υπομονή, ηρεμία και θα συνεχίσουμε να ζούμε. Απαιτούμε πάντα στα πλαίσια του νόμου και δημοκρατίας τα δικαιώματά μας που έχουμε επιτύχει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τα δικαιώματα αυτά μέχρι να δοθούν….»Θέλοντας να περιγράψει μια δυσάρεστη εικόνα για την κατάσταση της μειονότητας επιχειρεί να επιρρίψει στην Πολιτεία το γεγονός ότι η μειονότητα περιορίστηκε στον αγροτικό τομέα και μάλιστα υπονοεί ότι η περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά με τα οποία ασχολείται κυρίως η μειονότητα, έγινε ειδικά για να πληγεί το εισόδημα της και να οδηγηθεί στο οικονομικό περιθώριο. Φυσικά, αδιαφορεί για το ότι το ίδιο συμβαίνει με τους αγρότες και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού το μέλημά του είναι η δημιουργία "ειδικών συνθηκών", ενός παράλληλου κράτους που θα λειτουργεί στην Θράκη και το οποίο θα εισάγει τα "δαιμόνια" της συγκυριαρχίας με την Τουρκία.
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι νέοι της μειονότητας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και την περιοχή, ενώ προκλητικά ψευδόμενος αναφέρει πως δεν τους προφέρεται και η ευκαιρία για να εργαστούν στο Δημόσιο. Ο Αλή Τσαβούς αποκρύπτει φυσικά ότι βασικός λόγος της περιθωριοποίησης ενός μέρους της μειονοτικής νεολαίας είναι ο εγκλωβισμός της στο απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, που εμποδίζει κάθε δυνατότητα ομαλής ένταξης στην ελληνική κοινωνία και αξιοποίησης του υψηλού πλαφόν που έχει προβλεφθεί για την είσοδο μειονοτικών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο Αλή Τσαβούς, οποίος το τελευταίο διάστημα ταξίδεψε στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε μαζί και με άλλους εκπροσώπους των ακραίων της μειονότητας με τον Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, συνοδεύει μονίμως τον τούρκο γενικό πρόξενο και τους ψευδομουφτήδες και σε σειρά εκδηλώσεων και δείπνων ιφτάρ που παρατέθηκαν σε κάθε γωνιά, ακόμη και στο πιο φτωχό χωριό της Θράκης.
Δηλώνοντας ότι πάρα τις εκκλήσεις δεν έχει υπάρξει καμία υποστήριξη από τους «διανοουμένους της πλειοψηφίας, από τους οποίους έχει ζητηθεί να σταθούν εναντία στην αδικία» ο Αλή Τσαβους παρουσιάζει την διεκδικητική πλατφόρμα:"Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε τα δικαιώματα μας χρησιμοποιώντας όλα τα δημοκρατικά και νομικά μέσα… Θέλουμε να στεκόμαστε εναντίον της αφομοίωσης, διεκδικώντας την ελευθερία όσον αφορά την εκπαίδευση και την πίστη μας και απαιτώντας τα Μειονοτικά δικαιώματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης επιθυμούμε να εξυπηρετήσουμε ολόψυχα τη χώρα μας συμβάλλοντας πρόοδο στην ισότητα, στην ειρήνη και στην φιλία". Όμως η δήλωση αυτή του αρχηγού του ΚΙΕΦ καταλήγει με την απειλή ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων αυτών θα γίνει ακόμη και με διαδηλώσεις φέροντας στην μνήμη παλιές δυσάρεστες καταστάσεις που επιχειρούσαν να δυναμιτίσουν τα πρώτα βήματα της πολιτικής που οδήγησε στην εφαρμογή του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας:
«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα δικαιώματα μας σε κάθε πλατφόρμα συμπεριλαμβανομένων και των δρόμων…» κατέληγε το «προσκλητήριο» του Αλή Τσαβούς.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει ορισμένες κινήσεις από την Ελληνική Πολιτεία που έδειχνε πλέον ότι αντιδρά έστω και στοιχειωδώς στην πλήρη παράδοση στις διαθέσεις των ακραίων της μειονότητας και των φερέφωνων του Τουρκικού Προξενείου.
Το κλείσιμο των δυο παράνομων νηπιαγωγείων που λειτουργούσε ο σύλλογος ΠΕΚΕΜ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους τουρκοσύλλογους καθώς δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα να υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο Σύλλογο στην Ελλάδα.
Το δεύτερο περιστατικό ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό καθώς η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής Σελιμ Ισά.
Στην Κομοτηνή στο Εσκί Τζαμί, την ώρα που βρίσκονταν στο τζαμί ο νόμιμος ιμάμης, εισέβαλλε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ με τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.
Ο νόμιμος ιμάμης αντέδρασε και παρουσίασε τα νόμιμα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία το τζαμί υπάγεται στην νόμιμη Μουφτεία και ειδοποίησε τον Διαχειριστή της Βακουφικής Περιουσίας. Ο Σελίμ έσπευσε στο Τζαμί, διέκοψε το γύρισμα δηλώνοντας ότι αυτό απαγορεύεται, δεχόμενος μάλιστα την επίθεση του ψευδομουφτή. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να αποχωρήσει το τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο για να μην λάβει περαιτέρω έκταση το επεισόδιο.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει «χαλινάρι» στους ψευδομουφτήδες που συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει στην Θράκη και φυσικά το επόμενο ζήτημα που εγείρεται είναι το να εξετάσει ο κ. Σελιμ το πώς και έναντι ποίου τιμήματος (εάν φυσικά δεν έχουν παραχωρηθεί δωρεάν) έχουν προσφερθεί μια σειρά κτίρια της Βακουφικής περιουσίας σε κάθε λογής Συλλόγους που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες του τουρκικού Προξενείου...
Είναι μία απόπειρα δημιουργίας "τουρκικής γης" μέσα στην Ελληνική Θράκη. Επιπλέον, είναι μία απόπειρα προσέγγισης ενός μεγάλου ταμείου που θα μπορεί να χρηματοδοτεί διάφορες "δράσεις" εντός και εκτός Ελλάδας.
Όμως, κανείς δεν πρέπει να βιάζεται και να θριαμβολογεί όσον αφορά το κλείσιμο των δύο (μόνο) παράνομων νηπιαγωγείων (ο πραγματικός τους αριθμός είναι άγνωστος, αλλά κυμαίνεται σε αρκετές δεκάδες σε Ροδόπη και Ξάνθη), αφού η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και μέχρις ότου τελεσιδικήσει πολλά μπορεί να συμβούν. Και σχεδόν κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί εάν τελικά η υπόθεση αυτή βρεθεί στο αρχείο και διαπιστωθούν στις επόμενες πολιτικές συμφωνίες στο άνοιγμα της κάλπης... Το παρελθόν των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα έχει αποδείξει πως δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά στο κομματικό - εκλογικό όφελος. Και αυτή η κοινή συνισταμένη, δυστυχώς, αποτελεί και το πλέον επικίνδυνο στοιχείο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, με τελευταία απόδειξη την σκέψη για μείωση του πλαφόν του 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου