Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Χιροσίμα 6η Αυγούστου 1945: «Η διαταγή»



Η διαταγή προς τον στρατηγό Carl Spaatz (Καρλ Σπάατς) για τη ρίψη της ατομικής βόμβας αναφέρει τα εξής:
Προς τον
στρατηγό Carl Spaatz (Καρλ Σπάατς), ανώτερο διοικητή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. 24η Ιουλίου 1945.
Tο ειδικό σώμα 509, του 20ου στόλου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας θα ρίψει την πρώτη ειδική του βόμβα σε έναν από τους αναφερόμενους στόχους Χιροσίμα, Κοκούρα, Ναγκασάκι η Νιγκάτα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Θα διατεθούν επιπρόσθετα αεροσκάφη για συνοδεία του βομβαρδιστικού, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της έκρηξης της βόμβας και των επιπτώσεών της στους επιστήμονες του υπουργείου στρατιωτικών. 

Αποτέλεσμα εικόνας για hiroshima plane

Αποτέλεσμα εικόνας για hiroshima plane

Τα αεροσκάφη παρακολούθησης θα παραμένουν σε απόσταση μερικών μιλίων από την εστία της έκρηξης.


1. Καθόσον διατίθενται αρκετές βομβες , θα ενεργηθεί η ρίψη τους στους παραπάνω αναφερόμενους στόχους. Για περαιτέρω βομβαρδισμούς να αναμένετε καινούριες διαταγές.
2. Όλες οι ανακοινώσεις γύρω από τη χρήση του πολεμικού υλικού στην Ιαπωνία βρίσκονται στη δικαιοδοσία του προέδρου των ΗΠΑ και του υπουργείου στρατιωτικών. Χωρίς προηγούμενη έγκριση δεν επιτρέπεται οι εκτελούντες τις διαταγές στο μέτωπο να εκδίδουν οποιοδήποτε ανακοινωθέν. Όλες οι ειδήσεις για την ενημέρωση του τύπου θα πρέπει προηγουμένως να λογοκρίνονται από το υπουργείο στρατιωτικών.
3. Η ανωτέρω διαταγή απευθύνεται σε εσάς κατόπιν εντολής και μετά από έγκριση του υπουργού στρατιωτικών και του ανωτέρου στρατιωτικού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων. Ζητείται από σας να κοινοποιήσετε ένα έντυπο αυτής της διαταγής προσωπικά στον στρατηγό MackArthur (Μακ-Άρθουρ) και στο ναύαρχο Nimits (Νίμιτς) προς ενημέρωσή τους.
Κατ’ εντολήν
Thos. T. Handy
Στρατηγός GSC εν υπηρεσία Επιτελάρχης
Το σχόλιο που ακολουθεί είναι του κ. Σπύρου Γκάρου:
Ουκ γαρ οίδασι τι ποιούσι.
Στις 6 Αυγούστου του 1945, στις 8.13 το πρωί, το πλήρωμα του βομβαρδιστικού Β 29 (Enola Gay)΄έλαβε από τον ανώτερο διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, στρατηγό Carl A. Spaatz τη διαταγή, να ρίξει πάνω από τη Χιροσίμα την Α-βόμβα. Μετά από δύο λεπτά σε ύψος 580 μέτρων η τρομερή εκρηκτική δύναμη των 12 500 τόνων ΤΝΤ (τρινιτροτολουόλης) σκόρπισε φρικτό θάνατο σε 80.000 ανθρώπους από τον άμαχο πληθυσμό.
Επί πλέον 15.000 κονιορτοποιήθηκαν και 100.000 μολύνθηκαν και πέθαναν από τη ραδιενέργεια.  Ενώ ο Τρούμαν γνώριζε τις καταστροφικές συνέπειες της Α-βόμβας, εντούτοις, τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, στις 12.00 η ώρα το μεσημέρι, έδωσε εντολή για τη ρίψη της δεύτερης βόμβας (πλουτωνίου) στην πόλη Ναγκασάκι. Η εκρηκτική δύναμη αυτής της βόμβας ήταν σχεδόν  διπλάσια από αυτή της Χιροσίμας, περίπου 22 000 τόνοι ΤΝΤ(τρινιτροτολουόλης) και είχε 70 .000 θύματα.

Σχετική εικόνα

Αναρωτιέται κανείς ,γιατί οι βόμβες δε ρίχτηκαν επί στρατιωτικών στόχων, αλλα επί του άμαχου πληθυσμού.  Σκοπός  της ρίψης τους δεν ήταν η τερμάτιση του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά η επίδειξη δύναμης προς την Σοβιετική Ένωση. Με λίγα λόγια δεν είχαν κατεύθυνση το Τόκιο, αλλά τη Μόσχα. Ήταν μία καθαρά εγκληματική ενέργεια εναντίον της ανθρωπότητας.  Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς έχασαν τη ξωή τους με φρικαλέο τρόπο πάνω από 300.000 άνθρωποι. Στα ανθρώπινα θύματα προστίθεται και η ισοπέδωση του 80% της Χίροσίμα.
Δύο ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ
Χιροσίμα, αγάπη μου!
Μην αφήνετε το νέφος να σκοτώνει τους ανθρώπους
Ανθρώπους μας έκαναν οι μητέρες μας.
Οι μητέρες προπορεύονται σαν φώτα.
Κι εσείς κύριοί μου από μητέρες γεννηθήκατε.
Γι’ αυτό μην αφήνετε το νέφος να σκοτώνει τους ανθρώπους.
Ένα εξάχρονο παιδί τρέχει και πηδάει.
Ο χαρταετός του αρμενίζει πάνω από ψηλά δέντρα.
Κι εσείς κάποτε τρέχατε σαν αυτό το αγόρι.
Να συμπονάτε τα παιδιά, κύριοί μου.
Μην αφήνετε το νέφος να σκοτώνει τους ανθρώπους.
Η νεαρή νύφη χτενίζεται μπροστά στον καθρέφτη της
και περιμένει να φανεί στον καθρέφτη ο καλός της.
Κι εσάς κάποτε κάποιες νύφες σάς περίμεναν.
Να συμπονάτε τις νύφες, κύριοί μου,
και μην  αφήνετε το νέφος να σκοτώνει τους ανθρώπους.
Στα γεράματα, ένας άνθρωπος που θυμάται,
πρέπει να έχει αναμνήσεις μόνο από όμορφες στιγμές.
Να συμπονάτε τους ηλικιωμένους, κύριοί μου.
Κι εσείς κύριοί μου, είστε τώρα πια γηρασμένοι.
Γι’ αυτό μην αφήνετε το νέφος να σκοτώνει τους ανθρώπους.
Νazim Hikmet
Μετάφραση: Φυλλίτσα Γιοβανούδη
(Σ. Γκάρος)
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΕΚΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
Την πόρτα σου χτυπώ,
πόσες πόρτες έχω ήδη χτυπήσει!
Κι ας μην μπορεί κανείς να με δει,
αφού αόρατοι είναι οι νεκροί.
Ζούσα στη Χιροσίμα.
Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τότε.
Εγώ παραμένω για πάντα στα εφτά μου χρόνια.
Τα νεκρά παιδιά δε μεγαλώνουν.
Στην αρχή άρπαξαν τα μαλλιά μου φωτιά.
Μετά κάηκαν τα μάτια μου,
τα χέρια-, το αίμα μου έγινε ατμός,
μέχρι που όλη σε στάχτη μετατράπηκα.
Τίποτε καλό δεν μπορείτε να κάνετε πια για μένα.
Τίποτε. Τίποτε. Αναλογιστείτε
πως ένα παιδί κάηκε σαν χαρτί.
Δεν μπορείτε τίποτε πια να του χαρίσετε.
Σιγανά χτυπώ τις πόρτες σας.
Δώστε μου την υπογραφή σας,
πως αυτό δε θα ξανασυμβεί σ΄ άλλα παιδιά.
Ποτέ πια δε θα καούν παιδιά,
κι έτσι θα μπορούν να τρώνε καραμέλες.
Nazim Hikmet
Μετάφραση: Φυλλίτσα Γιοβανούδη
(Σ. Γκάρος)
Αποστολή: Σπύρος Γκάρος (Γερμανία)
Πηγή: Palmografos
https://averoph.wordpress.com/2018/08/06/%CF%87%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1-6-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE/#more-108302

===========================

Αποτέλεσμα εικόνας για hiroshima plane

Στις 6 Αυγούστου του 1945, το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, στις 08.15 το πρωί, ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy, στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων.
«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι.

Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

Όσοι βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν αμέσως ενώ τα πτώματά τους μετατράπηκαν σε κάρβουνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο μηδέν της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. 
Οι επιζήσαντες περιγράφουν έναν κυριολεκτικά εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό και σαρωτικό κύμα θερμότητας.

Οι πολλαπλές μικρές πυρκαγιές που ξεπήδησαν στην πόλη, σύντομα ενώθηκαν σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, προκαλώντας δυνατά ρεύματα αέρα προς το κέντρο της φωτιάς. Η πυρκαγιά κάλυψε 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία ωστόσο προκάλεσε το θάνατο άλλων 100.000-200.000 ανθρώπων, από εκείνη τη μέρα και για δεκαετίες αργότερα.

Μετά από τρεις μέρες αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν φυλλάδια πάνω από την Ιαπωνία που έγραφαν: «Έχουμε στην κατοχή μας το πιο καταστρεπτικό εκρηκτικό που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος. Μοναχά μία από τις νέες μας ατομικές βόμβες έχει ίση εκρηκτική ισχύ με 2.000 φορτία βομβαρδιστικών B-29. 

Οφείλετε να αναλογιστείτε το φοβερό αυτό γεγονός και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απόλυτα ακριβές. Μόλις ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο κατά της πατρίδας σας. Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλετε, ρωτήστε για το τι συνέβη στην Χιροσίμα, όπου έπεσε μοναχά μία ατομική βόμβα».

Λίγες ώρες αργότερα, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι.
Για να πάρει κάποιος μία μικρή γεύση από το πόσο μεγάλη καταστροφή μπορεί να προκαλέσει μία πυρηνική βόμβα δεν έχει παρά να επισκεφθεί τον ιστότοπο nuclearsecrecy.com/nukemap να επιλέξει την περιοχή που θέλει και να δει την εμβέλεια της καταστροφής που μπορεί να προκληθεί.

[Πηγή:'ίχνος']
"IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

https://odysseiatv.blogspot.com/2018/08/6-1945.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου