Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-EAST MED- ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Greek Spirit...14-5-2018
Ισραήλ και  ΗΠΑ αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το Ιράν και την ιρανική επιρροή στη Μ.Ανατολή δημιουργούν θόρυβο και καταφεύγουν σε πόλεμο εντυπώσεων. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα χτύπημα  εναντίον της Χαμάς, την φράξιας που κυβερνά την λωρίδα της Γάζας από το 2007 . Η Χαμάς βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση  προστάτη και έχει περάσει απο την Σαουδική Αραβία και Τουρκία στο Ιράν. Το Ιράν είναι σιιτκό κράτος και οι Παλαιστίνιοι της Χαμας σουνίτες, γιαυτό και είναι πάντοτε επιρρεπείς σε ΄΄πατερούληδες΄΄ όπως η σουνιτική Σαoυδική Αραβία και η επίσης σουνιτική Τουρκία του Ερντογάν. Και από τις δύο αυτές χώρες η Χαμάς έχει λάβει χρήμα και πολιτική στήριξη αλλά τελευταία έχει υποκύψει στους τουρμπανοφόρυς Ιρανούς μουλάδες και ας είναι αυτοί σιίτες. 

Το Ιράν κυριαρχεί στην Συρία και μαζί με την Ρωσία αποτελεί τον πιο ισχυρό παίκτη στην Μ.Ανατολή. Το Ισραήλ το 2014 μετά απο την πολιτική Ομπάμα για προσεταιρισμό του Ιράν από την Δύση  έτρεξε για βοήθεια στον Πούτιν ο οποίος ξεκαθάρισε ότι εάν το Ισραήλ ενταχθεί στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας τότε η βοήθεια και στήριξη που αυτό θα λαμβάνει θα είναι ανάλογη του μεγέθους του και της σημασίας του και ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να ξεχάσουν την σκανδαλώδη εύνοια που απολαμβάνουν απο τις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ θεωρεί πλέον την Ρωσία εχθρό της και για ένα παραπάνω λόγο, την παρεμπόδιση της δημιουργίας του Κουρδικού Κράτους.Η Ρωσία υποβοηθά την Τουρκία να εισβάλει στην βόρεια Συρία προς παρεμπόδιση των Κούρδων ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θέλουν τους Κούρδους να ΄χουν κράτος το οποίο όπως ακριβώς και το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν θα αποτελεί προτεκτοράτο των ΗΠΑ και ΜΟSSAD.
Η Χαμάς κατά το τέλος του 2017 απέστειλε αντιπροσωπεία ανώτατων στελεχών της στο Ιράν όπου και συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο μερών.
Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν θανάσιμο εχθρό του εφόσον οι Ιρανοί αλλά και ιρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναφέρουν στο σύνταγμα και καταστατικό τους αντίστοιχα ότι στόχος τους είναι η καταστροφή του Ισραήλ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ισραήλ είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Έτερος σοβαρός κίνδυνος είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Χαμάς ακολουθεί το ρητό ΄΄ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου΄΄ και έχει συμμαχήσει με το Ιράν.
Η μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αποτελεί περισσότερο συμβολικό χτύπημα εναντίον της Χαμάς και του Ιράν παρά ουσιαστικό. Οι Εβραίοι βασίστηκαν στην υπερβολή των αντιδράσεων των Παλαιστίνιων οι οποίοι και εξεγέρθηκαν και ΄δωσαν την ευκαιρία στο Ισραήλ να τους πυροβολάει στο ΄΄ψαχνό ΄΄ με δεκάδες νεκρούς.
Ισραήλ και ΗΠΑ δεν μπορούν να χτυπήσουν το  Ιράν εντός της ιρανικής επικράτειας και έτσι αναγκάζονται να ακολουθούν μια περιφερειακή πολιτική η οποία θα απομονώσει το Ιράν.
Ο αμεσότερος γεωπολιτικός στόχος του Ισραήλ και ΗΠΑ είναι η υλοποίηση του αγωγού EAST MED, του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώσει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου -Ελλάδας και θα εξάγει στην Ευρώπη. Ήδη τα κυπριακά κοιτάσματα εξάγονται στην Αίγυπτο με ανάλογο αγωγό .
Με τον EAST MED το Ισραήλ θα εξάγει τα δικά του μικρής δυναμικότητας κοιτάσματα μαζί με τα τεράστια Ελλαδικά,Κυπριακά και Αιγυπτιακά, με άλλα λόγια το Ισραήλ θα γίνει εξαγωγέας αερίου με ξένα κοιτάσματα και θα αποκτήσει γεωπολιτική βαρύτητα η οποία θα αξίζει και και θα δίνει την δικαιολογία στις ΗΠΑ να προστατεύουν περισσότερο το Ισραήλ για να έχει η Ευρώπη ενεργειακή αυτάρκεια.
Έτσι και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο και το Ισραήλ θα ενοποιήσει οικονομικά και πολίτικα όλη την ανατολική Μεσόγειο .Παράλληλα το Ισραήλ θα απειλήσει τόσο τις ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη όσο και την υπό μελέτη κατασκευή ενός αγωγού Ιράν -Συρίας ο οποίος θα εξάγει ιρανικό αέριο με τις ευλογίες της Ρωσίας.
Η απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ θα ενισχύσει την Τουρκία η οποία έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια προσπαθεί να πείσει τους Παλαιστίνιους ότι είναι ο προστάτης τους. Ο Ερντογάν με την βοήθεια Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τους Παλαιστίνιους ότι πρέπει να ξεχάσουν ότι οι Τούρκοι Οθωμανοί ήταν κατακτητές της Παλαιστίνης και ότι πρέπει να επικεντρωθούν στο ότι η Τουρκία είναι η μόνη ομόδοξη χώρα της περιοχής με ικανό στρατό αλλά και κεφάλαια από την Σαουδική Αραβία. Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν ζητά την θρησκευτική  ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων.
Το Ιράν δεν είναι ομόδοξο, είναι σιιτκό και όχι σουνιτικό, αλλά είναι ενταγμένο στον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας και η Χαμάς έχει αποφασίσει να συνεργασθεί με αυτό, με το αζημίωτο πάντα.
Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε και την Βρετανία της οποίας η βασίλισσα δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα επίσημα και αυτό όχι διότι ο πατέρας του συζύγου της εξορίσθηκε από την Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή αλλά διότι η Ελισάβετ ΔΕΝ αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Γιαυτό και μας έστειλε τον Κάρολο ενώ η ίδια δέχθηκε τον Ερντογάν στην Βρετανία την 12-14 Μαίου 2018. Η Βρετανία το 2019 αποχωρεί απο την Ε.Ε. της Γερμανίας η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας.Η Γερμανία και η Ρωσία έχουν συστήσει συμμαχικό άξονα κυρίως σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο.Η Γερμανία παίρνει αέριο κατευθείαν και με αγωγούς  της Βόρειας Θάλασσας προορισμένους μόνο γιαυτήν (NORD STREAM 1-2 ) και η υπόλοιπη Ευρώπη βασίζεται στο παλιό δίκτυο αγωγών που περνάει από την Ουκρανία.
Η Βρετανία τον χειμώνα του 2017 έμεινε από αέριο και αναγκάσθηκε να ζητιανέψει δύο τάνκερ απο την Ρωσία. Η Βρετανία δεν έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της όπως η Γερμανία .
Η προσπάθεια προσεταιρισμού της Τουρκίας απο την Ελισάβετ αποτελεί προσπάθεια για την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας μέσω της Ευρώπης.
Η Βρετανία όπως και οι ΗΠΑ, θέλει τον  EAST MED Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει την υλοποίηση του για να μην χάσι την αγορά της Ευρώπης. Γιαυτό και η Ρωσία ενισχύει τον Ερντογάν και τι Ε.Δ.  του προκειμένου να δημιουργήσουν ένταση στην Κύπρο απο όπου θα περάσει ο EAST MED . Ο αγωγός θα περάσει και απο τα βόρειαα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου αλλά ο Πούτιν δεν θέλει να εκνευρίσει τονΑλ Σίσι εφόσον η Ρωσία χρειάζεται την Αίγυπτο.
Στο

Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;

γράφω λεπτομέρειες.
Η Βρετανία θέλει να δείξει στην Ρωσία ότι μπορεί να αναμιγνύεται στην Αν.Μεσόγειο γιαυτό και κάλεσε τον Ερντογάν. Παράλληλα η Ελισάβετ έστειλε τον Κάρολο στην Ελλάδα ο οποίος σύμφωνα με τα ψέματα των ΜΜΕ είναι λάτρης της Ορθοδοξίας. 
Η Ελισάβετ πιθανόν να πρότεινε στον Ερντογάν την υλοποίηση δημιουργίας μιας χαλαρής συνομοσπονδίας με την Ελλάδα στην οποία θα κυβερνά ένας δήθεν΄΄προστάτης ΄΄΄της Ορθοδοξίας όπως ο Κάρολος ο οποίος δήλωσ ότι ΄΄στην Ελλάδα αισθάνεται σαν να είναι στην χώρα του΄΄ και στην απέναντι όχθη να κυβερνά ο Ερντογάν με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.Σε αντάλλαγμα οι Βρετανοί θα ήθελαν την Τουρκία να χαλαρώσει τους δεσμούς της με την Ρωσία και να αφήσει το υπό διαμόρφωση ενεργειακό παιχνίδι του Ισραήλ και ΗΠΑ στην Αν.Μεσόγειο να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα.
Ο EAST MED αποτελεί σχέδιο ισραηλινής  έμπνευσης που έτυχε αποδοχής απο τους Γερμανούς  οι οποίοι το έχουν εγκαταλείψει έχοντας καταλάβει ότι ο Πούτιν δεν θα αφήσει κανένα αγωγό να του αφαιρέσει το μονοπώλιο στην Ευρώπη Οι Γερμανοί έχουν επιστέψει στην Ρωσία για το αέριο τους και ο EAST MED έχει υιοθετηθεί από ΗΠΑ κι Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου