Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟ 2016 ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΞΥΝΣΗ

Greek Spirit......26-2-2017
Το περασμένο Αύγουστο οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στην Κρήτη κατόπιν επιστολής του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ήταν άτυπη αλλά στις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια τους οι δύο πλευρές σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα δήλωσαν ότι δουλεύουν για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης -ΜΟΕ .Έγραφα τότε στο ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΣΑΒΟΎΣΟΓΛΟΥ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2016/08/blog-post_29.html#more  τα παρακάτω:


 <<<Διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και  Τουρκίας , Κοτζιάς και Τσαβούσογλου αντίστοιχα, συναντήθηκαν στην Κρήτη την 28η Αυγούστου, κατόπιν επιστολής του τούρκου προς τον Έλληνα ομόλογο του. Η συνάντηση αν και άτυπη, διεξήχθη σε απαράμιλλα εγκάρδιο κλίμα, οι δύο άνδρες αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις , έκαναν σπονδές στην φιλία, δηλώσεις κατά του ρατσισμού. Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα μίλησε πρώτος ΄΄για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης- ΜΟΕ'' τα οποία -για όσους ασχολούνται στοιχειωδώς με τα ελληνοτουρκικά-δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά παραχωρήσεων προς τους τούρκους, ένα συγκεκαλυμμένος ενδοτισμός με τον μανδύα της συνεργασίας σε διμερή θέματα όπως πχ η παιδεία, το εμπόριο, ο πολιτισμός (μεγάλη παγίδα αυτό) ακόμα και η δήθεν διευθέτηση θεμάτων αλιείας στο Αιγαίο, διασυνοριακών διευθετίσεων σε μεταφορές και μορατόριουμ στην δράση των εκατέρωθεν ΕΔ στο Αιγαίο. ''Μορατόριουμ'' στο Αιγαίο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν όπως χ το 2006 μεταξύ Μπακογιάννη και Γκιούλ, ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας αντίστοιχα, το οποίο προέβλεπε την παύση μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο για τρεις μήνες του καλοκαιριού,κάτι το οποίο ακόμα και ένας τυφλός και κουφός έγκλειστος σχιζοφρενής που είναι τρόφιμος σε ψυχιατρείο στην Αλάσκα γνωρίζει ότι έχει παραβιασθεί βάναυσα από την Τουρκία.
Ο κ. Κοτζιάς επίσης εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε..Ε., μια πολιτική που ακολουθείται από τις Ελληνικές κυβερνήσεις  εδώ και χρόνια αλλά πλέον και μετά την κατάλυση του κοσμικού κράτους από τον Ερντογάν αποτελεί αναχρονισμό και επικίνδυνο παιχνίδι
Ο κ.Κοτζιάς κάλυψε απόλυτα την Τουρκία σε ότι αφορά το μεταναστευτικό δηλώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να τηρήσει την συμφωνία περιορισμού των ροών αλλά πρέπει η Ευρώπη με την σειρά της να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Ο Τσαβούσογλου από την άλλη είπε ότι πολλοί τούρκοι οι οποίοι αποτελούν απόγονους των εκδιωχθέντων από την Κρήτη κατά την ανταλλαγή πληθυσμών  το 1924 ζούνε σήμερα στην Αττάλεια και φυσικά υπονοούσε ότι  αναμένουν την επιστροφή τους στην Κρήτη.
Κατόπιν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη της απέναντι στην τουρκική κατά και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.Ποια ήταν αυτή η στήριξη ακριβώς δεν ειπώθηκε , αλλά ο  Τσαβούσογλου κάτι θα ξέρει..
Κατόπιν οι κρητικοί χόρεψαν μπροστά στον τούρκο αξιωματούχο περήφανα και με χαρά ευχαριστώντας τον για την παρουσία του>>
 
Τις τελευταίες ημέρες  το παραπάνω καλό κλίμα έχει δώσει την θέση του σε εκατέρωθεν απειλές σχετικά με τα Ίμια και την όξυνση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Δηλαδή ο Τσαβούσογλου που ο ίδιος πρότεινε την συνάντηση του Αυγούστου με τον κ. Κοτζιά, ο ίδιος προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των Ιμίων και απευθύνεται με ιταμό ύφος στον ΥΠΕΘΑ κ. Καμένο, αθετεί κάθε υπόσχεση για την εφαρμογή των τουρκικών υποχρεώσεων στο προσφυγικό και ακυρώνει κάθε διαδικασία οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
Την ίδια στιγμή οι επισκέψεις του Αμερικάνου αρχηγού στρατού στην Τουρκία αλλά και του διευθυντή της CIA δίνουν και παίρνουν και απ΄ότι φαίνεται οι Τούρκοι μόνο οφέλη έχουν απ όλα αυτή την δραστηριότητα.Συγκεκριμένα οι Τούρκοι ήρθαν σε συνεννόηση με τους τζιχαντιστές της Αλ Μπαμπ την οποία και πολιορκούσαν από τον Αύγουστο και κατέλαβαν την πόλη αφού οι τζιχαντιστές την εγκατέλειψαν αυτοβούλως.Οι Τούρκοι θα αναλάβουν για λογαριασμό των Αμερικάνων την κατάληψη της Ρακα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.Οι επισκέψεις των Αμερικάνων αξιωματούχων προφανώς έχουν ως στόχο να πείσουν την Τουρκία για την αυτή της επιχείρησης.Η Τουρκία μετά την επίθεση ρωσικού μαχητικού σε στρατόπεδο των Τούρκων στην Αλ Μπαμπ την 9η Φεβρουαρίου όπου σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι έντεκα καταλαβαίνει ότι οι Ρώσοι δεν ξεχνάνε ποτέ και ότι πέρα απο τις υποτιθέμενες συμμαχίες και φανφάρες η Ρωσία ποτέ δεν ξέχασε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015 από την Τουρκία.Εξάλλου ο Πουτιν ξεφτίλισε τον Ταγίπ αφού δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για το συμβάν της Αλ Μπαμπ αλλά δήλωσε απλά ότι έγινε ένα λάθος..
Όπως έχω πει και παλιότερα ο Πούτιν με την υποτιθέμενη συμμαχία του με την Τουρκία απλά κερδίζει χρόνο με΄χρι το 2024 οπότε και θα έχει ολοκληρώσει το εξοπλιστικό του π΄ρογραμμα.Όσο για τις φήμες σχετικά με την πώληση S 400 στην Τουρκία θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικότερα την ειδησιογραφία πριν βγάλουμε συμπεράσματα.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία αποδέχεται την αίτηση των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης στην Ράκα αυξάνοντας την ίδια στιγμή την ένταση στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ το 2003 δεν μπόρεσαν να περάσουν τα στρατεύματα τους απο την Τουρκία για να εισβάλουν το Ιράκ όταν ο Ερντογάν που μόλις είχε αναλάβει την εξουσία τους το απαγόρευσε.Οι ΗΠΑ σήμερα αδύναμες στρατιωτικά, αδύναμες να αναλάβουν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απευθύνονται ταπεινωμένες στον Ερντογαν για βοήθεια. Ο Ερντογάν παρ΄όλες τις διώξεις στο στ΄ρατευμα του γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να ξεφορτωθεί τους κεμαλικούς στρατηγούς και ότι τελικά θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμό.Από το 2003 που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν ένοιωσε πολλές φορές την δύναμη του κεμαλικού κατεστημένου, δύναμη που προσπάθησε να πολεμήσει με το σκηνοθετημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και τις διώξεις που ακολούθησαν.Ωστόσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι έχοντας χάσει τους ψήφους των 25 εκατομμυρίων Κούρδων θα είναι δύσκολο να νικήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 χωρίς την βοήθεια των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων και των κεμαλικών. Η κατάληψη της Ράκα εκτός από χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος  θα σημάνει την ισχυροποίηση της τουρκικής κατοχής στην βόρεια Συρία και την καθυστέρηση στην δημιουργία του Κουρδικού Κράτους και αυτό είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνους τόσο τον Ερντογάν όσο και το κεμαλικό και εθνικιστικό κατεστημένο. Ωστόσο οι κεμαλικοί και οι εθνικιστές είναι αυτοί οι οποίοι είχαν πάντα  επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και τώρα είναι η ευκαιρία τους για να εκβιάσουν τον Ερντογάν με την στήριξη τους στο επερχόμενο δημοψήφισμα σε αντάλλαγμα με την αναζωπύρωση της ''μεγαλης ιδέας'' των Τουρκων για  κατάκτηση Ελληνικών νησιών.
Ο Ενρτογάν και το πολιτικό Ισλάμ ποτέ δεν είχαν την προσέγγιση των κεμαλικών στα εθνικά θέματα.Ο Ενρτογάν στα πρώτα του βήματα πίστευε ότι η κατάκτηση των Βαλκανίων και της Ελλάδας θα έπρεπε να περάσει πρώτα από την οικονομική υποταγή και κατόπιν στην θρησκευτική.Δηλαδή στις τουρκο-αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον εξαναγκασμό των Ελλήνων να αποδεχθούν το ισλάμ για να βρούνε δουλειά, απλά πράγματα.
Ο Ερντογάν το 2013 πέτυχε κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους και τους υποσχέθηκε την αναγνώριση τους ως μειονότητα, την ελεύθερη χρήση και διδασκαλία της γλώσσας τους, την αμνήστευση των ανταρτών με αντάλλαγμα την στήριξη τους στα του σχέδια. Οι Κούρδοι δέχθηκαν αλλά οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη το ίδιο έτος που επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα έκαναν τον Ερντογάν να σταματήσει την διαδικασία ειρήνευσης με τους Κούρδους οι οποίοι ξαναπήραν τα όπλα.Οι ταραχές αυτές ίσως να οργανώθηκαν από το κεμαλικό κατεστημένο με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και αποτελούν  ένα πολύ μικρό μέρος του πολέμου των κεμαλικών εναντίον του από το 2003 .Είναι γεγονός ότι οι ταραχές αυτές συνέβαλαν στην στροφή του Ταγίπ προς τον αυταρχισμό για πρώτη φορά απο το 2003
Ο Ενρτογάν έχει ανάγκη ή και φοβάται τους κεμαλικούς , πρέπει να νικήσει στο δημοψήφισμα ειδάλλως θα χάσει όχι μόνο την εξουσία αλλά και το κεφάλι του.Γιαυτό και κάνει τα χατίρια των εθνκιστών και κεμαλικών και τους αφήνει να οξύνουν την κατάσταση στο Αιγαίο. 
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη γεωπολιτικά, και τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή θα κάνει και την ένταση στο Αιγαίο αυξάνει. Που βλέπουμε άραγε την επερχόμενη διάλυση της ; Επειδή η οικονομία της δεν πάει καλά; Ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που χρηματοδοτούν την Τουρκία εδώ και χρόνια , μπορούν ακόμα να συνεχίσουν την χρηματοδότηση η οποία ακόμα και έαν δεν φέρει αποτελέσματα σε δομικά χαρακτηριστικά της τουρκικης οικονομίας μπορεί κάλλιστα να στηρίξει τα έξοδα του στρατού της τόσο σε επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία όσο και στο Αιγαίο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου