Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ Φ.Α. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

20-4-2014
Γράφει ο Greek Spirit
Μία από τις αιτίες της ανάμειξης των ΗΠΑ και Γερμανίας (συνεπικουρούμενες από την Πολωνία) στην ανατροπή του φιλορωσικού καθεστώτος Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία το 2014 αποτελεί και η προσπάθεια των παραπάνω για τον έλεγχο των αγωγών της Ουκρανίας αλλά κυρίως η μετατόπιση των συνόρων της Γερμανικής ζώνης επιρροής ακόμα πιο κοντά με την Γεωργία και την Κασπία θάλασσα όπου βρίσκονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα Ρώσικα. 

πηγη http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=TX Η ΚΑΣΠΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ


      
          Η Δύση έχει επιλέξει την δαιμονοποίηση της Ρωσίας και ως στρατηγική επιλογή έχει την απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η μόνη διαθέσιμη εναλλακτική μετά την Ρωσία αποτελεί η Κασπία θάλασσα και τα κοιτάσματα της.
Ωστόσο ακόμα και αν η Δύση θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα θα πρέπει να στηριχθεί εξ ολοκλήρου σε αγωγούς  αποκλείοντας την θαλάσσια μεταφορά εφόσον η Κασπία θάλασσα είναι περίκλειστη.Οι αγωγοί αυτοί  θα πρέπει να διασχίσουν είτε την Τουρκία είτε την Ρωσία. Η Ρωσία μάλιστα αποτελεί και την πιο σύντομη οδό προς την Ευρώπη αλλά δεν  θα είχε νόημα η προσπάθεια απεξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο εάν και πάλι η δύση βασίζονταν στην Ρωσία για την εξαγωγή αυτού της Κασπίας.
Έτσι ό μόνος πρόσφορος τρόπος απομένει η Τουρκία και η κατασκευή και η χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αγωγών που την διασχίζουν. Ακόμα και η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο από τις Ρωσικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, 150 χιλ νοτιοδυτικά της Κριμαίας, προς την Τουρκία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού BLUE STREAM .
O BLUE STREAM
Η επιλογή της λύσης για χρησιμοποίηση αγωγών μέσω της Τουρκίας για πολλούς παράγοντες και στελέχη των εταιριών ενέργειας αποτελεί μη συμφέρουσα επιλογή η οποία μειώνει τελικά τα κέρδη λόγω της αυξημένης απόστασης που διανύεται μέχρι την Ευρώπη αλλά και των πολλών ενδιάμεσων χωρών. Για παράδειγμα ο σχεδιαζόμενος ΤΑΡ
Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν (αφετηρία) την Γεωργία (δημιουργώντας τεθλασμένη γραμμή-παράκαμψη αποφυγής της Αρμενίας , κάτι που αυξάνει το μήκος του ) την Τουρκία, την Ελλάδα , την Αλβανία και τέλος την Ιταλία.Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις παίρνονται με πολιτικά κριτήρια και όχι με ακραιφνώς επιχειρηματικά.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή η Γερμανία προσπάθησε να θέσει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της χρηματοδοτώντας διάφορες εγκληματικές οργανώσεις και παράγοντες με στόχο την εκδίωξη του φιλορώσου Γιανουκόβιτς και την εγκατάσταση δυτικόφιλης κυβέρνησης. Η Γερμανία από κοινού με την Πολωνία ( η οποία θεωρεί ότι η Γαλικία δηλαδή οι  δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας της ανήκουν εφόσον αποδόθηκαν στην Ουκρανία με το τέλος του Β' Π.Π.)
Η ΓΑΛΙΚΙΑ-ΠΕΡΙΟΧΗΠΟΥ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΠ
θα έλεγχαν την Ουκρανία και είχαν πρόσβαση στις Κριμαϊκές ακτές οι οποίες απέχουν μόνο 400 χιλιόμετρα από τις Γεωργιανές.
Έτσι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα θα συντόμευαν την διαδρομή τους προς την Ευρώπη με ένα αγωγό Κασπίας θάλασσας - ακτών Γεωργίας στην Μαύρη θάλασσα  ( Εύξεινο Πόντο) μήκους 700 χιλιομέτρων .Από τις ακτές της Γεωργίας θα επακολουθούσε  θαλάσσια μεταφορά μέχρι τις Κριμαϊκές ακτές μόνο για 400 χιλιόμετρα και από την Κριμαία πλέον το φυσικό αέριο θα διοχετεύονταν στην υπάρχουσα υποδομή αγωγών της Ουκρανίας προς την Ευρώπη Ο αγωγός αυτός θα ονομάζονταν WHITE STREAM
O WHITE STREAM ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Έτσι δεν θα χρειάζονταν η ανάγκη κατασκευής αγωγού 2,000 και πλέον χιλιομέτρων διά μέσω Γεωργίας -Τουρκίας -Ελλάδας ( δηλαδή ο ΤΑΡ) .
Βέβαια η αντίδραση της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση ακύρωσε τα σχέδια της Γερμανίας αλλά παράλληλα ανέδειξε την αναγκαιότητα της Τουρκίας ως εναλλακτική λύσης .
Η εξέλιξη αυτή θα ενέχει δύο κινδύνους : τον διαμελισμό της Ελλάδας και την εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία και Τουρκία.

 

Το παράδειγμα του Κοσόβου 

  Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΜΒΟ

 

Οδηγός για τς επιπτώσεις που έχει η αυξημένη σημασία της Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος αλλά και το πέρασμα του TAP απο την Βόρεια Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το παράδειγμα του αγωγού ΑΜΒΟ . Ο ΑΜΒΟ αποτελεί ή μάλλον αποτελούσε ένα σχέδιο για την κατασκευή αγωγού που φιλοδοξεί να  ενώσει το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς με το Αλβανικό Βλόρες. Ο αγωγός θα έχει μήκος 917 χιλιόμετρα και θα διασχίζει την Βουλγαρία , τα Σκόπια και την Αλβανία.Εξ ου και η ονομασία του , Αlbanian Macedonian BOulgarian pipeline- AMBO. 
Το σχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά το 1993 και είναι Αμερικανικής εμπνεύσεως . Το 2007 οι τρεις Βαλκανικές χώρες υπόγραψαν το τελικό πρωτόκολλο της συμφωνίας το οποίο επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια τους. Η κατασκευή του εκκρεμεί κυρίως λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση του , καθόλου περίεργο  λαμβάνοντας υπ όψιν τα οικονομικά των τριών χωρών. 
Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι το 1997 ως επικεφαλής του εγχειρήματος τέθηκε στέλεχος της θυγατρικής της Αμερικανικής Hulliburton , της κατασκευαστικής KBR .Η KBR ανέλαβε την διεξαγωγή μελέτης βιωσιμότητας του αγωγού και η ίδια εταιρία συμπτωματικά ανέλαβε την κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ εκτός της επικράτειας τους , το CAMP BONDSTEEL στο νότιο Κόσοβο , κατασκευή που άρχισε μετά την λήξη του πολέμου το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2004. Σύμπτωση επίσης αποτελεί ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο εναντίον της Σερβίας άρχισε μόλις δύο χρόνια μετά από την σύναψη της αρχικής συμφωνίας Σκοπίων -Βουλγαρίας-Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού ΑΜΒΟ. Η μήπως δεν είναι σύμπτωση ;
Ένας αγωγός καθίσταται κερδοφόρα επένδυση όχι μόνο όταν διανύει την συντομότερη διαδρομή αλλά και την ασφαλέστερη. 
Η Σερβία μετά τον πόλεμο της Βοσνίας αποτελούσε το κόκκινο πανί για την Αλβανία και τα Σκόπια και η κατάσταση στην περιοχή ήταν τεταμένη.
 Για δε την Αλβανία οι 700,000 Αλβανοί του Κοσόβου καταπιέζονταν από την Σερβία και αποτελούσε απαράβατο όρο η αυτονόμηση τους . 
Τα Σκόπια βρίσκονταν παγιδευμένα μεταξύ της δυσμενούς προοπτικής της αυτονόμησης των Αλβανών του Κοσόβου, γεγονός που θα πυροδοτούσε τις αποσχιστικές διαθέσεις των Αλβανών των Σκοπίων (40 % του πληθυσμού) και της ευνοικής προοπτικής για τον ακρωτηριασμό της Σερβίας , την μόνη χώρα που αποτελούσε φόβητρο για το νέο κράτος των Σκοπίων .
Τελικά οι ΗΠΑ επέλεξαν την αυτονόμηση του Κοσόβου και σε δεύτερο χρόνο παρείχαν υποστήριξη στα Σκόπια για την κατάπνιξη των ταραχών που έλαβαν χώρα το 2010 από τους Αλβανούς των Σκοπίων που ήθελαν την αυτονόμηση τους εμπνεύσμένοι από την απόσχιση του Κοσόβου. 
Με τον παραπάνω τρόπο επιτεύχθηκε μια -επίπλαστη -ισορροπία και ηρεμία στην περιοχή με την Σερβία να αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα.
Η Αλβανία κατάφερε την αυτονομία των Αλβανών του Κοσόβου και προσδοκά στην ένωση τους και την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Πρόσφατα μάλιστα Κόσοβο και Αλβανία ενώθηκαν τελωνειακά με ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων.
Τα Σκόπια εξασφάλισαν την εποπτεία των ΗΠΑ οι οποίες εγγυούνται ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν θα αποσχισθούν. 
Οι ΗΠΑ με το CAMP BONDSTEEL στο νότιο Κόσοβο επιβλέπουν την τήρηση του νέου status quo .
Ο αγωγός ΑΜΒΟ δεν κατασκευάστηκε ακόμα και ούτε πρόκειται να κατασκευαστεί στο μέλλον , ωστόσο το περιβάλλον πλέον είναι ασφαλές.
Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα ή καλύτερα η υποταγή των χωρών τις οποίες διασχίζουν οι αγωγοί,πόλεμοι αλλά και διαμελισμοί  μπορούν να λάβουν χώρα προκειμένου να συναφθούν νέες συμμαχίες και εξαρτήσεις .  

Ο κινδυνος αυτονόμησης της Θράκης

Η Ελλάδα παρ όλη την οικονομική κρίση αποτελεί μια πολύ σταθερή πολιτειακά χώρα . Ο πληθυσμός της είναι ομοιογενής τόσο εθνικά όσο και θρησκευτικά. Το πρόβλημα θα αποτελέσει η Τουρκία.
Η Τουρκία αποτελεί το ακριβώς αντίθετο της Ελλάδας.Ο πληθυσμός της αποτελείται από διάφορες εθνικότητες και φυλές που έχουν υποταχθεί στο Κεμαλικής έμπνευσης χωνευτήρι υπό τον ψευδεπίγραφο προσδιορισμό του Τούρκου και Μουσουλμάνου.
Οι συνεχείς ταραχές αναδεικνύουν τις φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ των καθυστερημένων και θρησκόληπτων μαζών της Ανατολίας που στηρίζουν τον Ερντογάν και των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων της δυτικής Τουρκίας που διαδηλώνουν συνεχώς εναντίον του πολιτικού Ισλάμ το οποίο μετατρέπεται σε θεοκρατική παγίδα.
Εάν η δύση θέλει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία και τους αγωγούς της για το φυσικό αέριο της Κασπίας τότε θα πρέπει να σταθεροποιήσει την χώρα. Η Ουκρανική κρίση ανέδειξε την στενότητα του διαθέσιμου χρόνου  για την απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα αναγκασθούν να ανεχθούν την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και θα δώσουν στον Ερντογάν την απαραίτητη στήριξη για να παραμείνει στην εξουσία.Ο χρόνος πιέζει και δεν είνα ώρα για αλλαγές και ανζήτηση νέων ηγετών.

Τα ανταλλάγματα προς  Τουρκία

Θα αυξηθούν οι πιέσεις για την αποδοχή του προδοτικού σχεδίου Αναν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά , σχέδιο που το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει θα είναι η αποδοχή του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ως ισότιμη κρατική οντότητα. Κανένα όφελος δεν υπάρξει για τους Ελληνοκύπριους , παρά μόνο για τον Ερντογάν ο οποίος θα το παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία στον Τούρκικο λαό. 
Η επίλυση του Κυπριακού αίρει τους περιορισμούς που έχει θέσει η Ε.Ε.στην Τουρκία για την υποψηφιότητα της ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Η υποψηφιότητα ένταξης  θα αποτελέσει το δεύτερο ''δώρο '' των ΗΠΑ και Γερμανίας το οποίο θα ισχυροποιήσει τον Ερντογάν ακόμα περισσότερο. 

Το τρίτο δώρο της Δύσης θα αποτελέσει η αυτονόμηση της ανατολικής Θράκης , του Ελληνικού τμήματος. Είδαμε παραπάνω ότι η Αλβανία απαίτησε και πέτυχε την αυτονόμηση του Κοσόβου προκειμένου να αποδεχθεί την συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού AMBO. Το ίδιο θα κάνει και ο Ερντογάν με την ανατολική Θράκη. Ήδη στην ανατολική Θράκη έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για το ξέσπασμα του αυτονομιστικού κινήματος με χαρακτηριστικά ανάλογα των συνθηκών στο Κόσοβο πριν την απόσχιση του .Για πολλά χρόνια πριν το ξέσπασμα του πολέμου στο Κόσοβο οι Αλβανοί Κοσοβάροι υπό την ηγεσία του Ιμπραήμ Ρουγκόβα είχαν στήσει ένα δίκτυο 'παράλληλων δομών'' το οποίο υποκαθιστούσε το Σερβικό κράτος σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σε θέματα παιδείας-υγείας-οικονομίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην Θράκη σήμερα με την βοήθεια του Τούρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Ακόμα και Τουρκική τράπεζα δραστηριοποιείται -νόμιμα-πλέον , η ZIRAAT.

Η Θράκη θα αυτονομηθεί και σε πρώτη φάση δεν θα ενωθεί με  την Τουρκία ωστόσο η επιτυχία του Ερντογάν θα είναι τεράστια και θα τον καταστήσει απόλυτη και αδιαμφισβήτητη ηγετική μορφή που θα ενώσει του Τούρκους. 
Η Τουρκία θα αποκτήσει πολιτική σταθερότητα και οι αγωγοί θα διασχίζουν μια χώρα φιλόξενη και πιστό σύμμαχο της δύσης, αγωγοί όπως  ο SOUTH CAUCASUS PIPELINEο οποίος φέρνει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα και ο TABRIZ-ANKARA PIPELINE ο οποίος συνδέει το Ιράν με την Άγκυρα αλλά έχει υποστεί πολλές δολιοφθορές από τους αντάρτες του  PKK με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του . Σημαντικός παράγοντας για την διακοπή της λειτουργίας του αποτέλεσαν και οι πιέσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο στο Ιράν. Παρόλ΄αυτά η προσέγγιση Ιράν -ΗΠΑ σε διπλωματικό επίπεδο μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, Αγιατολάχ Ροχανί, δημιουργεί προσδοκίες επαναλειτουργίας του αγωγού στο μέλλον.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο.

 Η Ρωσία στο περιθώριο θα αναγκαστεί να εισβάλλει στην Γεωργία

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από την ανάδειξη της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου. Ο ανταγωνισμός από κοιτάσματα της Κασπίας θα στερήσει από την Ρωσία έσοδα . Η Ρωσική οικονομία αλλά και διπλωματία βασίζονται στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα έσοδα από την πώληση τους και την εξάρτηση της Δύσης απο αυτά.
Η Τουρκία θα αυξήσει την επιρροή της στις Τουρκόφωνες χώρες της Κασπίας όπως πχ το Καζακστάν το οποίο η Ρωσία προσπαθεί να εντάξει στην σφαίρα επιρροής της. 
Η Ρωσία θα υποστεί και την περαιτέρω υποστήριξη της ισχυροποιημένης Τουρκίας προς τους ισλαμιστές αυτονομιστές της Τσετσενίας οι οποίοι ακόμα και σήμερα εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται κατά μεγάλο μέρος από την Τουρκία. 
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των αγωγών που θα διασχίζουν την Τουρκία η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίζει τις απειλές της Ρωσίας για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου αποτελεσματικότερα. 
Η Ρωσία θα βρεθεί στο περιθώριο αποκομένη γεωπολιτικά και οικονομκά . Η μόνη λύση θα είναι η στρατιωτική επέμβαση στην Γεωργία και την άσκηση πίεσης στο Αζερμπαιτζάν. Η κατάληψη της Γεωργίας θα διακόψει τη  λειτουργία των  υπαρχόντων αγωγών και η  Ρωσία από κοινού με την σύμμαχο Αρμενία θα δώσει  τέλος στα σχέδια εφοδιασμού της Ευρώπης και Δύσης γενικότερα με φυσικό αέριο της Κασπίας αλλά και τα σχέδια για την αυτονόμηση της Θράκης
Το παραπάνω σενάριο μπορέι να φάινεται απίθανο,  όσο απίθανο φαινόταν πριν απο τρείς μηνες ( Ιανουάριος 2014)  το σενάριο της προσάρτησης της Κριμαίας με την αναίμακτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας .........

Greek Spirit 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου