Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ SOUTH STREAM!

agogos Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από την πρώτη στιγμή που οι Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν την συμφωνία για την πραγματοποίηση του παλιού σχεδίου της κατασκευής του ενεργειακού αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας για την τελική υλοποίηση του.

Το προηγούμενο «πείραμα» με τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, κ Καραμανλή, με εκείνο το σχέδιο Μπουργάζ-Αλεξανδρούποληςö είχε την γνωστή κατάληξη μετά την λυσσαλέα αντίδραση των ΗΠΑ. Και όμως αν υλοποιούνταν εκείνος ο αγωγός, που το προδοτικό πολιτικό σύστημα τον εγκατέλειψε, πολύ πιθανόν δεν θα φτάναμε στα κατοχικά μνημόνια.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, Maros Sefkovic, σε δηλώσεις που έκανε και που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διάκειται αρνητικά στην κατασκευή αυτού του αγωγού και τόνισε πως η συμφωνία υλοποίησης του έχει πολλά ερωτηματικά.

ypoyrgos
Ο Maros Sefkovic είχε αναφερθεί στο ίδιο θέμα και στη διεθνή διάσκεψη για Ενέργεια που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 9-13 Οκτωβρίου σε συνάντηση που είχε τότε με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκιάς, Berat Albayrak, όπου είχε εκφράσει τις πρώτες ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγωγό αυτό.
Το ζήτημα αυτό βέβαια περιπλέκεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και με την καχυποψία του Ερντογάν έναντι των Αμερικανών καθώς πιστεύει ότι αυτοί βρίσκονταν πίσω από το αποτυχών πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου όπου πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι τον έσωσε ο ίδιος ο Πούτιν.
Πάντως το θέμα θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια ενώ εμείς για άλλη μια φορά είμαστε… «άγνωστο» που! 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου