Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Επικίνδυνη η συγκρότηση νέου γεωπολιτικού τετραγώνου

του Μάκη Ανδρονόπουλου....19-08-2018
Η επικείμενη συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν  στον πύργο Μέζεμπεργκ στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά καίριας σημασίας για την αναθέρμανση της σχέσης των δύο ισχυρών παικτών του διεθνούς γίγνεσθαι. Και οι δύο ηγέτες είναι πραγματιστές και χωρίς ιδεοληπτικά ταμπού, γι΄ αυτό και υπό την ασύμμετρη πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν στην εκτίμηση πως μία δεσμευτική συνεννόηση για ορισμένα κρίσιμα θέματα ή ακόμη και μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ τους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. 

 ΠΗΓΗ http://makisandronopoulos.blogspot.com/2018/08/blog-post_19.html
Οι αιφνίδιες αλλαγές συμμαχιών είναι άλλωστε ο κανόνας της εποχής μας. Ποιος θα φανταζόταν πριν δύο χρόνια ότι οι ιστορικοί εχθροί Ρωσία και Τουρκία θα βρίσκονταν τόσο κοντά, ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά πυρά…
Η Γερμανία δέχεται τελευταία πολλαπλή αμερικανική πίεση με τις κυρώσεις στο Ιράν και στην Τουρκία, για τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, τους δασμούς, ωμές απειλές στην αυτοκινητοβιομηχανία της, αλλά και απειλές για τον αγωγό Nord Stream II. Η Ρωσία από την άλλη αντιμετωπίζει αμερικανικές απειλές για κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και στην αγορά συναλλάγματος. Ο πρωθυπουργός Μεντεβέντεφ προειδοποίησε πως η Ρωσία θα  εκλάβει κάτι τέτοιο ως κήρυξη οικονομικού πολέμου και θα απαντήσει με όποιο τρόπο κρίνει κατάλληλο. Υπογράμμισε δε ότι «οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν γι αυτό». Συνεπώς, Μέρκελ και Πούτιν θα μιλήσουν εφ΄ όλης της ύλης στρατηγικά και τακτικά.
Παρενθετικά, είναι σκόπιμο εδώ να θυμίσουμε, ότι μέχρι το Βερολίνο να προκαλέσει τη Μόσχα με την πολύπλευρη διείσδυση στην Ουκρανία και να συμβάλλει στην έκρηξη της πορτοκαλί επανάστασης που ανέτρεψε το φιλορωσικό καθεστώς, οι δυτικοί αναλυτές φοβόντουσαν την αυξανόμενη οικονομική και ενεργειακή προσέγγιση  της Γερμανίας (κεφάλαια, οργανωτική ικανότητα, τεχνολογία) με τη Ρωσία (ενέργεια, πρώτες ύλες, εργατικό δυναμικό, στρατιωτική ισχύς) και συνιστούσαν στα δυτικά κέντρα  αποφάσεων να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη στρατηγικής σημασίας. Η βουλιμία και οι γκάφες του Βερολίνου  στην Ουκρανία επέτρεψαν στις ΗΠΑ να παρέμβουν δυναμικά και να δημιουργήσουν ένα αμυντικο-επιθετικό άξονα από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τώρα με την Ελλάδα που λειτουργεί και ως ουδέτερη ζώνη (buffer zone) μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Οι συνομιλίες εφ΄ όλης της ύλης Μέρκελ-Πούτιν θα γίνουν υπό την πίεση της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της τουρκικής οικονομίας στην οποία είναι εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και μεγάλοι γερμανοί και γάλλοι προμηθευτές. Προφανώς θα σταθμιστούν και οι αμερικανικές απειλές προς το Ιράν, όπου επίσης υπάρχουν μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Σημειωτέον ότι υπό την καθοδήγηση της Μόσχας οι πάλαι ποτέ ανταγωνιστές Τουρκία και Ιράν έχουν εισέλθει σε φάση «εγκάρδιας  συνεννόησης».
Συνεπώς, υπό την πίεση των καταστάσεων και της ρευστότητας της εποχής δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ένα τετράγωνο ισχυρών πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων, σε γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και της Γερμανίας η οποία φαίνεται ότι μπορεί να παρασύρει εύκολα τη Γαλλία και ως εκ τούτου την ΕΕ.
Μία πρόβα τζενεράλε ενδέχεται να γίνει γύρω από το παίγνιο της Συρίας, όπου ο πόλεμος τελειώνει και σιγά σιγά θα τεθεί θέμα ανοικοδόμησης της Συρίας. Η Ρωσία θεωρεί πως οι δυτικοί πρέπει να βάλουν λεφτά και ο Ερντογάν το ίδιο, αν δεν θέλουν να υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα. Έτσι, οργανώνουν συνάντηση των τεσσάρων Τουρκία-Ρωσία-Γαλλία- Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου… με σαφή πρόθεση να θέσουν τις ΗΠΑ προ τετελεσμένων στη Συρία… Το Βερολίνο άλλο που δεν θέλει να βάλει πόδι στη Συρία.
Τι προέκυψε από τη συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν

Η ανάλυση αυτή γράφτηκε μια βδομάδα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Merkel και Putin εμφανίστηκαν στην συνάντηση αυτή έτοιμοι για νέα εποχή στις γερμανορωσικές σχέσεις, καθώς εκτίμησαν ότι οι διεθνείς ισορροπίες καθιστούν πιο επιτακτική μία στενή συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν την καλή σχέση και συνεργασία που είχαν στο παρελθόν. Η γερμανική Deutsche Welle είναι «εάν πραγματικά μπορούν με αυτά που τους χωρίζουν».
Σύμφωνα με το bankingnews στην τοποθέτησή της η Merkel επεσήμανε ότι οι διεθνείς ισορροπίες καθιστούν πιο επιτακτική μία στενή συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα: "Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές και σοβαρές εστίες κρίσης ανά τον κόσμο υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Φέρουμε ευθύνη, τόσο η Γερμανία, όσο- και κατ΄εξοχήν- η Ρωσία", ανέφερε χαρακτηριστικά. Έμμεση υπόδειξη ευθύνης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία;
Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Merkel -Putin ήταν η πρώτη σε γερμανικό έδαφος μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η γερμανική διπλωματία είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, η οποία κατέληξε στη συμφωνία του Μινσκ το 2015, αλλά τα τελευταία χρόνια επικρατεί στασιμότητα. Μεταξύ άλλων συζητείται η αποστολή κυανοκράνων στην περιοχή. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Η Γερμανία είχε πρωτοστατήσει στην υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνεται και η κρίση στη Συρία, μία χώρα στην οποία η Μόσχα ασκούσε ανέκαθεν επιρροή. Με τη στήριξη της Ρωσίας το καθεστώς Assad διαιωνίζεται. Ωστόσο η Ρωσία δεν μπορεί παρά να συμμετέχει στη συζήτηση για την "επόμενη μέρα" και την ανοικοδόμηση της Συρίας. Μεταξύ άλλων, ο Putin θέτει το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων, που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες: "Πρέπει να βοηθήσουμε, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο εξωτερικό. Δεν εννοώ εκείνους στην Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στον Λίβανο, στην Τουρκία, στην Ιορδανία", δηλώνει.
Γερμανία και Ρωσία συμφωνούν στο ζήτημα του Ιράν και επισημαίνουν ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία έχει καταγγείλει ο αμερικανός πρόεδρος Trump.  Ένα ακόμη ζήτημα που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες είναι η κατασκευή του αγωγού Νορντ Στριμ 2, η οποία φαίνεται ότι υλοποιείται παρά τις αντιδράσεις για πιθανή παράκαμψη της Ουκρανίας. Πάντως η Merkel υποστηρίζει ότι αυτό ακριβώς θα πρέπει να αποφευχθεί. "Κατα την άποψή μου, και με τον Νορντ Στριμ 2, η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει ρόλο σε μία τράνζιτ τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", ανέφερε.
Ο ίδιος ο Putin δεν απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, για να προσθέσει ωστόσο ότι "θα πρέπει να συμφέρει" με οικονομικούς όρους. Ούτως η άλλως η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Το επεσήμανε και ο ίδιος ο Putin, χωρίς καν να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα των κυρώσεων λόγω Κριμαίας. Μόνο το 2017, υπενθύμισε, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα του έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.  Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία πραγματοποιούν συνολικό τζίρο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούν 270.000 εργαζόμενους.
 
https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/08/blog-post_88.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου