Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τι είναι η μαλάκυνση και ειδικά η μαλάκυνση εγκεφάλου

Είμαι ένας άνθρωπος που αισθάνομαι ότι έχω ελλείψεις στη γνώση της ελληνικής γλώσσας, γι᾿ αυτό μερικές φορές κοιτάζω σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες για να μάθω κάτι που δεν ξέρω ή ακόμη και για κάτι που νομίζω ότι ξέρω.   Εκείνο που ήξερα μέχρι τώρα είναι ότι η λέξη μαλάκυνση είναι Ιατρικός όρος όχι βρισιά. Συμφωνώ ότι οι βρισιές και οι χυδαιότητες υποβαθμίζουν μία συζήτηση και το επίπεδο ζωής μας και ότι πρέπει να αποφεύγονται.  Δεν δέχομαι όμως ότι η λέξη μαλάκυνση ανήκει σε αυτές τις λέξεις. Μπορεί συνειρμικά να μας παραπέμπει σε ομόηχες λέξεις που είναι υβριστικές, αυτή καθαυτή όμως η λέξη μαλάκυνση εγώ ήξερα ότι είναι μία κανονική λέξη του ελληνικού λεξιλογίου, που χρησιμοποιείται μάλιστα και στην ιατρική για να δηλώσει κάποιες ασθένειες, κάποιες διαταραχές. 
Σε κάποιες ιστοσελίδες έστειλα δημοσιεύματά μου που είχαν αυτή τη λέξη μέσα, και επειδή οι υπεύθυνοι τη θεώρησαν υβριστική, είτε απέρριψαν το δημοσίευμα ολόκληρο είτε τροποποίησαν αυτή τη λέξη, οπότε τα πράγματα τα έκαναν χειρότερα. Γιατί η τροποποιημένη λέξη παραπέμπει κατευθείαν σε κάτι που πρέπει να αποσιωπηθεί, σε κάτι που πρέπει να κρυφτεί γιατί είναι υβριστικό ή κάτι τέτοιο. Επειδή λοιπόν έγινε αυτό, άνοιξα και εγω κάποια λεξικά και κάποιες εγκυκλοπαίδειες παλιότερες και νεώτερες, για να δω τι γίνεται.  Λοιπόν παραθέτω ό,τι διάβασα. 
Τι σημαίνει μαλάκυνση σύμφωνα με διάφορα λεξικά: Το να γίνεται κάτι μαλακό, μάλαξη, απάλυνση, μαλάκωμα.  Στην Ιατρική: παθολογοανατομική αλλοίωση, συνήθως αποτέλεσμα αγγειακής βλάβης σε διάφορα όργανα. Ειδική αλλοίωση ορισμένων οργάνων, τα οποία μαλακύνονται (= μαλακώνουν), λόγου χάρη μαλάκυνση οστών, μαλάκυνση εγκεφάλου, η οποία συνεπάγεται και παθολογικές εκδηλώσεις.  Επίσης «μαλάκυνση του εγκεφάλου» εἰναι ανίατη εγκεφαλική πάθηση με βαθμιαία απώλεια των διανοητικών ικανοτήτων. 
Διάφορες εγκυκλοπαίδειες:  Μαλάκυνση του εγκεφάλου είναι πάθηση της εγκεφαλικής ουσίας, κατά την οποία ελαττώνεται η συνοχή και αλλάζει η σύστασή της.  Προέρχεται από διαταραχές της αρτηριακής κυκλοφορίας (αιμορραγία, εμβολή, θρόμβωση, και τα λοιπά), παρουσιάζεται με οξεία ή με χρόνια μορφή.  Προκαλεί συνήθως ημιπληγία, μόνιμη μείωση της διανοίας κ.τ.λ. και τελικά το θάνατο. 
Από ειδικά ιατρικά άρθρα και περιοδικά: Σήμερα ένα γνωστό είδος Μαλάκυνσης εγκεφάλου είναι εκείνη η εγκεφαλική ασθένεια που ονομάζεται νόσος Αλτσχάιμερ. Στην ασθένεια αυτή διαλύονται εγκεφαλικά κύτταρα και ο εγκέφαλος συρρικνώνεται. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτού του είδους οι παθήσεις είναι πιο συχνές σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν γυμνάζουν πνευματικά τον εγκέφαλό τους, όταν δηλαδή κάποιος δεν διαβάζει, δεν ασχολείται με κάποια πνευματική εξάσκηση, οταν δεν μελετά πνευματικά ή άλλα προβλήματα που χρειάζεται να κάνουμε συστηματική σκέψη και εγκεφαλική διεργασία. 
Ύστερα από τα παραπάνω λέω λοιπόν ότι είναι γνωστό πως η τηλεόραση κυρίως και το διαδίκτυο κάνουν τον άνθρωπο παθητικό δέκτη. Ο ακροατής-θεατής δέχεται παθητικά ό,τι βλέπει, ό,τι ακούει, χωρίς μετά να επεξεργάζεται τις πληροφορίες αυτές με το μαυλό του.  Επομένως η πολλή τηλεόραση, το πολύ διαδίκτυο και γενικά τα πολλά σύγχρονα Μέσα υποτιθέμενης πληροφόρησης και παραπληροφόρησης συμβάλλουν στη μείωση των στοχασμών, μειώνουν την διαδικασία της σκέψης, μειώνουν τις λειτουργίες κάποιων εγκεφαλικών κέντρων και βοηθούν στη σμίκρυνση του εγκεφάλου, πρώτα λειτουργικά και μετα και σωματικά!  Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με την εμφάνιση και αλματώδη ανάπτυξη της ραδιοτηλεόρασης, του διαδικτύου και των ατομικών τηλεφώνων έχουμε και αλματώδη ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και αλλων εγκεφαλικών μαλακύνσεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα ΜΜΕ τα εξηγώ ως Μέσα Μαλάκυνσης Εγκεφάλου (ο όρος δεν ειναι δικός μου αλλα τον διάβασα σε κάποια δημοσιεύματα εδώ και καιρό).  Είναι ιατρικό και κοινωνικό το θέμα και όχι υβριστικό. Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτονται κάποιοι, όταν ακούνε αυτές τις λέξεις, ή πώς τα εννοούν οι άλλοι.  Έτσι όπως πάμε, με την πουριτανική σεμνοτυφία που μας δέρνει, σε λίγον καιρό δεν θα τολμάμε να πούμε ούτε να γράψουμε και τη λέξη Μαλακός!
Σε όλους τους μυγιάγγιχτους πουριτανούς σεμνότυφους λογοκριτές και ιεροεξεταστές του σήμερα αφιερώνω την γνωστη ατάκα από την ελληνική ταινία «Η σωφερίνα» (1964) με την Αλικη Βουγιουκλάκη.
  
ΜΑΙΡΗ (ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ): Δε μου λέτε κύριε αστυφύλακα, πώς είναι ο κύριος πρόεδρος; Καλός; μαλακός;
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ: Μμμ... μαλακοφέρνει.
ΜΑΙΡΗ: Δηλαδή; δηλαδή;

Sakis Salos 
https://sakis-salos.blogspot.com/2012/05/blog-post_6076.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου