Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Ανάλυση - Διαβάστε τον έναν από τους δυο λόγους που οδήγησαν τον Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν και η πορεία της τουρκικής ΟικονομίαςΕφιάλτης για τον Ερντογάν η οικονομία - Από ισχυρό χαρτί μετατρέπεται σε βρόγχο
Σάββας Καλεντερίδης...Ο προεκλογικός πυρετός στην Τουρκία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, και σ’ αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε το «θερμό επεισόδιο» που προανήγγελλαν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών που έχουν την ευθύνη της χάραξης της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικών. Να ξαναθυμίσουμε δε ότι χώρα που δεν έχει σωστή ανάλυση των καταστάσεων, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι καταδικασμένη να χαθεί, να διαλυθεί χωρίς να το καταλάβει.
Ας το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό οι διπλωμάτες, οι αναλυτές και οι στρατηγικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΘΑ και του πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν, όταν ανήγγειλε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, επικαλέστηκε δυο σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν μπορούσαν να περιμένουν το φθινόπωρο του 2019, οπότε ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κανονικά οι εκλογές. Έτσι ορίστηκε η 24 Ιουνίου.
Τα δυο σοβαρά προβλήματα είναι, πρώτον, οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι δυσάρεστες για την Τουρκία εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία –με άλλα λόγια στο Κουρδικό–, και δεύτερον, οι εξελίξεις στην οικονομία.
Θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο και θα αφήσουμε το πρώτο για το άρθρο μας της Κυριακής.
Ο Ερντογάν, για να «ξορκίσει» την κακοδαιμονία της παλιάς τουρκικής λίρας, που ήταν απαξιωμένη και έχανε σχεδόν καθημερινά αξία λόγω της οικονομικής αστάθειας και του μεγάλου πληθωρισμού, πήρε τη μεγάλη απόφαση να την στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να μπει η Τουρκία στην περίοδο της νέας λίρας Τουρκίας. Έτσι, από 1/1/2015 έξι μηδενικά από τα παλιά χαρτονομίσματα έκαναν φτερά και το ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες έγινε μια νέα λίρα Τουρκίας. Τότε, με ένα δολάριο ΗΠΑ μπορούσες να αγοράσεις 1,33630 λ.Τ. Αυτή ήταν η ισοτιμία.
Ενδεικτικά, η ισοτιμία δολαρίου/λίρας τα τελευταία χρόνια είχε τις εξής διακυμάνσεις: 1/1/2015, 1:2,34· 1/1/2016, 1:2,94· 1/1/2017, 1:3,54.
Στα τέλη του 2017 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ακολούθησε αύξηση ρεκόρ των τελευταίων δεκατεσσάρων χρόνων, τρέχοντας με ρυθμό 12,98% σε ετήσια βάση, ενώ από τις αρχές του νέου έτους άρχισε να παρατηρείται ραγδαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, η οποία από 1:3,77 που είχε την 1/1/2018, μέσα σε τέσσερις μήνες έχασε το 22,22% της αξίας της, αφού την 1η Μαΐου με ένα δολάριο αγοράζεις 4,12 λίρες Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή δε που το δολάριο σκαρφαλώνει και η λίρα κατακρημνίζεται, η Standard & Poor’s, με μια κίνηση που δεν ήταν αναμενόμενη, υποβάθμισε την Τουρκία στέλνοντας τα ομόλογά της κάπου εκεί στα «σκουπίδια». Ως αιτιολογία ο S&P επικαλέστηκε τις ανησυχίες που υπάρχουν από την αυξητική πορεία του πληθωρισμού, ενώ σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/05/blog-post_73.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου