Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΣΗ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

Greek Spirit.....28-12-2016
ΗΠΑ και Ρωσία έστω και παρασκηνιακά θα έρθουν ακόμα πιο κοντά με την ανάληψη της εξουσίας απο τον Τραμπ.Οι λόγοι κυμαίνονται απο την πρόσκαιρη οικονομική και στρατιωτική  αδυναμία και των δύο δυνάμεων  οι οποίες προς το παρόν αποφεύγουν  να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά, τουλάχιστον όχι πριν λυθεί το πρόβλημα που λέγεται Κίνα. Έχει κατά καιρούς ειπωθεί και έχει εμπεδωθεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως τον κύριο εχθρό τους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό-γεωπολιτικό επίπεδο. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι και η Ρωσία θεωρεί την Κίνα εχθρό της ή για να είμαστε ακριβέστεροι, η Κίνα δεν θεωρεί τη Ρωσία ως σύμμαχο, τουλάχιστον σε επίπεδο στο οποίο θα δέχονταν να πολεμήσει στο πλάι του.Η Κίνα εποφθαλμιά την ανατολική Σιβηρία η οποία και  αέριο διαθετει και μεταλλεύματα.
Η Κίνα εποφθαλμιά και την Αφρική και την Ευρώπη αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ουδέποτε πυροδότησε πολέμους ή αστάθεια αλλά προτίμησε μια πιο ήπια διείσδυση βασισμένη στην οικονομική εξάπλωση Στην δε Αφρικη έχει υποκαταστήσει το ΔΝΤ και την WORLD BANK και δίνει αφειδώς δάνεια στις κατά κανόνα χρεοκοπημένες αφρικάνικες χώρες με ευνοϊκούς όρους και σε αντάλλαγμα παίρνει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους αλλά και την σταδιακή υποχρεωτική μετανάστευση Κινέζων στις χώρες αυτές.Στην Ευρώπη η Κίνα προσπαθεί να διεισδύσει με την επιδότηση των κινεζικών καταστημάτων που έχουν πλημμυρίσει τον τόπο, την διείσδυση σε λιμάνια της Μεσογείου, σε Ιταλία και Ελλάδα, στην ίδρυση ελαφράς μεταποιητικής βιοτεχνίας σε ευρωπαϊκό έδαφος για αποφυγή δασμών και σε πολιτικές παρεμβάσεις όπως πχ η παρασκηνιακή  παρέμβαση που έκανε η Κίνα το 2012 για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη επειδή μόλις είχε πατήσει πόδι στον Πειραιά.Ο Σόιμπλε τότε υποτάχθηκε στο θέλημα της Κίνας λόγω των γερμανικών επενδύσεων στην χώρα.Την επόμενη ημέρα της εκλογής Τσίπρα το 2015 ο πρώτο επίσημος που διάβηκε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ο Κινέζος πρέσβυς στην Ελλάδα.
Στη Ρωσική Σιβηρία η Κίνα ακολουθεί μια πιο ήπια τακτική που έχει ως κύριο άξονα την εισροή Κινέζων στις κατά κανόνα παραμελημένες από το  ρωσικό κράτος επαρχίες της ανατολικής Σιβηρίας και μάλιστα πολλοί Ρώσοι υπήκοοι συνάπτουν γάμους με Κινέζες εφόσον σε αυτές τις επαρχίες με το πολικό κλίμα και την απομόνωση είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να συναντήσει αρκούδα παρά γυναίκα για παντρειά.Αλλά και οι ρωσίδες παντρεύονται Κινέζους, μια τάση όλο κι αυξανόμενη, αλλά αυτό αφορά τα αστικά κέντρα και όχι τόσο την ανατολική Σιβηρία.Γενικά οι ρωσίδες παντρεύονται με αλλοδαπούς, μόνο στην Τουρκία οι ρωσίδες λόγω των επισκέψεων τους ως τουρίστριες έχουν συνάψει πολλές δεκάδες χιλιάδες γάμους την τελευταία δεκαετία.
Το 2014 Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία σε βάθος πενταετίας η Ρωσία θα τροφοδοτούσε την Κίνα με φυσικό αέριο από την Σιβηρία , ανατολική και δυτική. Η συμφωνία αυτή παρουσιάσθηκε από τους ρωσόφιλους ως μια μεγάλη γεωπολιτική νικη της Ρωσίας η οποία έδειχνε ότι δεν θα είχε ανάγκη την αγορά της Ευρώπης που το 2014 ταλαιπωρούσε τον κ.Πούτιν με την Κριμαϊκή κρίση.
Ωστόσο οι Κινέζοι έκλεισαν την συμφωνία με τιμές 30% πιο χαμηλές από αυτές που η Ρωσία πούλαει το αέριο στην Ευρώπη.Οι Κινέζοι αποδείχθηκαν ψυχροί πραγματιστές και σε καμία περίπτωση δεν έδωσαν την εντύπωση στον κ.Πούτιν ότι θα του χαρίστουν στα πλαίσια της υπό σύναψης Ευρασιατικής Ένωσης.
Συγκεκριμένα η Κίνα η οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αερίου απο την Ρωσία επειδή οι αντίστοιχοι αγωγοί είναι ακόμα υπο κατασκευή, έχει δώσει διορία στην Ρωσία .Η Κίνα θέλει να απεξαρτηθεί εντελώς από το αέριο του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, χώρες οι οποίες είναι ακόμα οι κύριοι προμηθευτές της .Η Κίνα εισάγει αέριο και πετρέλαιο από τις παραπάνω χώρες με τάνκερ, τρόπος που είναι κοστοβόρος και χρονοβόρος. Η Κίνα εισαγει πετρέλαιο και από την Αφρική αλλά πάλι με τάνκερ.
Η Κινέζικη βιομηχανία έχει απαρχαιωμένες υποδομές και βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πετρέλαιο.Η Κίνα είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν έχει καν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η Κίνα χρειάζεται το πετρέλαιο και το αέριο και μάλιστα την εποχή που οι ΗΠΑ με το εγχώριο τους σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο έχουν καταστεί ανεξάρτητες και αυτάρκεις ενεργειακά.
Η Κίνα απαιτεί από την Ρωσία την γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας του 2014 για την παροχή με σιβηρικούς υδρογονάνθρακες και αυτός είναι ο όρος της για την ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση, ή τέλος πάντων για την συνέχιση της προσπάθειας δημιουργίας αρραγούς μετώπου .
Η Ρωσία από την άλλη πλευρά και παρόλο που είναι υπερδύναμη στην παραγωγή υδρογονανθράκων , εξαρτάται απόλυτα από την δυτική τεχνογνωσία για την εξόρυξη και μεταφορά τους μέσω αγωγών. Η Γαλλική TOTAL αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας Ρωσίας και Δύσης στον ενεργειακό τομέα.Ωστόσο η παροχή προς την Κίνα θα πάρει χρόνο, οι αγωγοί δεν γίνονται σε δύο χρόνια και η Κίνα διψάει για πετρέλαιο.
Η Κίνα όσο οι Ρώσοι καθυστερούν  να την ικανοποιήσουν ενεργειακά θα καταφεύγει στο Κατάρ και Σαουδική Αραβία.Έτσι η Ρωσία του κ.Πούτιν βλέπει την Κίνα να παραμένει σε  μια κάποια αποστασιοποίηση από τα σχέδια για συμμαχία, τα οποία θα επιταχύνονταν σε ασύλληπτους ρυθμούς εάν η Ρωσία έβρισκε ένα τρόπο να ιακνοποίησει ενεργειακα την Κίνα εδώ και τώρα.
Αυτό που μπορεί να κανει ο κ.Πούτιν είναι να κερδίζει τον πόλεμο στην Συρία και να απειλεί έτσι την Σαουδική Αραβία και Κατάρ, χώρες που είναι οι εμπνευστές και χρηματοδότες του Ισλαμικού Κρατους.Επίσης ο κ. Πούτιν έχει συνάψει συμμαχία με το Ιράν με το οποίο πολεμάνε μαζί στην Συρία.Το Ιράν αποτελεί το μεγαλύτερο φόβητρο για το Καταρ και Σαουδική Αραβία.
Με αυτό τον τρόπο ο Πουτιν προσπαθεί να δείξει στην Κίνα ότι είναι ο κυρίαρχος στην Μ.Ανατολή, αλλά για ποιο λόγο να το κάνει αυτό;Ο λόγος είναι ότι η Κίνα από το 2010 εχει αρχίσει να μελετά την πιθανότητα για χερσαία εισβολή της στην Μ.Ανατολή, ναι για εισβολή στην Μ.Ανατολή, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της.Το 2010 η Κίνα σύναψε συμφωνία με το Πακιστάν και το Ιραν σύμφωνα με την οποία ο κινεζικό στρατός με τα όπλα του θα μπορεί να διασχίσει αυτές τις χώρες σε περίπτωση που χρειαστεί Περισσότερα στο ΑΠΟ ΤΟ 2010 Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/09/blog-post_26.html
Να θυμηθούμε οτι το 2010 οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα απο το Ι΄ρακ, τερμάτισαν την κατοχή του.Ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 έγινε ακριβώς για να χάσει η Κίνα την φθηνή παροχή ιρακινού αερίου από τον Σαντάμ.Τελικά οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το Ιράκ αλλά ετοιμάζουν τώρα το Κουρδιστάν το οποίο θα ανκόψει την χερσαία εμπορική και στρατιωτική εισβολή της Κίνας Περισσότερα στο ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/12/blog-post_58.html
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας δεν είναι καλές, και BRICS έχουν σχηματίσει και στρατιωτική συνεργασία και συνεργάζοται στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ Όμως η Κίνα ως υπερδύναμη έχει τον δικό της σχεδιασμό, το δικό τηςplan B.
Οι ΗΠΑ επίσης δυσκολεύονται να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους λόγω Κίνας και γιαυτό ο Τραμπ θα προτείνει στον Πούτιν μια έστω προσωρινή συνεργασία για τον περιορισμό της Κίνας, παν τα με διακριτικότητα.Κάποιες λεπτομέρειες και εκκρεμότητες όπως η Ουκρανική κρίση θα λυθούν αμέσως με διαμοιρασμό .Η διχοτόμηση της Ουκρανίας είναι σίγουρη, σιγά μην κάτσει να σκάσει ο Τραμπ για τους τυχοδιωκτισμούς της Γερμανίας που από κοινού με την Πολωνία ξεκίνησαν την κρίση η οποία είχε μεν προετοιμασθεί απο τον Σόρος αλλά η Γερμανική εργολαβία τα έκανε μαντάρα
.Ο Τραμπ έχει πρόβλημα με την Κίνα, τον Ειρηνικό, την Σινική θάλασσα, δεν θα ασχοληθεί παραπάνω απο όσο πρέπει με την Ουκρανία.

Και τώρα ας πάμε στον Ταγίπ Ερντογάν για να δούμε πως επηρεάζεται από τα παραπάνω.

Ο Ταγίπ εχει εισβάλει στην Συρία και μέχρι σήμερα 28-12-2016 δεν έχει κατφέρει τίποτα άλλο απο δεκάδες νεκρούς τουρκους στρατιώτες και χάσιμο γοήτρου.Οι ισλαμιστές του Ισλαμικού Κρατους που μέχρι πριν από δυο μήνες ηταν τρόφιμοι του Ερντογάν , τώρα και αφού ο Ταγίπ τους άδειασε'' αποδεικνύονται πολύ σκληροί μαχητές απέναντι στον τουρκικό στρατό, κάτι λογικό εφόσον οι ισλαμιστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ενεργοί μαχητές τα τελευταία πέντε χρόνια.(Εντάξει, είναι ιδωτικοί υπάλληλοι του Κατάρ).
Ο Ταγίπ εισέβαλε στην βόρεια Συρία για να αποτρέψει την ίδρυση Κουρδικού κράτους και βρέθηκε απέναντι απο τους μέχρι πρότινος σύμμαχους ισλαμιστές διότι αντί να συνεχίσει να τους βοηθά να παραμείνουν στην βόρεια Συρία τους έκανε στην άκρη για να αναλάβει ο ίδιος δράση για τα δικά του και μόνο συμφέροντα . Ο Ερντογάν βλέποντας πως το μέτωπο Συρίας-Ρωσίας-Ιράν θα κερδίσει τον πόλεμο στην βορειοδυτική Συρία νόμισε ότι οι ισλαμιστές δεν είναι πλέον αξιόμαχοι και ότι έπρεπε ο ίδιος να επέμβει για να δεσμεύσει πρώτος ορισμένες περιοχές οι οποίες θα στέκονταν εμπόδιο στην δημιουργία Κουρδικού Κρατους.
Η αποτυχία του τουρκικο΄στρατού είναι απόλυτη.Πρόσκειται για ένα στρατό γραφειοκρατικό, διεφθαρμένο, δίχως επιχειρησιακό όραμα, κάτι που εξάλου έχει δείξει και στον τριακονταετή πόλεμο στο Τουρκικο Κουρδιστάν.
Ο Ερντογάν μπορεί να διαθέτει μεγάλες εφεδρείες για να ρίχνει στην μάχη δεν διαθέτει όμως χρήμα εφόσον η τουρκική οικονομία εισέρχεται σε κρίση αλλά ούτε και πολιτικό χρόνο για να εξηγήσει στους τουρκους γιατί κάθε μέρα γίνονται κηδείες στρατιωτών.
Ο Ταγίπ θα ζητήσει βοήθεια και έχει δυο επιλογές.Η μια επιλογή είναι να ζητήσει βοήθεια από την Δύση, από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να την λάβει πρώτον διότι οι ΗΠΑ θέλουν το Κουρδικό κράτος και δεύτερον διότι η ευρώπη δεν διαθέτει στρατό.
Η άλλη επιλογή είναι η βοήθεια από το Κατάρ-Κουβέιτ-Η.Α.Ε- Πακιστάν , χώρες με τις οποίες έχει συνάψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας Περισσότερα στο  Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΡΑΒΙΚΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/07/blog-post_41.html
Δεν αναφέρω την Ρωσία ως επιλογή διότι ο Πούτιν παίζει ένα περίεργο παιχνίδι με τον Ταγίπ παριστάνοντας τον σύμμαχο όπου αυτό δεν κοστίζει, όπως πχ να βομβαρδίζει ισλαμιστές στην Αλ Μπαμπ προς όφελος των Τούρκων κι όλα αυτά για να κρατησει τον Ταγίπ φίλο και να αποφύγει το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου.
Κι εδώ είναι το ρεζουμέ..
Η Τουρκία από την συνθήκη του Μοντρέ εχει επιφορτισθεί με την επιτήρηση των στενών πάντα υπο την αιγίδα των κρατών που συνυπογράψανε την συνθήκη και πάντα προς όφελος της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.Η μόνη περίπτωση στην οποία η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά είναι όταν βρίσκεται σε πόλεμο.
Ο Ερντογάν θα κηρύξει τον πόλεμο κι επίσημα εναντίον των τζιχαντιστών- δήθεν- και θα απειλήσει με κλείσιμο των στενών εάν η διεθνής κοινότητα δεν τον βοηθήσει.Θα προτιμήσει την διεθνή κοινότητα απο το Ισλαμικό ΝΑΤΟ, τουλάχιστον αρχικά.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη θα εξεγερθούν εναντίον του Ερντογάν.Οι ΗΠΑ διότι δεν μπορούν να δεχθούν ως παγκόσμια δύναμη το κλείσιμο των στενών απο ένα παστουρματοφάγο μογγόλο ο οποίος θα τις αποκλείσει απο την Μαύρη θάλασσα όπου βρίσκονται τα προτεκτοράτα τους Γεωργία-Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία..Η Ρωσία δεν θα το ανεχθεί για τους ίδιους λόγους αν και πολύ σοβαρότερους.Η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, δεν θα το δεχθούν διότι έτσι θα καθυστερήσει η ολοκηρωση του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει Αζερικό αέριο στην Γερμανία.
Ο Ενρτογάν με τις απειλές του αρχικά θα  αντιμετωπισθούν με κάποια ανοχή και δεν μπορώ ακόμα να εκτιμήσω την όλη έκβαση.Ίσως τελικά ο Ταγίπ να μην πραγματοποιήσει τις απειλές τους αλλά σε κάθε περίπτωση θα θέσει τα θεμέλια για μια μελλοντική στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στην Κωνσταντινούπολη.Ακόμα και έαν πάρει πίσω τς απειλές του, η Δύση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, θα ετοιμασθεί για παν ενδεχόμενο.Το ίδιο και η Ρωσία.
Εχει ξαναγίνει στο παρελθόν κατι παρόμοιο που οδήγησε στον πόλεμο της Συρίας.Το 2006 και 2009 η Ρωσία έκοψε το αέριο στην Ουκρανία διότι η τελευταία χρωστούσε.Όμως ακούσια κόπηκε και το αέριο στην Γερμανία και Ευρώπη επειδή οι αγωγοί απο τους οποίου έπαιρνε αέριο η Ουκρανία ήταν οι ίδιοι με αυτούς που έπαιρνε κι η Ευρώπη.Οι διακοπές κράτησαν μόνο λίγες μέρες αλλά το 2009 οι γερμανοι πήραν την απόφαση να απεξαρτηθούν απο το ρωσικό αέριο για να μην ξανακινδυνευσουν με διακοπές στην παροχή αυτού.Έτσι, απευθύνθηκαν στους Καταριανούς και πρότειναν την δημιουργία ενός αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας-Αυστρίας-Γερμανίας Το σχέδιο έτυχε αποδοχής των πάντων εκτός απο της Συρίας η οποία είχε τα δικά της σχέδια για ένα αγωγό Ιράν -Ιράκ(οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει σχεδόν) -Συρίας.Εξάλλου Ιράν και Κατάρ μοιράζονται τα ίδια υποθαλάσσια κοιτάσματα στον Περσικό κόλπο
Επειδή λοιπόν η Συρία του Άσαντ ήτανε αντίθετη στα σχέδια του αγωγού των Καταριανών και Γερμανών το 2011 ξέσπασε ο πόλεμος, ακριβώς για να πέσει το καθεστώς του Άσαντ.Έτσι φτάσαμε μεχρι σήμερα και έτσι θα φθάσουμε μέχρι τον Γ ΠΠ, επειδή το 2009 η Ρωσία έκοψε το αέριο για λίγες μέρες στην Ευρώπη.
Οι απειλές του Ερντογάν για κλείσιμο των στενών θα αποτελέσουν εξίσου καλή αφορμή για την προετοιμασία της στρατιωτικής επιβολής της Δύσης στην Κωνσταντινούπολη και στα στενά του Βοσπόρου. Όπως ακριβώς στην Συρία, έτσι και στην Κωνσταντινούπολη θα χρησιμοποιηθούν όχι οι ισλαμιστές αυτή την φορά αλλά οι Αλεβίτες, το πιο κοσμικό κομμάτι του Ισλάμ. Οι Αλεβίτες αριθμούν πολλά εκατομμύρια, από δεκαπέντε έως είκοσι και αποτελούν ένα εξόχως καταπιεσμένου κομμάτι του πληθυσμού. Οι Αλεβίτες καταπιέζονται από την σουνιτική πλειοψηφία στην Τουρκία και περιμένουν από καιρό να αναλάβουν δράση εναντίον του τουρκικού κράτους.Οι Αλεβίτες αποτελούν συγγενές δόγμα με τους Αλαουίτες, στο οποίο ανήκει και ο πρ.Άσαντ...Η Δύση ξέρει να χρησιμοποιεί τους λαούς κατά το συμφέρον της.Την μια ισλαμιστές, την άλλη το σχεδόν αντίθετο ......Το χάος το οποίο θα προκληθεί απο το αντάρτικο πόλεων των Αλεβιτών θα ακολουθήσει ισχυρή πολυεθνική  ναυτική παρουσία η οποία θα πάρει τον έλεγχο των στενών .Εάν η Ρωσία θα συμμετέχει στον συνασπισμό αυτό τότε καλώς, εάν όχι τοτε θα πρέπει να αντιδράσει ακόμα πιο σθεναρά από την δύση ....
Καλή χρονιά, ευτυχισμένο το 2017 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου