Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

Greek Spirit...27-4-2018
Μου είναι άγνωστες οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η 23χρονη νεαρή πέταξε το νεογνό της σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας το οποίο και πέθανε μετά από 12 ώρες εκτεθειμένο στο κρύο.Όπως στο εξωτερικό έτσι και στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που νεαρές γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες καταφεύγουν σε παρόμοιες  εγκληματικές πράξεις απελπισίας με τις οποίες θέλουν να λυτρωθούν από το τεράστιο βάρος της ανατροφής ενός βρέφους. 
Η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα των χωρών με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό.
Οι δέκα χώρες με το γηραιότερο πληθυσμό είναι:
Μονακό με ποσοστό 22,4%
Ιταλία με ποσοστό 19,3%
Ιαπωνία με ποσοστό 18,8%
Ελλάδα με ποσοστό 18,6%
Γερμανία με ποσοστό 17,9%
Ισπανία με ποσοστό 17,5%
Σουηδία με ποσοστό 17,5%
Βέλγιο με ποσοστό 17,4%
Βουλγαρία με ποσοστό 17,1%
Σαν Μαρίνο με ποσοστό 16,7%
Παράλληλα και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο Έλληνας μισθωτός γονέας δύο παιδιών είναι ο πιο βαρια ΄φορολογημενος στην Ευρώπη μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του.
Τα αίτια της υπογεννητικότητας χρήζουν ενδελεχούς ανάλυσης από ειδικούς αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ότι τόσο η Γερμανία η οποία διαπρέπει οικονομικά για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αλλά όσο και η Ελλάδα που έχει καταστραφεί , είναι χώρες που μαστίζονται απο την υπογεννητικότητα. Εδώ καταρρίπτεται το θεώρημα που θέλει την υπογεννητικότητα ως προϊόν της οικονομικής καχεξίας και μόνο.
Από υπογεννητικότητα μαστίζεται και η Τουρκία της οποίας η αύξηση πληθυσμού οφείλεται στους Κούρδους οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα και οι γεννήσεις τους καταλογίζονται στον γενικό τουρκικό πληθυσμό αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η βαλίτσα δεν θα πάει μακριά .
Στην χώρα μας ωστόσο παρατηρείται ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο θέλει την δημιουργία οικογένειας ειδικά από νεαρά ζευγάρια ως μη cool, ως  κοινωνική συπεριφορά που  παραπέμπει σε λαϊκά στρώματα, ως αμορφωσιά.
 Στην Ελλάδα όποιος τολμήσει να κυκλοφορήσει με τα παιδιά του εκτός σπιτιού θα αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την απαξίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στην Τουρκία και στην Ευρώπη όλα τα super markets και τα cafe αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες  έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη των οικογενειών που θα θελήσουν να επισκεφθούν τέτοιους χώρους.
Στην Ελλάδα όποιο νεαρό ζευγάρι θελήσει να επισκεφθεί μια τράπεζα με το καροτσάκι του μωρού δεν θα μπορέσει να περάσει μέσα από τις πόρτες ασφαλείας που έχουν σχεδιασθεί για ένα ή δυο όρθια άτομα,.Εάν δε επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο ή glamour καφενείο τότε θα αντιμετωπισθεί ως μίασμα. 
Είναι πάμπολλα τα περιστατικά που θαμώνες καφενείων πολυτελείας ζήτησαν επιτακτικά απο ζευγάρια με φωνασκούντα παιδιά να αποχωρήσουν και να τους αφήσουν στην ησυχία τους.

Στη Τουρκία αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες οι οικογένειες έχουν προτεραιότητα τόσο σε παροχές οικονομικές όσο και στην αντιμετώπιση τους στην συναναστροφή τους με την κοινωνία. 
Στην Τουρκία ο 35 έτων άνδρας που είναι εργένης αντιμετωπίζεται με υποψία την ώρα που όλοι θα κρατήσουν την πόρτα ανοιχτή της δημόσιας υπηρεσίας, τράπεζας, εστιατορίου για να διευκολύνουν τον οικογενειάρχη που έχει βγει με την οικογένεια του. 
Σε πολλά επίλεκτα τμήματα ευρωπαϊκών στρατών ως κριτήριο επιλογής και παραμονής σε αυτές αποτελεί η δημιουργία οικογένειας εφόσον ένα οικογενειάρχης είναι άτομο που έχει αναλάβει ευθύνες και συνεπώς είναι και ικανός και για ανάλογες υψηλά επαγγελματικές .
Στην Ελλάδα ο εργένης των 40 ετών θεωρείται fashion icon και μάγκας που δεν έχει αναλάβει υποχρεώσεις και έτσι μπορεί να πληρώνει για ένα ακριβό και φανταχτερό life style εάν εργάζεται ή ένα πιο bohem εάν είναι επαγγελματίας άνεργος.

Βρίθουν τα cafe από κουρασμένους εργένηδες και ΄΄καλλονούς'' γκόμενους που βλέπουν τα νεαρά  ζευγάρια με παιδιά να περνάνε απο μπροστα τους με την κρυφή και διεστραμένη  ικανοποίηση και περιέργεια  που παρατηρεί καποιος ένα αυτοκινηστικό δυστύχημα .

Οι ποσότητες μελανιού που έχουν χρησιμοποιηθεί απο τις νεαρές για tatoo στα κωλομέρια θα ήταν ικανες να ανασυστήσουμε την καμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας των ελληνιστικών χρόνων. 

Όσοι νέοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν παιδιά πριν την ηλικία των 27 χλευάζονται από τους συνομήλικους τους οι οποίοι έχουν πλήρως ενστερνιστεί την άποψη ότι ΄΄πρώτα πρέπει να ζήσουν και μετά να δεσμευθουν΄΄ λες και η ανεργία που είναι καταδικασμένοι ή τα 300 ευρώ της εποχικής απασχόλησης θα τους ανοίξουν τς πόρτες της μεγάλης ζωής.
Και δικαίως θα πει κάποιος ότι  με ανεργία και 300 άρια οικογένειες δεν γίνονται. 
Ναι αλλά.. Στην χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες πρώτης και δεύτερη γενιάς οι οποίοι δεν έχουν μείνει ποτέ άνεργοι και συντηρούν τετραμελείς οικογένειες. Οι μετανάστες αυτοί μπορεί να φαντάζουν ως γραφικοί και ΄΄κιτς'' στους νεοέλληνες αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μένουν από δουλειά και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας.
Ο μέσος Ελληνας 35άρης είναι ανίκανος να αλλάξει μια λάμπα ή ένα λάστιχο στο αυτοκίνητο του ή μια ασφάλεια στο σπίτι του αλλά παράλληλα γνωρίζει με επιστημονική κατάρτιση πιο καφενείο προσφέρει την καλύτερη ποιότητα καφέ και πια ταβέρνα την καλύτερη    τυροκαφτερή ,πάντα βέβαια μετά απο αυτή της μαμάς του. Η απαξίωση της χειρωνακτικής εργασίας δεν έφερε μόνο την ανεργία αλλά και την θυληκοποίηση του μέσου Έλληνα αστού ο οποίος είναι πλέον ειδήμονας στο τριμάρισμα των τριχών σε άνω και κάτω κεφάλι αλλά είναι ανίκανος να κλαδέψει ένα θάμνο και περιμένει ΄΄τον Αλβανό΄΄ να τον βγάλει απο το αδιέξοδο.
Τα δε νεαρά κορίτσια απλά θεωρούν ΄΄ξενέρωμα΄΄ την απόκτηση παιδιών και τον γάμο και ενίοτε πετάνε τα νεογνά τους απο το παράθυρο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου