Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Πώς δένουν η πριγκίπισσα Νταϊάνα, οι νάρκες, ο Κώστας Καραμανλής, ο Άλεξ Ρόντος και οι ΜΚΟ της μίζας και της μάσας, και η ανεξέλεγκτη εισβολή λαθρομεταναστών, μ' έναν λαό που σήμερα γενοκτονείται και κινδυνεύει να αφανιστεί; ΜΕΡΟΣ Α΄

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΩΣ Η LADY «D» (ΝΤΑΪΑΝΑ),ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΚΟ «THE HALO TRUST» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΠΙΝ, ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 31/08/1997

Τίποτα απ' αυτά που συμβαίνουν στα πολιτικά δρώμενα της Πατρίδας μας δεν είναι ξεκομμένο και με τις παγκοσμιες κινήσεις μιας σκακιέρας, αλλά και με πρόσωπα που διαδραμάτισαν "ρόλους"... 
Όλα έχουν μια αλληλουχία τέτοια, που σε παραπέμπει "σ' αυτούς" που κινούν τα νήματα σε παγκόσμιο επίπεδο...

"Φωτεινά" και "Σκοτεινά" πρόσωπα συναντώνται σε ένα γαϊτανάκι πολέμου, θανάτου και ... καταλήγουν στην γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Αλήθεια, πώς δένουν η πριγκίπισσα Νταϊάνα,  οι νάρκες, ο Κώστας Καραμανλής, ο Άλεξ Ρόντος και οι ΜΚΟ της μίζας και της μάσας, και η ανεξέλεγκτη εισβολή λαθρομεταναστών, μ' έναν λαό που σήμερα γενοκτονείται και κινδυνεύει να αφανιστεί;
Όλα δένουν... και διαβάστε πως...

Καλλιόπη Σουφλή

1. ΤΟ ΕΡΓΟ «HALO TRUST» , H LADY «D» KAI OI ΝΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΘΟΥΝ


 Image result for Η ΝΤΑΪΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΜΙΤ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΠΗ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


 Related image


Δύο έξυπνοι ανιχνευτές θα εξολοθρεύουν τα ναρκοπέδια

 Image result for HALO TRUST IMAGES

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ17/11/1997 
    
Ένας Αμερικανός βετεράνος του Βιετνάμ που έμεινε ανάπηρος, ο Robert Muller, μια ένδοξη Βρετανίδα γαλαζοαίματη, η οποία σκοτώθηκε τραγικά, η Νταϊάνα, και ένας Έλληνας καθηγητής στο ΜΙΤ, ο Κώστας Τσίπης που πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον να αναλάβουν οι ΗΠΑ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Εξουδετέρωσης Ναρκών έχουν συμβάλει στον πόλεμο κατά της παγίδας θανάτου: των ναρκών.


ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ έρπει πάνω στο έδαφος και αργά, προσεκτικά, σκάβει μ’ ένα μαχαίρι στο χώμα. Ψάχνει. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Τεντωμένοι, μερικοί κάτοικοι παρακολουθούν από μακριά. Τέσσερίς τους, ανάπηροι. Απότομα, ο άνδρας σταματάει. Χειρονομεί.
Ένας άλλος τρέχει στο πλευρό του, κρατώντας σύρματα και άλλους μηχανισμούς. Οι υπόλοιποι απομακρύνονται. Η έκρηξη δεν αργεί. Οι άνδρες πανηγυρίζουν. Και ένα ακόμη τετραγωνικό μέτρο της γης γίνεται γη για τους ανθρώπους: ελεύθερη από νάρκες. Και μια ακόμη ανθρώπινη ζωή δεν θα χαθεί.

Όχι, η σκηνή αυτή δεν είναι απόσπασμα από κάποιο ντοκιμαντέρ από τον Α’ ή τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμβαίνει πολλές φορές, κάθε ημέρα σχεδόν, οπουδήποτε: στην Καμπότζη, το Λάος, την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, τις ΗΠΑ, την π. Γιουγκοσλαβία.

Εκφράζει παραστατικά το πρόβλημα που δημιουργούν πάνω από εκατό εκατομμύρια θαμμένων ναρκών, που συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε περισσότερες από 60 χώρες. Και φέρνει στον νου τη νέα πρόκληση που μπορούν να αναλάβουν ­ και σε μεγάλο βαθμό και αριθμό αναλαμβάνουν ­ τα κράτη από τη μία να μη βάλουν νέες νάρκες και συγχρόνως να εξουδετερώσουν γρήγορα τις υπάρχουσες νάρκες, παντού στον κόσμο.

26.000 άνθρωποι σκοτώνονται ή μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο από νάρκες. Στην Καμπότζη, μονάχα, 10.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στα υπάρχοντα ναρκοπέδια και ένας στους 250 πολίτες είναι ανάπηρος. Αλλά η προσπάθεια να κλείσει αυτό το τραύμα ­ κυρίως με εξουδετέρωση των ναρκών ­ προέρχονται, μεμονωμένα, κυρίως από διεθνείς οργανισμούς (UNICEF, Ερυθρός Σταυρός κ.λπ.) και πρωτοβουλίες σε ατομικό επίπεδο.


Ο ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΠριγκίπισσα Νταϊάνα. Έδωσε τον δικό της αγώνα για την απαγόρευση των ναρκών…
Μέχρι που ο Αμερικανός Robert Muller, πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων του Βιετνάμ, ο οποίος είχε χάσει και τα δύο του πόδια από νάρκες στον πόλεμο, άρχισε ένα κίνημα για την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης ναρκών. 

Την οργάνωση της προσπάθειας ανέθεσε σε μια δυναμική γυναίκα, την Jodie Williams (που βραβεύτηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της), η οποία συνέχεια προσέθετε νέους συνεργάτες στους καταλόγους των υποστηρικτών του κινήματος.


Παράληλλα, ο γερουσιαστής Patrick Leahy έδινε τον δικό του επίμονο αγώνα για την απαγόρευση των ναρκών, από τα έδρανα της Γερουσίας των ΗΠΑ.


Το πρόβλημα των ναρκών ήρθε έντονα στο προσκήνιο, ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξε η πριγκίπισσα Νταϊάνα για παιδιά που έμειναν ανάπηρα έπειτα από δυστύχημα σε κάποιο ναρκοπέδιο. 

Ύστερα μάλιστα από τον τραγικό θάνατό της, οι φωτογραφίες της πριγκίπισσας, με κράνος και προστατευτικό γιλέκο, σε ναρκοπέδιο, έκαναν τον γύρο του κόσμου.


Εκατομμύρια άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη μάστιγα των ναρκών που περιμένουν θαμμένες το ανύποπτο θύμα τους χρόνια μετά τη λήξη κάθε εχθροπραξίας. Και θέλησαν να την καταστείλουν. 

Σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση: η συμφωνία πολλών κρατών του κόσμου για υπογραφή Συνθήκη Απαγόρευσης Τοποθέτησης Ναρκών.


Η άρνηση των ΗΠΑ να την υπογράψουν, άφησε άσχημες εντυπώσεις. Ο Πρόεδρος Κλίντον βρέθηκε σε δύσκολη θέση διεθνώς.


ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Η εξουδετέρωση των ανά την υφήλιο θαμμένων ναρκών είναι αργή, επικίνδυνη και πολυέξοδη, γιατί τα υπάρχοντα μηχανήματα ανίχνευσής τους:


1. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν νάρκες από άλλα μεταλλικά αντικείμενα θαμμένα στη γη (βίδες, θραύσματα, άδεια κονσερβοκούτια κ.λπ.). Και

2. δεν μπορούν να βρουν πλαστικές νάρκες που δεν περιέχουν τίποτε μεταλλικό. Σε παλιά πεδία μάχης, που βρίσκονται οι περισσότερες νάρκες, υπάρχουν εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα για κάθε μία νάρκη.


Έτσι ο περισσότερος χρόνος των ναρκαλιευτών ξοδεύεται στο να ξεσκάβουν προσεκτικά μεταλλικά σκουπίδια. Γι’ αυτό η διαδικασία εξουδετέρωσης ναρκών είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη. Κατά μέσο όρο κοστίζει 300 δολάρια να εξουδετερωθεί μια νάρκη, που κάνει μόνο 3-4 δολάρια για να κατασκευαστεί και τοποθετηθεί.


Έτσι, σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια νάρκες περιμένουν με θανάσιμη υπομονή τα θύματά τους, ενώ μόνο 80.000 νάρκες εξουδετερώθηκαν το 1996, με συνολικό κόστος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.


Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΣΙΠΗΚώστας Τσίπης. Ο Έλληνας καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης έδωσε τη λύση ­ που τώρα δοκιμάζεται ­ για τον γρήγορο εντοπισμό και εξουδετέρωση των μεταλλικών και των πλαστικών ναρκών. Λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ»: «Και η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει τη Συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών…».
Μια λύση του προβλήματος στηρίζεται στη δουλειά του καθηγητή τού ΜΙΤ και διευθυντή του Προγράμματος Επιστήμης και Τεχνολογίας για τη Διεθνή Ασφάλεια, Κώστα Τσίπη, ο οποίος κάνει δυνατή τη σημαντική επιτάχυνση της εξουδετέρωσης ναρκών: χρήση νέων τεχνολογιών για την ανίχνευσή τους. Βασισμένος στις δυνατότητες νέων ανιχνευτών, ο κ. Τσίπης πρότεινε στον Πρόεδρο Κλίντον την ανάληψη από τις ΗΠΑ μιας διεθνούς εκστρατείας για την εξουδετέρωση των ναρκών που παραμονεύουν κάτω από το χώμα ανά την υφήλιο.


Ο Πρόεδρος ανήγγειλε μέσω της υπουργού Εξωτερικών κ. Μαντλίν Ολμπράιτ την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να οργανώσουν, να ηγηθούν και να χρηματοδοτήσουν διεθνή εκστρατεία με σκοπό την εξουδετέρωση μέχρι το έτος 2010 τουλάχιστον του 80% των θαμμένων ναρκών, λύνοντας έτσι το σοβαρό πρόβλημα που η Συνθήκη δεν καλύπτει, καθώς αναφέρεται μόνο στη μελλοντική μη τοποθέτησή τους και όχι στην πρακτική εξουδετέρωση αυτών που έχουν ήδη τοποθετηθεί.


ΝΕΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ


«Προς το παρόν έχουμε αναπτύξει δύο νέους τύπους ανιχνευτών ναρκών, που μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας αφαίρεσης ναρκών, και να την κάνουν ασφαλέστερη και φθηνότερη», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τσίπης, «βρίσκονται βέβαια, ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, αλλά στα μέσα Ιανουαρίου θα δοκιμαστεί η απόδοση του πρώτου και επιτόπου, στο Λάος».


Ο κ. Τσίπης συνεχίζει: «Ο ανιχνευτής αυτός που, σε αντίθεση με τους υπάρχοντες μεταλλικούς ανιχνευτές, μπορεί να ξεχωρίζει τις νάρκες από τα πολλά άλλα μεταλλικά αντικείμενα που υπάρχουν στο έδαφος, λύνει το δύσκολο πρόβλημα της ταχείας διάκρισης ανάμεσα στις πραγματικές νάρκες και στα πολυπληθή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, κάνοντας τη δουλειά πολύ πιο γρήγορη και αξιόπιστη.


Related image


Ο ανιχνευτής αυτός καθορίζει το σχήμα, το μέγεθος και το βάθος στο οποίο είναι θαμμένο, και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά του θαμμένου μεταλλικού αντικειμένου. Έτσι, ένας έμπειρος χειριστής καταλαβαίνει αμέσως πότε πρόκειται για νάρκη και πότε όχι. Αυτό βελτιώνει την ταχύτητα εξουδετέρωσης ναρκών περίπου 100 φορές. 

Ο δεύτερος ανιχνευτής αναγνωρίζει τις πλαστικές νάρκες, που τώρα είναι κι αυτές πολυπληθείς και πολύ επικίνδυνες, γιατί περνούν απαρατήρητες από τους μεταλλικούς ανιχνευτές».
Και καταλήγει: «Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που τώρα βρίσκονται στα στάδια της δοκιμής. Αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη, για την ανθρωπιστική αφαίρεση ναρκών, που μπορεί να συνδυασθεί με την απαγόρευση μελλοντικής τοποθέτησης ναρκών».


Όσο για την Ελλάδα που δεν έχει δηλώσει ακόμα πρόθεση να υπογράψει την πρόσφατη Συνθήκη Απαγόρευσης, ο κ. Τσίπης αναφέρει: «Και για την Ελλάδα υπάρχει τρόπος να υπογράψει τη Συνθήκη απαγόρευσης της χρήσης ναρκών και παράλληλα να προασπίσει τις περιοχές, όπου σήμερα υπάρχουν νάρκες με συναφή και εξίσου αποτελεσματικά μέσα».


Related image
Related image

Πηγή


Όταν το Hot Doc αποκάλυπτε τις σχέσεις του Λοβέρδου με τη ΜΚΟ για τις αποναρκοθετήσεις


Την «αδυναμία» που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ το περιοδικό Hot Doc από το 2014, όπως επίσης και τη σχέση του με τον καταδικασθέντα σήμερα σε 16 χρόνια κάθειρξη πρόεδρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ και δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο.
Image result for the halo trust
Image result for the halo trust
Related image
Του Βαγγέλη Τριάντη


Πρόκειται για δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «(Love)ρδος για τις ΜΚΟ και τις αποναρκοθετήσεις» στο οποίο περιγράφονταν αναλυτικά η εύνοια που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ το 2002 ως υφυπουργός Εξωτερικών.


Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ εκτοξεύτηκε κατακόρυφα την περίοδο 2002 – 2004 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Λοβέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004.


Εκτός όμως από την αύξηση της χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, το Doc είχε δημοσιεύσει φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονταν ο κ. Λοβέρδος να ξεναγείται από τον καταδικασθέντα δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο το 2002 στο Λίβανο στις εγκαταστάσεις όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες ο Ανδρέας Λοβέρδος χαμογελαστός συγχαίρει έναν έναν προσωπικά του άντρες του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης (IMI) οι οποίοι φορούσαν και τα ανάλογα διακριτικά. Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc προέρχονταν από την ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου αποναρκοθέτησης οι οποίες από το 2013 είχαν κατέβει από την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ.


Διαβάστε σχετικά: Ένοχοι Τζεβελέκος και δυο πρέσβεις για την υπόθεση με τη ΜΚΟ – Αθώος ο Άλεξ Ρόντος

 

Οι καταγγελίες του σημερινού επικεφαλής της ΥΔΑΣ

Το Hot Doc είχε δημοσιεύσει επίσης και συγκεκριμένες καταγγελίες που είχαν γίνει προς τον κ. Λοβέρδο αναφορικά με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και τη χρηματοδότηση που είχε λάβει. 

Ήταν 16 Φεβρουαρίου 2004 όταν ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Νίκος Βαμβουνάκης και σημερινός επικεφαλής της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, είχε ζητήσει από την ΥΔΑΣ να του κοινοποιήσει στοιχεία για τις αποναρκοθετήσεις στην περιοχή. Το κείμενο είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του κ. Λοβέρδου. 

Ο έλληνας πρέσβης ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. Όπως δεν έλαβε και από τον διάδοχο του κ. Λοβέρδου, Ευριπίδη Στυλιανίδη.


Η συμπάθεια του κ. Λοβέρδου προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ φάνηκε και από επίσημες δηλώσεις που είχα κάνει το φθινόπωρο του 2003.


«Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.


Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 έως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών.


Η αναφορά αυτή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.


5adf0bc41dc5249b3d8b4567


 Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών δεν είχε καμία σχέση με τον προκάτοχό του, σε ό,τι αφορά τόσο την αντίληψη όσο και τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων. Επί των ημερών του δόθηκαν εκα- τομμύρια ευρώ σε διάφορες ΜΚΟ με ευφάνταστα ονόματα μέσω της αρμό- διας ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών. Μία από αυτές ήταν και το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, του δημοσι- ογράφου και προφυλακισμένου σήμερα Κώστα Τζεβελέκου. 

Ο τελευταίος φαίνεται ότι απολάμ- βανε την εύνοια του νέου υφυπουργού Εξωτερικών. Η χρηματοδότηση της ΜΚΟ του αυξάνεται κατακόρυφα επί των ημερών του κ. Λοβέρδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτο- ξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004. Την περίοδο δηλαδή που στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών βρι- σκόταν ο κ. Λοβέρδος. Η επίσκεψη στον Λίβανο το 2002 

Ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα υπουρ- γός των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου δεν έκρυβε την αγάπη που έτρεφε προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ. Στα τέλη του 2002 ο κ. Λοβέρδος μετέβη στον Λίβανο. 

Εκεί, εν μέσω επικοινωνιακού σόου το οποίο καλύφθηκε από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, περιηγείται στο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης και ενεργο- ποιεί τον μηχανισμό εξουδετέρωσης ναρκών. 

Φωτογραφίες της εποχής απεικονίζουν τον τότε υπουργό να ξεναγείται από τον κ. Τζεβελέκο στους χώρους όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση, όπως επίσης και να συγχαίρει προσωπικά έναν-έναν τους άντρες του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης (IMI), οι οποίοι φορούν και τα ανάλογα διακριτικά. 

Σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε εδώ για να μεταφέρουμε μηνύ- ματα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και να προβούμε σε επιτόπιο έλεγχο της δράσης της ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών και να δια- πιστώσουμε ιδίοις ότι όντως τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων πιάνουν τόπο». 

Το κατά πόσο τα χρήματα του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο είναι κάτι για το οποίο ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Στη συγκεκριμένη επίσκεψη, μάλιστα, φέρεται να έλαβε χώρα και ένα περίεργο περιστατικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει στη διάθεση του το Hot Doc, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Λοβέρδος φωτογραφιζόταν με αρκετούς από τους παραβρισκόμενους. Κάποια στιγμή επι- κράτησε ανησυχία. 

Οι διπλωματικοί υπάλληλοι που βρισκόταν εκεί προσπά- θησαν να προστατέψουν τον υφυπουργό από τη λήψη φωτογραφιών. Ο λόγος (Love)ρδος για τις ΜΚΟ και τις αποναρκοθετήσεις Τον Ιανουάριο του 2002 ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. 

Ήταν μόνο η αρχή της σταδιοδρομίας του σε υπουρ- γικά αξιώματα και μια εποχή χρυσή για εκατοντάδες ΜΚΟ. 

Λίγες μέρες πριν HOTDOC. • 27 φεβρουαρίου 2014 • 29 ήταν απλός. Μεταξύ των παραβρισκό- μενων φέρονται να υπήρχαν και σέρβοι παραστρατιωτικοί, οι οποίοι σχετίζονταν με τον «Αρκάν». 

Οι παραστρατιωτικοί, οι οποίοι καταζητούνταν, φέρονται να είχαν βρει καταφύγιο στον Λίβανο και να εργαζόνται για λογαριασμό του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης. Το άγχος των υπαλλήλων είχε να κάνει με τους εν λόγω άντρες. 

Μια φωτογραφία καταζητούμενων διεθνώς παραστρατιωτικών του «Αρκάν» με τον έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών θα σήμαινε αυτόματα το τέλος της πολιτικής του καριέρας και τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας. Ο νέος πρέσβης καταγγέλλει Δύο χρόνια μετά ο κ. Λοβέρδος έγινε αποδέκτης καταγγελιών για τη ΜΚΟ του κ. Τζεβελέκου, την οποία τόσο πλουσιοπάροχα είχε επιχορηγήσει. 

Συγκεκριμένα, στις 16 Φεβρουαρίου 2004 ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Νίκος Βαμβουνάκης ζήτησε επίσημα από την ΥΔΑΣ να του κοινοποι- ήσει στοιχεία για τις αποναρκοθετήσεις στην περιοχή. Το κείμενο είχε κοινοποι- ηθεί και στο γραφείο του κ. Λοβέρδου. Ο έλληνας πρέσβης ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. 

Όπως δεν έλαβε και από τον διάδοχο του κ. Λοβέρδου, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η συμπάθεια του κ. Λοβέρδου για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν κρυβόταν. Λίγους μήνες πριν ο κ. Λοβέρδος είχε εκθειάσει δημόσια το έργο του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης. 

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του το φθινόπωρο του 2003 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο απο- ναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. 

Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού  Το 2004 ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Νίκος Βαμβουνάκης ζήτησε επίσημα από την ΥΔΑΣ να του κοινοποιήσει στοιχεία για τις αποναρκοθετήσεις στην περιοχή. Το κείμενο είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του κ. Λοβέρδου. 

Ο έλληνας πρέσβης ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση 30 • HOTDOC. • 27 φεβρουαρίου 2014 ΜΚΟ είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέ- θηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 έως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρή- σεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρη- ματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέ- βαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέ- τησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών. 

Η αναφορά αυτή αποτελεί από- δειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». 

Η περιβόητη έκθεση του ΟΗΕ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή ανα- φορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτούταν από τη χώρα μας. Ο κ. Λοβέρδος είχε φροντίσει και πάλι να εκθειάσει την αγαπημένη του ΜΚΟ. 

Μια πρωτόγονη αποναρκοθέτηση 

Την ίδια ώρα πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης ΜΚΟ. 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε για την αποναρκοθέτηση περιοχών φέρο- νται, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, να ήταν πρωτόγονες. Στις φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει κατέβει, διακρίνει κανείς μαύρα σκυλιά. 

Η χρησιμότητά τους ήταν οι εξής: Ανίχνευαν νάρκες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονταν. Μια μέθοδος πρωτόγονη, η οποία χρησιμο- ποιούταν κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από φιλοζωικές οργανώσεις. 

Επίσης ο περίφημος εξοπλισμός του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αλεξίθραυ- σμα γιλέκα και κράνη και μηχανισμό ελεγχόμενης έκρηξης ναρκών. 

Στις φωτο- γραφίες που κοσμούσαν την ιστοσελίδα της ΜΚΟ το μόνο που αντίκριζε κανείς ήταν πριόνια, γουόκι-τόκι, στολες και ένα χαλάκι εξώπορτας. 

Εντύπωση προκαλεί και η φωτογραφία στην ιστοσελίδα, στην οποία αναφερόταν η συμμετοχή του IMI στην εκπαίδευση στρατιωτικών του Λιβάνου πάνω στις σύγχρονες μεθόδους αποναρκοθέτη- σης. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, δεν έγινε ποτέ. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα υπήρχε τουλάχιστον μία φωτογραφία στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Για χρόνια ολόκληρα μετά το 2004 η ελλη- νική πρεσβεία δεχόταν τηλεφωνήματα από ανθρώπους που είχαν δουλέψει για λογαριασμό της συγκεκριμένης ΜΚΟ. 

Το 2005 τηλεφώνησε ένας Βόσνιος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε χάσει το πόδι του. 

Οι άνθρωποι της πρεσβείας όμως δεν είχαν καν την ταχυδρομική διεύθυνση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης. 

Και για τον λόγο αυτό τού σύστησαν να επικοινωνήσει απευθείας με το υπουρ- γείο Εξωτερικών της Ελλάδας ή μέσω της πρεσβείας του στη χώρα μας. 

Κάτι ανάλογο έγινε και με έναν άντρα ζιμπαμπουανικής καταγωγής. Ο άντρας ισχυρίστηκε ότι είχε μείνει απλήρωτος από την εν λόγω ΜΚΟ, παρά τα εκα- τομμύρια που είχε επιχορηγηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η περιβόητη έκθεση του ΟΗΕ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτούταν από τη χώρα μας. 

Ο κ. Λοβέρδος είχε φροντίσει και πάλι να εκθειάσει την αγαπημένη του ΜΚΟ HOTDOC. • 27 φεβρουαρίου 2014 • 31 Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου αποναρκοθέτησης, η οποία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει κατέβει, δείχνουν ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε πρωτόγονες μεθόδους αποναρκοθέτησης με μαύρα σκυλιά και περιορισμένο εξοπλισμό. 

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται και ο κ. Λοβέρδος κατα τη διάρκεια επίσκεψης στο Λίβανο, ο οποίος δήλωνε ότι ήθελε να ελέγξει το κατα πόσο τα λεφτά που έπαιρνε η ΜΚΟ έπιαναν τόπο. 

Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότη- τας για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Λοβέρδο. 

Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος της ΜΚΟ που φωτογραφιζόταν μαζί με τον κ. Λοβέρδο, η σύζυγός του, τρεις εν ενερ- γεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι του δημοσίου βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. 

Το κατά πόσο η συγκεκριμένη οργάνωση επιτέλεσε έργο ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να διε- ρευνήσει η Δικαιοσύνη. 

Όπως επίσης και το πού κατέληξαν τα εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ως επιχορήγηση από το υπουρ- γείο Εξωτερικών. 

Σε κάθε περίπτωση, τα απόνερα αυτής της υπόθεσης έρχο- νται να τραντάξουν την πολιτική πλεύση του κ. Λοβέρδου. Μένει μόνο να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις

 

Ένοχοι Τζεβελέκος και δυο πρέσβεις για την υπόθεση με τη ΜΚΟ – Αθώος ο Άλεξ Ρόντος


Με ποινές κάθειρξης καταδίκασε τον Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία¬ Αναστασία Μακρυνιώτη το Δικαστήριο για την υπόθεση με τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης στο Κέρας της Αφρικής. Αθώο έκρινε τον Άλεξ Ρόντο.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώο και με απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, πρέσβη της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντο για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του Γ.Μαντζουράνη και Ι.Μαγκανιάρη πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και αυτός αποδεχόταν, καλόπιστα, πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους. Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Αποδέχτηκε επίσης ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του Ρόντου, πλαστογραφήθηκε.

Παράλληλα το δικαστήριο

-αθώωσε επίσης 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί.
-καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξη τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία¬ Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.
-καταδίκασε επίσης τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών.

Το «κόλπο»

Στη δίκη , πέραν του Αλεξ Ρόντου κατηγορούνταν ακόμα 7 άτομα και η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000¬2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία¬Ερζεγοβίνη.


Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης.


Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η… αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.


Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της.


Έτσι, εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20¬-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.


Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ¬ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.


Για την υπόθεση είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος μετά τις αποκαλύψεις για «πάρτι» εκατομμυρίων που γινόταν στις ΜΚΟ και μάλιστα ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.Πηγή 

 https://attikanea.blogspot.gr/2018/04/blog-post_45.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου