Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Το ψαλίδισμα των πολυεθνικών και της παγκοσμιοποίησης

Η τρομακτική συμφωνία TPP υπογράφτηκε, όμως οι πολυεθνικές δεν πανηγυρίζουν!
Κωνσταντίνος Βέργος
Πριν 2 χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου 2016, υπογράφτηκε από τις ΗΠΑ προκαταρκτικά η συμφωνία , που ξεκίνησε για διαπραγμάτευση κάτω από απόλυτη μυστικότητα το 2008 μεταξύ 11 χωρών Ασιας-Ωκεανίας και ΗΠΑ που είχε το όνομα ΤΤΡ (Trans Pacific Partnership, δηλαδή ‘Σύμπραξη του Ειρηνικού’). Κανένας τότε δεν θα φαντάζονταν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, όλων των εποχών, για τα θεμέλια της Αστικής Δημοκρατίας σε ΗΠΑ και Ασία , δηλαδή των 2/3 του πλανήτη, ενώ ελάχιστοι γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο.

Τι ήταν η TPP

Αρχικά φαίνονταν ως μία απλή συμφωνία εμπορίου. Όμως δεν ηταν καθόλου έτσι. Η Σύμπραξη του Ειρηνικού ήταν μια μυστική, πολυεθνική εμπορική συμφωνία που απειλούσε να δημιουργήσει μια δικτατορία πνευματικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρο τον κόσμο και να ξαναγράψει τους διεθνείς κανόνες για την επιβολή της! Είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά 1. Ψηφιακές πολιτικές που επωφελούνται από τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος του κόσμου.2. Έλλειψη διαφάνειας.

Επιπτώσεις της TPP

Η συμφωνία οδηγούσε σε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την παρεμπόδιση των δυνατοτήτων των ανθρώπων να καινοτομούν. Τα προσωπικά δεδομένα όσων χρησιμοποιούσαν πνευματική ιδιοκτησία θα στέλνονταν διασυνοριακά. Θα περιορίζονταν έτσι η
ιδιωτική ζωή 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και θα επιτρέπονταν οι πολυεθνικές εταιρείες να μηνύσουν χώρες για οτιδήποτε νόμους ή κανονισμούς που προωθούν το δημόσιο συμφέρον αντί για τα δικά τους συμφέροντα! Η μήνυση δεν θα δικάζονταν στα δικαστήρια των χωρών, αλλά σε εδικά ‘δικαστήρια’ που θα στέκονταν ευνοικά στις πολυεθνικές και θα επέβαλλαν ποινές στα κράτη! Δηλαδή, ουσιαστικά πρόκειται για επιβολή χούντας από 300 πολυεθνικές εις βάρος της παγκόσμιας οικονομίας και της ιδιωτικής ζωής των 2/3 του πλανήτη! Η ΤΡΡ ήταν το τρίδυμο αδερφάκι των δύο άλλων τρομακτικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA που θα δέσμευαν και Ευρωπη, Κανάδα και λοιπές Αμερικάνικες χώρες (Μεξικο κλπ), δημιουργώντας, χωρίς υπερβολή παγκόσμια δικτατορία των πολυεθνικών εταιριών εις βάρος όλου του πλανήτη. Γι αυτό, η όλη διαδικασία έχει αποκλείσει τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων και περιβάλλονταν από μυστικότητα. Κρατήθηκαν σε μυστικότητα διότι αποτελουν απειλή τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων, όσο και για την δημοκρατία, στην Ασία (TPP) Ευρώπη (TTIP, CETA) Καναδά(CETA) , Μεξικό (CETA, TPP) και ΗΠΑ! Αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε περί τίνος πρόκειται όταν άρχισαν να διαρρέουν έγγραφα.

Δικτατορία των πολυεθνικών

Με την συμφωνία θα καταπατούνταν τα δικαιώματα του 99% των μη πολυεθνικών εταιριών που απασχολούν το 95% του εργατικού δυναμικού στον καπιταλισμό, και θα ακυρώνονταν η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί τόσο σε ΗΠΑ, όσο και σε Ασία στην τυποποίηση των προϊόντων, στον ανταγωνισμό των εταιριών, στο εργατικό δίκαιο και στα δικαιώματα του καταναλωτή! Ουσιαστικά θα καταργούνταν η υπερίσχυση του ατομικού δικαίου, του δικαίου του καταναλωτή, και θα υπερίσχυε εκείνο της μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας!

Πως ο Ντόναλτ Τράμπ ανέτρεψε τη συμφωνία

Τόσο ο Μπέρνι Σάντερς στο Δημοκρατικό κόμμα ΗΠΑ όσο και ο Ντόναλτ Τραμπ, πριν τις Αμερικανικές εκλογές του 2016 ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία αν κέρδιζαν τις τότε προεδρικές εκλογές. Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Ντόναλτ Τραμπ, και την ανάληψη καθηκόντων τον Ιανουάριο του 2017, η πρώτη κίνηση είναι να στείλει τη συμφωνία TPP στο σκουπιδοκάλαθο της Ιστορίας! Οι ΗΠΑ επισήμως αποσύρθηκαν από την TPP, και με αυτό τον τρόπο οι πολυεθνικές έχασαν ίσως την σημαντικότερη δυνατότητα να κουμαντάρουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, και να επιβάλλουν πρόστιμα στους…Αμερικανούς πολίτες! Παράλληλα, όμως, η απόσυρση των ΗΠΑ έδωσε ισχυρό πάτημα στις δυνάμεις κατά της παγκοσμιοποίησης που ήδη βρίσκονται στην Ασία (Ιαπωνία, Βιετναμ) και την Ωκεανία (Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) να ορθώσουν το ανάστημα τους, και να ‘πετσοκόψουν’ πολλά, αν και όχι όλα, τα προνόμια των πολυεθνικών. Έτσι, παρότι η συμφωνία μειώνει τους δασμούς μεταξύ των χωρών κατά 98%, δεν επιτυγχάνει το βασικό που ήθελαν οι πολυεθνικές που ήταν το ‘Ψηφιακό προνόμιο’, ενώ επίσης καταργεί και τη δυνατότητα των πολυεθνικών να προσλαμβάνουν πχ στην Αυστραλία Βιετναμέζους χωρίς πρώτα να έχουν δει αν στην Αυστραλία υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως αρχικά επιδίωκαν!

Συμπέρασμα

Η συμφωνία ΤΡΡ ( μετονομάστηκε σε CPTPP) και που πλέον ξεκινάει σε εφαρμογή, τον Μαρτιο που θα μπουν και οι τελευταίες υπογραφές, είναι ένα επικίνδυνο, αλλά πλέον ακέφαλο τέρας, καθώς μετά το ‘τσεκούρωμα’ που έφαγε από τον Τραμπ και τις εθνικές κυβερνήσεις, κυρίως σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έχασε πολλά (αν και όχι όλα) από τα βασικότερα εξοργιστικά προνόμια. Δεν θα επιτρέπεται ‘ετεροδικία’ στις πολυεθνικές, ούτε ‘ψηφιακό προνόμιο’. Αν και οι λαοί δεν νίκησαν, οι πολυεθνικές πήραν κυριολεκτικά μια ‘πύρρεια νίκη’. Κέρδισαν τη μάχη, αλλά έχασαν τον πόλεμο. Η παγκοσμιοποίηση πλέον, μετά την νίκη του Ντόναλτ Τραμπ, και το Brexit, έγραψε άλλη μια σημαντική ήττα! Το σημαντικό τσάκισμα, της τρομακτικής συμφωνίας TPP. Η ανθρωπότητα μπορεί ξανά να ελπίζει!


Πηγή : New Economy
https://odosdrachmis.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80/
το είδα
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου