Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Προπύργιο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας οι χώρες του Οργανισμού GUAM - Σκληρό πόκερ


Προπύργιο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας οι χώρες του Οργανισμού GUAM - Σκληρό πόκερ

Προπύργιο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας οι χώρες του Οργανισμού GUAM - Δκληρό πόκερ στη γεωπολιτική σκακιέρ...Σε ολόκληρο τον κόσμο, η προσοχή του κοινού έχει στραφεί στην επανεμφάνιση της Ρωσίας ως στρατιωτική υπερδύναμη, τώρα που ο Πρόεδρος V. Putin αποκάλυψε τα νέα οπλικά συστήματα της χώρας του στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 2 Μαρτίου.
Οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ να επιτύχουν στρατιωτική ανωτερότητα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.
Αλλά η αντιρωσική πολιτική της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να περιοριστεί σε απλές προσπάθειες για την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής. 
ΠΗΓΗ http://bankingnews.gr/index.php?id=354987
Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν καταστεί πολιτικό πεδίο μάχης, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας.
Με τη σιωπηρή έγκριση της Αμερικής, το μπλοκ GUAM (Γεωργία, Ουκρανία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζάν), στο οποίο προεδρεύει το 2018 η Μολδαβία, αναβιώνει.
Τον Μάρτιο του 2017, οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και του Αζερμπαϊτζάν διοργάνωσαν συνάντηση (το Μπακού εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό) στο Κίεβο.
Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από το 2008.
Η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2017, αναφέρει μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.
Ο οργανισμός GUAM αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο.
Τρία από τα μέλη του, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία,  λειτουργούν ως εργαλεία για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Με την ευλογία των ΗΠΑ, υπέγραψαν συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ το 2014.
Βουλευτές από τις τρεις αυτές χώρες συμμετείχαν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας με τίτλο «Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία: Ανατολική εταιρική σχέση και τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και την οποία παρακολούθησαν περίπου 150 ανώτεροι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες διαφορετικές χώρες.
Φυσικά γερουσιαστές των ΗΠΑ ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ως συνήθως, το Atlantic Council, ένα αμερικανικό think tank που υποστηρίζει οτιδήποτε αντιρωσικό, δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να αναζωογονήσει την έχθρα κατά της Μόσχας.
Ο Damon Wilson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Atlantic Council, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν προσεκτικά τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, υποστηρίζοντας ότι "επιθυμούμε να γίνουνε μέλη της οικογένειάς μας", όπως το έθεσε.
Οι βουλευτές των χωρών του GUAM εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να εκδώσουν κοινή δήλωση που καταδικάζει τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα εδάφη των αντίστοιχων κρατών τους.
Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά για να αντικατοπτρίζει την φιλοδυτική κλίση της ομάδας των τριών κρατών.
"Ανησυχούμε έντονα" για τα ρωσικά στρατεύματα στη Μολδαβία (1.000 στρατιώτες και άλλοι 500 που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία) και αυτό που αποκαλούν "κατοχή" και "παρέμβαση" την παρουσία ρωσικού στρατού σε ορισμένα μέρη της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
Ως συνήθως, η Μόσχα κατηγορείται για τη στήριξη "αποσχιστικών κινήσεων" και άλλων παραβατικών πράξεων.
Ο βουλευτής της Γεωργίας, ο  Irakli Kobakhidze, δήλωσε ότι απαιτείται μια αντιρωσική συμμαχία, επειδή μόνο εάν είναι ενωμένες, αυτές οι χώρες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις "προκλήσεις" που εκπορεύονται από τη Μόσχα.
"Χρειαζόμαστε κοινές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας", είπε ο ουκρανός βουλευτής Andriy Parubiy.
Για να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για την αφοσίωση των νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι "με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να μιλήσω για τις απειλές που αντιμετωπίζει όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και η Ευρωατλαντική Συμμαχία.¨
Η ιδέα της ανανέωσης αυτής της συμμαχίας που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της Ρωσίας απέτυχε.
Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διάσκεψη με τόσο σαφή αντιρωσική ατζέντα.
Το γεγονός αυτό απέδειξε ότι δεν υπάρχει ενότητα κατά της  Ρωσίας στις τάξεις του GUAM.
Έτσι, ο GUAM είναι στην πραγματικότητα GUM - μια ομάδα τριών κρατών που έχουν επηρεαστεί και πιεστεί από τους Αμερικανούς και τα οποία χρησιμοποιούνται για να "συγκρατήσουν" τη Ρωσία και να αναγκαστούν να υπηρετήσουν ως εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ.
Αυτά τα τρία κράτη θα μπορούσαν να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με όλους και να ακολουθήσουν μια ουδέτερη πολιτική.
Η συνεργασία με την Ευρασιατική Ένωση θα μπορούσε να ωφελήσει τις οικονομίες τους.
Οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα δεν θα παρεμπόδιζαν τους δεσμούς τους με την ΕΕ ή άλλους θεσμούς ή κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Θα μπορούσαν απλώς να τηρούν ουδέτερη στάση και να επικεντρωθούν στην ευημερία του λαού τους.
Αλλά έχουν επιλέξει να υιοθετήσουν μια στάση που είναι εχθρική προς τη Ρωσία και να συμμαχήσουν με εκείνες της χώρες που είναι αντιμέτωπες με τη Μόσχα.
Στις 2 Μαρτίου τα τρία κράτη μέλη ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας νέας αντιρωσικής συμμαχίας που θα επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό τοπίο στην Ευρασία.
Ο άμεσος στόχος είναι να ωθήσει τη Ρωσία "έξω" και να γίνουν δίαυλος εισχώρησης των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία είναι ένα διαιρεμένο έθνος, βυθίζεται σε κρίση και αδυνατεί να καταπολεμήσει τη δική της εδραιωμένη διαφθορά.
Η Μολδαβία αντιμετωπίζει εκλογές το φθινόπωρο και οι αποκαλούμενες φιλο-ρωσικές δυνάμεις προβλέπεται να κερδίσουν.
Στη Γεωργία, η ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών προωθούν την ατζέντα του ΝΑΤΟ.
Συντονίζουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.
Για παράδειγμα, πάντοτε ψηφίζουν υπέρ της Ουκρανίας, αντιτίθενται έντονα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και συνεχίζουν να πλησιάζουν στο ΝΑΤΟ.
Η Μολδαβία ανακοίνωσε την απόφασή της να αγοράσει όπλα από τα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία φιλοξενεί μια ναυτική βάση των ΗΠΑ και έχει προγραμματιστεί να λάβει αμερικανικά  όπλα.
Η Τιφλίδα επιδιώκει μια πολιτική "περισσότερο ΝΑΤΟ στη Γεωργία και περισσότερη Γεωργία στο ΝΑΤΟ".
Τι τους φέρνει μαζί;
Και οι τρεις πολιτείες κυβερνούνται από ολιγάρχες που παρεμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Με τις οικονομίες τους σε δύσκολες συνθήκες, οι κυβερνώντες ελίτ υπόσχονται στον λαό τους τον παράδεισο εάν ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και γίνουν καλοί φίλοι των ΗΠΑ.
Η υιοθέτηση μιας αντι-Ρωσικής πολιτικής είναι η πληρωμή τους για τη βοήθεια και την υποστήριξη από τη Δύση.

www.bankingnews.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου