Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Σάββας Καλεντερίδης: Αν η Ελλάδα δεν ανακαλύψει τη στρατηγική, θα πάψει να υπάρχει

Ανακαλύψτε τη στρατηγικήΟι Οθωμανοί, εκτός από τα φορολογικά κατάστιχα, που ήταν η «ραχοκοκαλιά» της γραφειοκρατίας της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, υιοθέτησαν και την υψηλή στρατηγική της, την οποία ενίσχυσαν με ένα σημαντικό στοιχείο, αυτό της στρατιωτικής ισχύος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τουρκομανικών φύλων που είχαν εισβάλει στην Ανατολία στις αρχές της 2ης χιλιετίας.
Αυτή την υψηλή στρατηγική κληρονόμησε η Τουρκία, μετά την ίδρυσή της το 1923, από την οποία εμφορείται η τουρκική κρατική, διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική γραφειοκρατία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ελλάδα ως κράτος αποτελεί ένα φαινόμενο ιδιαίτερης πολυεξάρτησης από εξωτερικά και εσωτερικά συμφέροντα με έντονα χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, που δεν της επιτρέπουν να «σηκώσει το κεφάλι» και να αντικρίσει τον ορίζοντα, να δει τις επερχόμενες εξελίξεις και με βάση αυτές να χαράξει μια στρατηγική αν όχι των επομένων δεκαετιών, τουλάχιστον των επομένων ετών.
Χωρίς υπερβολή, οι κυβερνώντες άγονται και φέρονται από τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και χαράσσουν πολιτική (αν μπορεί να το ονομάσει κανείς έτσι αυτό το πράγμα) για τις επόμενες μέρες και βδομάδες, άντε μήνες. Η μόνη στρατηγική που χαράσσουν είναι αυτή που θα τους επιτρέψει αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές – όπως επιβάλλει δηλαδή η εξουσιομανία, που είναι η χειρότερη ασθένεια της πατρίδας μας.
Η Τουρκία, λοιπόν, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας απέκτησε ένα στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «2023 – Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας», το οποίο συντάχθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Τουρκίας-Ασίας» (TASAM), που λειτουργεί με την υποστήριξη της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Πριν καν δημοσιοποιηθεί, το συγκεκριμένο σχέδιο «έπεσε» στα χέρια μου και το μελέτησα, ζητώντας να το μελετήσουν και να παρακολουθούν την εξέλιξή του αρμόδιοι φορείς του ελληνικού κράτους.
Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε επίσημα το 2009 και δημιουργήθηκε ειδική γραμματεία για την παρακολούθηση της υλοποίησής του, ενώ ιδρύθηκαν και γραμματείς σε κάθε έναν από τους 81 νομούς της Τουρκίας, για τον συντονισμό με τις διάφορες υπηρεσίες και την παρακολούθηση της...
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/03/blog-post_52.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου