Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Μ ΑΝΑΤΟΛΗ-Ο πόλεμος των αγωγών που διεξάγεται στην Συρία εδώ και έξι χρόνια μεταφέρεται όλο και πιο βορειοδυτικά...

Greek Spirit.....24-11-2017
Είναι γεγονός πλέον το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πέρα από την κατευθυνόμενη απο εξωεθνικά κέντρα προφητειολογία ότι Τουρκία και Ρωσία όχι είναι απλά συμμαχικές χώρες αλλά μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για την επιβίωση τους . Συγκεκριμένα η Ρωσία παρόλο που κάνει σοβαρές προσπάθειες για την απεξάρτηση των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές αερίου στην ουσία παραμένει μα οικονομία σαουδαραβικού τύπου που εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και μάλιστα χωρίς τις επενδύσεις στο εξωτερικό που έχουν οι Σαουδάραβες και οι Καταριανοί.
Η Ρωσία αποτελεί τον κύριο πάροχο αερίου της Ευρώπης, ένα μονοπώλιο που απειλήθηκε απο τον άξονα Γερμανίας-Τουρκίας-Κατάρ το 2009 όταν οι τρεις αυτές χώρες κατάρτισαν το σχέδιο του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας- Αυστρίας-Γερμανίας ο οποίος θα έφερνε τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου του κόσμου στην πόρτα της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Η Συρία ωστόσο ήταν η μόνη χώρα που δεν δέχτηκε την σύμπραξη στο σχέδιο αυτό γιαυτό και το 2011 ο άξονας Γερμανίας-Τουρκίας -Κατάρ έφερε τον πόλεμο στην Συρία για να πέσει ο Άσαντ και να ανοίξει ο δρόμος για τον αγωγό.
Το hellenic sunrise2 έχει γράψει εκατοντάδες φορές ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στον πόλεμο για να στηρίξει τον Άσαντ και να αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα της αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη και κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων της Ρωσίας.
Σήμερα όμως διαμορφώνεται ένα νέος κίνδυνος για την Ρωσία και το ενεργειακό μονοπώλιο της και αυτός είναι ο αγωγός EAST MED για τον οποίο το hellenic sunrise2 έχει γράψει δεκάδες φορές.
Ο αγωγός αυτός φιλοδοξεί να ενώσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου,Αιγύπτου και τα Ελληνικά υποθαλάσσια κοιτάσματα. Περισσότερα διαβάστε στα https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/11/s400.html  https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/greek-spirit-5-802016-2014-east-med.html
Ο EAST MED ειναι ένας αγωγός που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό φιλοαμερικανικό άξονα στην ανατολική Μεσόγειο , άξονας ο οποίος θα αποτελείται από το Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο.Οι ΗΠΑ προκρίνουν τον αγωγό αυτό διότι 
α. θα αφαιρέσει το ενεργειακό  μονοπώλιο της Ρωσίας απο την Ευρώπη 
β. Θα ανεξαρτοποιήσει την Ευρώπη ενεργειακά και έτσι θα την καταστήσει αυτόνομη σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ επιλέξει την πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία στα χερσαία ανατολικά σύνορα της Ε.Ε . Δεν μπορείς να πολεμάς εναντίον του  πάροχου ενέργειας σου εάν δεν έχεις εξασφαλίσει εναλλακτικό πάροχο 
γ. Θα καταδικάσει την Ρωσική οικονομία σε μαρασμό.
Βέβαια, ο EAST MED είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο έχει ορίζοντα δεκαετίας αλλά η Ρωσία και η σύμμαχος της Ρωσία ανησυχούν από τώρα.
Η δε Τουρκία ανησυχεί διότι με τον EAST MED θα απομονωθεί γεωπολιτκά εφόσον μέχρι σήμερα η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο χερσαίο κόμβο εξαγωγής αερίου και πετρελαίου απο Ιρακινό Κουρδιστάν , Ιράν , Αζερμπαϊτζάν (ΤΑΡ) και Ιράκ εφόσον φιλοξενεί ένα δίκτυο αγωγών οι οποίοι συνδέονται μ τις παραπάνω χώρες. Η Τουρκία αποτελεί τον αμέσως σημαντικότερο τόπο  τροφοδοσίας υδρογονανθράκων της Ευρώπης μετά την θαλάσσια οδό του Περσικού κόλπου-Άντεν-Σουέζ-Μεσογείου-Ατλαντικού.
Ο EAST MED θα πλήξει και την τουρκική οικονομία η οποία καρπούται τέλη και δασμούς διέλευσης απο τις εξαγωγές υδρογονανθράκων τρίτων χωρών.
Ρωσία και Τουρκία έχουν το ίδιο πρόβλημα, την γεωπολιτική απομόνωση και την οικονομική ζημία, προβλήματα που θα προκαλέσει ο EAST MED.
Η Ρωσία ως μόνη λύση για την ακύρωση του αγωγού έχει την αποδυνάμωση του Ισραήλ που είναι και ο εμπνευστής του έργου αλλά και θα αποτελέσει την αφετηρία της διαδρομής του αγωγού. 
Ένας πόλεμος εναντίον του Ισραήλ θα παρεμπόδιζε την έναρξη κατασκευής του αγωγού με την αστάθεια που θα προκαλούσε . Βέβαια η Ρωσία δεν μπορεί να επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ αλλά θα βάλει την Τουρκία αν το κάνει .
Η Τουρκία του Ερντογάν εδώ και χρόνια σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία προσπαθεί να ΄΄καπελώσει΄΄ και να πατρονάρει την σουνιτική Χαμάς των Παλαιστινίων . Πολιτική και διπλωματική στήριξη απο την Τουρκία και κεφάλαια απο την Σαουδικη΄Αραβία διοχετεύονται στην Χαμάς η οποία διατηρεί την ένταση με το Ισραήλ.
Ωστόσο στο προσκήνιο έρχεται με δυναμισμό και η Χεζμπολάχ η οποία μπορεί να μην είναι σουνιτκή οργάνωση αλλα τυγχάνει της προστασίας της Ρωσίας και του Ιράν. Η Χεζμπολάχ είναι μια σιιτκή πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση που εκπροσωπεί την σιιτκή μειοψηφία του Λιβάνου και που χρηματοδοτείται απο τον θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ, το Ιραν. Η Χεζμπολάχ πολέμησε στην Συρία εναντίον των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους και στο πλευρό των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων. Η Χεζμπολάχ είχε προκαλέσει και τον πόλεμο με το Ισραήλ του 2006 αλλά σήμερα είναι ακόμα καλύτερα εξοπλισμένη και με προστάτη την Ρωσία.
Ο σουνίτης Ενρτογάν δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κλείσει τα μάτια στην ενίσχυση της σιιτκής Χεζμπολάχ από την Ρωσία προκειμένου να προκαλέσει πόλεμο με το Ισραήλ ο οποίος θα ακυρώσει τον EAST MED. σουνιτών
 
Η Τουρκία απο την πλευρά της θα μπορούσε να αναλάβει το μερίδιο της στην προσπάθεια της Ρωσίας για την ακύρωση του EAST MED ασκώντας διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην ελεύθερη Κύπρο η οποία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πυλώνας του EAST MED . Η πίεση αυτή θα είναι κλιμακούμενη και θα δοκιμάζει κάθε φορά την αποφασιστικότητα και κυρίως ικανότητα των ΗΠΑ να προστατέυσουν το εγχείρημα του EAST MED . Οι ΗΠΑ έχουν ν αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα με το πολεμικό τους ναυτικό , προβλήματα που αφορούν τόσο στην διαθεσιμότητα των σκαφών του και την παρουσια τους σε όλο τον κόσμο όσο και στις βασεις στις οποίες πρέπει να ενλιμενιζονται. Η σταδιακή διαμόρφωση και όλο και πιο ξεκάθαρη διαμόρφωση του άξονα Ρωσίας-Τουρκίας αλλά και Κατάρ εναντίον του ΝΑΤΟ και των υποτελών συμμάχων -όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία- αφαιρεί σταδιακά τα ερείσματα του ναυτικού των ΗΠΑ στην Μεσόγειο . Η κατάσταση στο ναυτικό των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλή εφόσον επιχειρεί με έλλειμμα 70 πλοίων επιφανείας , πρέπει να ελέγξει την Κίνα στον Ειρηνικό και παράλληλα ταλανίζεται από διαρκή σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία αποτελούν τον ασφαλέστερο δείκτη ανικανότητας .
O EAST MED δεν αποτελεί πρόβλημα για την Σαουδική Αραβία η οποία στεγνώνει από πετρέλαιο και ο νέος ηγέτης της πρίγκηπας Σαλμάν προσπαθεί(μάταια) να απεξαρτήσει σε βάθος δεκαετίας την οικονομία της απο τις εξαγωγές πετρελαίου. Γιαυτό και έχει πουλήσει την κρατική εταιρία εξόρυξης πετρελαίου  ARAMCO στις ΗΠΑ  και έχει προβεί σε πογκρόμ πριγκηπων και άλλων ελίτ που δεν συμπράτουν στα νέα δεδομένα.
Μερικά χρόνια πριν η Σαουδική Αραβία θα ήταν αντίθετη με τον EAST MED εφόσον θα δημιουργούσε ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό άξονα , ωστόσο σήμερα της είναι αδιάφορο.Επιπλέον αυτού η Σαουδική Αραβία μετατρέπεται οικειοθελώς σε ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ.Το Κατάρ έχει υποταχθεί στην Ρωσία αλλά βλέπει τον EAST MED θετικά εφόσον προσδοκά ότι θα μπορούσε να ισοφαρίσει την ακύρωση του αγωγού από την Συρία.Ωστόσο πρέπει να υποταχθεί στο θέλημα του νέου αφέντη που είναι η Ρωσία και ο οποίος όπως γράφω παραπάνω δεν θέλει τον EAST MED .
Έτσι το Κατάρ θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να χρηματοδοτεί την Τουρκία η οποία θα εργάζεται απο κοινού με την Ρωσία εναντίον του east med ο οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει το Κατάρ.Εάν η Ρωσία δια μέσω αντιπροσώπου, την Χεζμπολάχ αναλάβει  να συνετίσει το Ισραήλ και εάν η Τουρκία αναλάβει την Κύπρο και Ελλάδα τότε το Ιράν-ο έτερος μεγάλος σύμμαχος της Ρωσίας-θα αναλάβει την Σαουδική Αραβία . Εάν η Χεζμπολάχ προκαλέσει σύραξη με το Ισραήλ, η Τουρκία θερμά επεισόδια με την Κύπρο τότε και το Ιράν θα κάνει το ίδιο με την Σαουδική Αραβία.
Βλέπουμε ότι ο πόλεμος των αγωγών που διεξάγεται στην Συρία εδώ και έξι χρόνια μεταφέρεται όλο και πιο βορειοδυτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου