Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν στο Νο 2 στη λίστα με τις χειρότερες χώρες στο ξέπλυμα χρημάτων

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν στο νούμερο δύο του Δείκτη Χρηματοοικονομικού Απορρήτου του Οργανισμού ”Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης” (Financial Secrecy Index), πίσω από την Ελβετία, στη λίστα με τις χειρότερες χώρες στο ξέπλυμα χρημάτων.
Αν και η Βρετανία βρίσκεται στην 23η θέση, επειδή οι δραστηριότητές της στον τομέα του ξεπλύματος χρημάτων ξεπερνούν τα υπερθαλάσσια εδάφη της – αν συνδυαστούν στο σύνολό τους, θα την κατέτασσαν στην πρώτη θέση.

Ο ρόλος της Αμερικής στο ξέπλυμα χρημάτων είναι καλά τεκμηριωμένος. Η ευκολία ενσωμάτωσης ανώνυμων εταιρειών ως βιτρίνες ήταν κλειδί για να εξαφανιστούν περιουσίες – και αποτελούν επίσης το ευρύ τέλος της διοχέτευσης για σκοτεινά χρήματα στην αμερικανική πολιτική.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Δείκτη Χρηματοοικονομικού Απορρήτου είναι το πόσο διαφορετικός είναι στους επίσημους κρατικούς δείκτες για
ξέπλυμα χρήματος από διάφορες χώρες. Ο δείκτης της ΕΕ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση 17 χώρες τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελείται κυρίως από μικρά, σε μεγάλο βαθμό φτωχά κράτη που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του ξεπλύματος χρημάτων παγκοσμίως (με εξαίρεση τα υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία αναφέρονται ανεξάρτητα από το Ηνωμένο Βασίλειο) . Κατά κάποιον τρόπο, ο κατάλογος της ΕΕ δεν περιλαμβάνει τα παραγωγικά πλυντήρια των δικών του κρατών-μελών ούτε το ξέπλυμα χρημάτων στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του.

1 με 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια περνούν κρυφά τα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο. 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχουν λεηλατηθεί από τα αφρικανικά έθνη, των οποίων τα χρέη είναι μόνο 200 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι εάν μόνο το 20% της εν λόγω απομάκρυνσης κεφαλαίου μπορούσε να ανακτηθεί, ολόκληρη η ήπειρος της Αφρικής θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από χρέη.



Το συνολικό ποσό που είναι κρυμμένο σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς εκτιμήθηκε σε 21 έως 32 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου πλούτου. Ο γενικός στόχος του Δείκτη Χρηματοοικονομικού Απορρήτου είναι να δείξει «πόσο μακριά είναι ο κόσμος από ένα διαφανές οικονομικό και φορολογικό σύστημα, επιτρέποντας στους πολίτες να κρατούν υπόλογους ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και να διασφαλίζουν δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά».

Τα προβλήματα υπερβαίνουν το φόρο. Με την παροχή μυστικότητας, ο παράκτιος κόσμος διαφθείρει και στρεβλώνει αγορές και επενδύσεις, διαμορφώνοντάς τες με τρόπους που δεν έχουν καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα. Ο κόσμος της μυστικότητας δημιουργεί ένα εγκληματικό θερμοκήπιο για πολλά δεινά, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της φοροδιαφυγής, της διαφυγής από οικονομικούς κανονισμούς, της υπεξαίρεσης, των συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών, της δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πολλά άλλα. Παρέχει πολλαπλούς τρόπους για τους ”από μέσα” να εξάγουν πλούτο εις βάρος των κοινωνιών, δημιουργώντας πολιτική ατιμωρησία και υπονομεύοντας την υγιή συμφωνία «όχι φορολογία χωρίς εκπροσώπηση» που στήριξε την ανάπτυξη υπεύθυνων σύγχρονων εθνικών κρατών. Πολλές φτωχότερες χώρες, που στερούνται φορολογίας και αιμορραγούν κεφάλαιο σε δικαιοδοσίες μυστικότητας, βασίζονται σε παροχή βοήθειας από το εξωτερικό.

Αυτό πλήττει εξίσου τους πολίτες πλούσιων και φτωχών χωρών.

Πηγές: 

https://qz.com/1200096/the-us-is-the-worlds-second-worst-tax-haven-say-tax-justice-networks-ranking/

https://boingboing.net/2018/02/13/1-6-trillion-per-year.html 

Off the Record
 
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2018/02/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου