Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Αεροδρόμιο (με στρατιωτικές δυνατότητες) φτιάχνει ο Ερντογάν στην Αλβανία!

Νέο αεροδρόμιο και με στρατιωτικές δυνατότητες ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στην Αυλώνα με την αρωγή της Αγκυρας, ενώ ήδη η Αλβανία διαθέτει στην περιοχή υποτυπώδη ναύσταθμο. Οι «αθώες» τουρκικές κινήσεις με χαρακτηριστικά στρατιωτικής «περικύκλωσης» της Ελλάδας έχουν τη στήριξη των Τιράνων, καθώς ο Ερντογάν σε συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Εντι Ράμα στην Κωνσταντινούπολη, διάρκειας μιάμισης ώρας, εξέφρασε τη στήριξή του στην κατασκευή του αεροδρομίου.

ΠΗΓΗ http://www.dimokratianews.gr/content/76678/aerodromio-me-stratiotikes-dynatotites-ftiahnei-o-erntogan-stin-alvania
Σκοπός του έργου είναι η τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, σύμφωνα με τις επίσημες παραδοχές. Ομως ήδη από το 2010 η Τουρκία αναζητά ερείσματα στην Αδριατική και τα βρίσκει στη γειτονική χώρα. Καθώς η Αυλώνα βρίσκεται πολύ κοντά στη Χειμάρρα, που έχει υποστεί το ανθελληνικό μένος της αλβανικής εξουσίας, η νέα κίνηση αποκτά και γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Ο Εντι Ράμα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο σπίτι του (!) μία ημέρα πριν από το Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, που διοργανώθηκε εκεί, και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ανακοινώθηκαν ουσιαστικές εξελίξεις στην κατασκευή του αεροδρομίου, με τον εθνικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, την Τurkish Airlines, να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην οργάνωση του έργου.

Ηδη από τον Μάιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Airlines Ιλκέρ Αϊσί στα Τίρανα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα σχεδία για την κατασκευή αεροδρομίου στην Αυλώνα. Εκτός από τα σχέδια για την κατασκευή ενός αεροδρομίου στην Αυλώνα, συζητείται η ίδρυση νέας αλβανικής αεροπορικής εταιρίας, θυγατρικής της Turkish Airlines.

Υπενθυμίζεται ότι το 2000 η Αλβανία είχε ήδη ολοκληρώσει το έργο της ανακατασκευής του ναυστάθμου στην παραλιακή πόλη, με κόστος 10.000.000 δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά ήταν «δωρεά» της Τουρκίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου