Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Στόχος της Ρωσίας είναι η παρεμπόδιση αρχικά, η οικειοποίηση μεσοπρόθεσμα και η διαχείριση μακροπρόθεσμα των κοιτασμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο.

<<Η αλήθεια όμως είναι άλλη, απολύτως αντίθετη. Η Ρωσία είναι αυτή που δεν θέλει να εξορύξουμε τα κοιτάσματα μας και θα κάνει τα πάντα για το εμποδίσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλει την Τουρκία να  μας επιτεθεί ή έστω να μας πιέσει. >>
Greek Spirit...6-3-2018
Για δεκαετίες η ελληνική κοινωνία ανατράφηκε με την αντίληψη της μη εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων μας και της παρεμπόδισης αυτής από τις ΗΠΑ οι οποίες για κάποιο λόγο δεν ήθελαν την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγός υδρογονανθράκων.

Από τον Β΄ΠΠ και την γερμανική κατοχή τα κοιτάσματα σε Αιγαίο-Ιόνιο αλλά και στην ηπειρωτική χώρα ήταν γνωστά Αυτό που εμπόδιζε την εξόρυξη τους ήταν ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι υποθαλάσσια και η  εκμετάλλευση τους κοστοβόρα. Όσο το πετρέλαιο πωλούνταν χαμηλά και κάτω απο τα 60 δολάρια το βαρέλι, τα ελλαδικά πετραλαικά κοιτάσματα ήταν ασύμφορα στην εξόρυξη τους. Το δε αέριο μόνο από το 2000 έχει σημειώσει άνοδο ( διπλασιασμό) στις πωλήσεις του και τείνει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο στην βιομηχανική και οικιακή χρήση.



'Ετσι, η ΄΄καφενειακή γεωπολιτική΄΄ υπαγόρευε το αξίωμα της ΄΄κακιάς Αμερικής΄΄ που δεν ήθελε την πρόοδο της Ελλάδας .Το παραμύθι αυτό εμπλουτίστηκε απο το 2000 με την λευκή προπαγάνδα του Πούτιν ο οποίος μέσω ενός συνονθυλεύματος δήθεν προφητειών ανακατεμένες με αληθινές έχει περάσει στο ελλαδικό και κυπριακό κοινό την πεποίθηση ότι η Ρωσία τελικά θα μας σώσει από την ΄΄κακιά΄΄ και αμαρτωλή Δύση και ότι θα μας βοηθήσει στην εξόρυξη των κοιτασμάτων μας .

Η αλήθεια όμως είναι άλλη, απολύτως αντίθετη. Η Ρωσία είναι αυτή που δεν θέλει να εξορύξουμε τα κοιτάσματα μας και θα κάνει τα πάντα για το εμποδίσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλει την Τουρκία να  μας επιτεθεί ή έστω να μας πιέσει. 

Όσοι διαβάζουν τακτικά το hellenic sunrise 2 θα γνωρίζουν ότι το Κατάρ, η Γερμανία και η Τουρκία με την τεχνική καθοδήγηση των ΗΠΑ είναι οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Συρία. Ο πόλεμος ξέσπασε το 2011 , δύο μόλις χρονιά μετά από την άρνηση του πρ.Άσαντ να δεχθεί την σύμπραξη στο σχέδιο Γερμανίας,Κατάρ, Τουρκίας και ΗΠΑ για την κατασκευή αγωγού αερίου που θα ξεκινούσε απο το Κατάρ και μέσω Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Β. Ηπείρου κι Ιταλίας θα κατέληγε στην Γερμανία.

Η Ρωσία επενέβη υπέρ της Συρίας για να στηρίξει τον Άσαντ ο οποίος ήταν αντίθετος στον αγωγό ο οποίος εάν ποτέ υλοποιούνταν θα αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ ήθελαν τον αγωγό διότι έτσι η Ευρώπη θα απεξαρτώνταν από την Ρωσία η οποία και θα έχανε τεράστια ποσά από τα έσοδα της με τα οποία εξοπλίζει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σήμερα βλέπουμε ότι ο άξονας Κατάρ-Γερμανίας-Τουρκίας-ΗΠΑ να έχει σπάσει στον άξονα   Κατάρ-Τουρκία-Ρωσίας.
Η Ρωσία αφού κέρδισε τον πόλεμο της Συρίας ενάντια στους ισλαμιστές που χρηματοδοτούνταν από το Κατάρ δεν επαναπαύθηκε αλλά ανάγκασε το Κατάρ και την Τουρκία σε αναγκαστική συμμαχία με αυτή. Το Κατάρ απόν εχθρός των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων έγινε συνέταιρος στην ρωσική rosneft, την ιδιωτική εταιρία εξόρυξης αερίου στην Σιβηρία . 

Η Τουρκία από υποστηρικτής των καταριανών συμφερόντων στην Συρία έγινε σύμμαχος της Ρωσίας διατηρώντας παράλληλα τις στενές σχέσεις της με το Κατάρ το οποίο τροφοδοτεί την τουρκική οικονομία με δεκάδες δις δολαρίων ετησίως. Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρως επανδρωμένη ταξιαρχία στο Κατάρ το οποίο έχοντας εισέλθει στον ρωσικό άξονα φοβάται μια εισβολή απο την Σαουδική Αραβία που ανήκει στον Αμερικανικό.

Η Ρωσία επιβλέπει και διευθύνει τον άξονα Κατάρ-Τουρκίας έχοντας καταφέρει να προσδέσει στο άρμα της την χώρα με τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο και την χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ , αντίστοιχα.

Στόχος της Ρωσίας είναι η παρεμπόδιση αρχικά, η οικειοποίηση μεσοπρόθεσμα και η διαχείριση μακροπρόθεσμα των κοιτασμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο.Η Ρωσία δεν θέλει ανταγωνιστές στην πώληση αερίου προς την Ευρώπη και τα όποια εναλλακτικά κοιτάσματα πρέπει να βρίκσονται στον έλεγχο της

Τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα κοιτάσματα του Κατάρ σε μεγάλο βαθμό, όπως και τα ρωσικά και να μειώσουν τις εξαγωγές ρωσικού και καταριανού αερίου στην Ευρώπη.

Το Κατάρ είναι ένα κράτος μικρότερο της Κύπρου σε έκταση και πληθυσμό και κατά συνεπεία αδύναμο στρατιωτικά.Η  Ρωσία είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη ωστόσο δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να ελιχθεί επιθετικά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και των κοιτασμάτων τους.

Η μόνη λύση για τον έλεγχο των ελληνικών κοιτασμάτων είναι να χρησιμοποιηθεί η Τουρκία ως η δύναμη που θα τα κατακτήσει ή έστω θα τα πατρονάρει.

Η Αμερική μετά την απόσυρση τους απο την κατοχή του Ιράκ παρακολουθεί ανήμπορη την Ρωσία να διαφεντεύει την Μ.Ανατολή σε συνεργασία με το Ιράν.

Ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ. Οι ξυπόλητοι ιρακινοί κατά την δεκαετή κατοχή του Ιράκ απο τις ΗΠΑ (2003-13) κατάφεραν να πλήξουν το αξιόμαχο των Ε.Δ. των Αμερικάνων, ειδικά τον στρατό ξηράς. Το Αμερικανικό ναυτικό πλήττεται από υποχρηματοδότηση και η ισχύς του βαίνει συνεχώς μειούμενη την στιγμή που το κινεζικό , ινδικό και ρωσικό ναυτικό αναβαθμίζονται.
Το 2013 ο Ερντογάν και η ΜΙΤ σκηνοθέτησαν επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων στο κέντρο της Δαμασκού προκειμένου να ενοχοποιήσουν τον πρ.Άσαντ και να προκαλέσουν την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα δεν τόλμησε παρόλο που στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν επέμβει εναντίον του Ιράκ για πολύ λιγότερους λόγους. Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ αποσύρονταν νικημένες απο το Ιράκ και ακόμα και το γνωστό ΄γεράκι΄΄ του πολέμου, ο Πωλ Γουλφοβιτς σε συνέντευξη στους NEW YORK TIMES δήλωνε ότι η Αμερική και οι Έ.Δ της δεν μπορούν να αναλάβουν μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της Συρίας. 

Στην συνέχεια οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναθέσουν τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ σε Τουρκία-Κατάρ και Γερμανία. Όπως είπαμε και παραπάνω ο Άσαντ έπρεπε να φύγει απο την μέση για να υλοποιηθεί ο αγωγός αερίου Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Γερμανίας, αγωγό που΄οι ΗΠΑ χρειάζονται για να απεξαρτήσουν την Ευρώπη απο την Ρωσία.

Σήμερα και μετά από 7 χρόνια πολέμου η Συρία είναι ιρανο-ρωσικό προτεκτοράτο και η Τουρκία ο ανερχόμενος αστέρας στην περιοχή.

Ο αγωγός Κατάρ-Ευρώπης δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τα κοιτάσματα της Αραβικής χερσονήσου βρίσκονται ακόμα μακριά απο την Ευρώπη . Το Κατάρ συναντά ακόμα δυσκολίες στις εξαγωγές του προς την Ευρώπη λόγω απόστασης ( η ζεύξη Αξιού -Δούναβη γίνεται για να μειωθεί ο περίπλους των τάνκερ μέσω Μεσόγειου  κι Ατλαντικού προς Γερμανία, το ίδιο και η απόδοση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια)  και η Σαουδική Αραβία -όπως έχει γράψει από το 2014 το hellenic sunrise 2 - έχει στεγνώσει απο πετρέλαιο και οι οποιες εξαγωγές της σε μεγάλο βαθμό είναι κλεμένο πετρέλαιο απο τα εδάφη του πρώην Ισλαμικού Κρατους και του Κουρδιστάν τα οποία διακινούνται προς Σαουδική Αραβία μέσω Τουρκίας και Ισραήλ και κατόπιν επανεξάγονται ως σαουδαραβικά .

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να απεξαρτήσουν την Ευρώπη απο το ρωσικό αέριο και εφόσον το Κατάρ κείται μακριά η μόνη λύση είναι τα κοιτάσματα Ελλάδας-Κύπρου.

Ωστόσο και δεδομένης της στρατιωτικής αδυναμίας των ΗΠΑ, τα κοιτάσματα αυτά θα πρέπει να ανατεθούν σε κάποιον ισχυρό κι αξιόπιστο εταίρο ο οποίος δεν είναι άλλος από την Τουρκία η οποία διαθέτει όχι μόνο υπεράριθμο στρατό αλλά και κεφάλαια τα με τα οποία χρηματοδοτεί την εισβολή στην βόρεια Συρία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια την ημέρα,, χρήμα το οποίο η Τουρκία λαμβάνει απο το Κατάρ το οποίο θέλει την Τουρκία τόσο ως προστάτη του όσο και ως το ΄΄μακρύ του χέρι΄΄ στην Μ.Ανατολή και Αιγαίο. 

Το Κατάρ ανήκει πλέον στον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν. Το Κατάρ στον πόλεμο της Συρίας αποτέλεσε τον χρηματοδότη των ισλαμιστών αλλά η νίκη της Ρωσίας το ανάγκασε να αλλάξει στρατόπεδο και απο τον άξονα ΗΠΑ-Γερμανία-Τουρκία-Κατάρ να μεταπηδήσει μαζί με την Τουρκία στον άξονα Ρωσίας-Ιράν-Τουρκία-Κατάρ.

Το Κατάρ διαθέτει το χρήμα  η Τουρκία τον στρατό, η Ρωσία την διεθνή διπλωματική γνώση και επιρροή και το Ιράν είναι η εφεδρεία σε ανθρώπινο δυναμικό, ενέργεια και μέσα.

Οι ΗΠΑ εάν ποτέ ανέθεταν στην Τουρκία τον έλεγχο των κοιτασμάτων του Αιγαίου θα εξασφάλιζαν την τροφοδοσία της Ευρώπης. Ωστόσο ο κ.Πούτιν έχει προλάβει να κάνει σύμμαχο την Τουρκία η οποία πλέον εξαρτάται από την Ρωσία. 

Έτσι έχουμε την εξής κατάσταση :  Αμερική και Ρωσία να θέλουν την Τουρκία ως διαχειριστή των κοιτασμάτων Αιγαίου και Κύπρου ( αν και δεν το ομολογούν δημόσια) με  τη Ρωσία να θέλει την παρεμπόδιση των εξαγωγών τους και τις ΗΠΑ το αντίθετο. 

Ο Ερντογάν είναι κερδισμένος διπλά και τριπλά. Διπλά διότι ΗΠΑ και Ρωσία τον θέλουν ως διαχειριστή των κοιτασμάτων και τριπλά διότι στην εξίσωση υπάρχει και το Κατάρ το οποίο τον τροφοδοτεί με χρήμα.

Ο κ. Ερντογάν έχει μετατραπεί σε μεγάλο ισορροπιστή ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με την βοήθεια του Κατάρ το οποίο δέχεται την Τουρκία ως διαχειριστή των ελληνοκυπριακών κοιτασμάτων εφόσον η Τουρκία προσφέρει ως αντάλλαγμα την στρατιωτική προστασία .Εξάλλου το Κατάρ πουλάει αέριο σε Κίνα και Αφρική και η τροφοδοσία της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει πάρεργο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πλειοδοτήσει σε αυτή την κατάσταση ως τοπική δύναμη εάν δεν βρίσκονταν σε κρίση όχι απλά οικονομική αλλά πολυεπίπεδη η οποία απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους .
Το Αιγαίο και η Αν Μεσόγειος μετατρέπονται στην νέα Μ.Ανατολή από πλευράς αστάθειας λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου