Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

«Τώρα μπαίνουν στα δικά μας ύδατα προκλητικά»

Σε μια σειρά από βίντεο τα οποία αποκάλυψε ήδη από χθες η «Κ», οι τουρκικές ακταιωροί δεν διστάζουν ακόμη και να κινηθούν επιθετικά εναντίον των ελληνικών αλιευτικών, λίγα μέτρα από τη Λέρο, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι και μικρότερες ελληνικές νησίδες
Τουρκική πρόκληση στα Δωδεκάνησα με άλλη μορφή συνιστά επί της ουσίας η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά, τα οποία συνοδεύονται πάντα από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής. Ακόμη και τουρκικές ακταιωροί φθάνουν μόλις λίγα μέτρα από τις ελληνικές ακτές, χωρίς να ενοχλούνται από το Λιμενικό Σώμα. Συνήθως, όταν οι καταγγελίες των Ελλήνων ψαράδων φθάνουν στο λιμεναρχείο, είναι ήδη πολύ αργά. Οπως φαίνεται σε μία σειρά από βίντεο τα οποία αποκάλυψε ήδη από χθες το kathimerini.gr, οι τουρκικές ακταιωροί δεν διστάζουν ακόμη και να κινηθούν επιθετικά εναντίον των ελληνικών αλιευτικών, λίγα μέτρα από τη Λέρο, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι και μικρότερες ελληνικές νησίδες. Αν και τα περιστατικά δεν αξιολογούνται ως μείζονος σημασίας προκλήσεις, είναι ενδεικτικά της γενικότερης τουρκικής αντίληψης για την κυριαρχία στη θάλασσα των Δωδεκανήσων.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι ψαράδες της Λέρου (την Κυριακή Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν στον αέρα, ενώ έπλεαν παράνομα σε ελληνικά χωρικά ύδατα) που επισημαίνουν ότι απειλούνται ακόμα και τα σπίτια τους. «Εχουν φτάσει 200 μέτρα από τη Λέρο. Από τη στιγμή που οπλοφορούν όλο και κάποιος φόβος υπάρχει», δήλωσε ο κ. Χρήστος Τσακιργιός, πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου.

Στη Λέρο βρέθηκε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινιός, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Κόλια και εκπροσώπους των αλιέων. Στη συνέχεια, ο κ. Κρεμαστινός επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και του μετέφερε το εκρηκτικό κλίμα στο νησί και την ανησυχία των κατοικιών. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες όταν εκείνη παραμένει απαθής παρατηρητής των γεγονότων.

Στιγμιότυπα από τα βίντεο τα οποία εξασφάλισε και αποκάλυψε η «Κ», όπου τουρκικές ακταιωροί κινούνται ακόμη και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Λέρο και το Αγαθονήσι

«Ακούμε κουρνιαχτό, μια καταστροφή, τα σίδερα να χτυπούν στον βυθό αντί να ακούμε τα θηλαστικά μέσα από το υδρόφωνο», περιγράφει στην «Κ» ο Θεόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος», αναφερόμενος στα συνεχή περιστατικά παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές μηχανότρατες. Το προχθεσινό επεισόδιο πυροβολισμών απλώς αποδεικνύει την κλιμάκωση μιας κατάστασης η οποία συντηρείται εδώ και πολύ καιρό από την ολιγωρία της ελληνικής πλευράς υποστηρίζει ο κ. Τσιμπίδης, ο οποίος παρακολουθεί την αλιευτική δραστηριότητα των Τούρκων στα ελληνικά ύδατα εδώ και χρόνια.

«Εδώ και δέκα ημέρες περίπου βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα οργανωμένες ομάδες αλιευτικών σκαφών», όπως επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. «Ψαρεύουν, γεμίζουν τα ψυγεία τους με 3-4 τόνους ψάρια, φεύγουν, ξεφορτώνουν στην Τουρκία και στη συνέχεια επιστρέφουν» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεγάλα σκάφη «που έχουν τη δυνατότητα να προξενήσουν πολύ σημαντική ζημιά στον ελληνικό βυθό».
Μέχρι πρότινος εισέρχονταν στα ελληνικά ύδατα τα τουρκικά αλιευτικά με κλειστά τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, ώστε να μη γίνονται αντιληπτά.
«Πλέον μπαίνουν μέσα με ανοιχτά τα συστήματα, επιδιώκοντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους» περιγράφει ο ίδιος. Μέχρι πρότινος έπλεαν στην οριογραμμή και όταν προσέγγιζε κάποιο σκάφος του λιμενικού, εκείνοι έφευγαν.
«Τώρα μπαίνουν στα δικά μας ύδατα προκλητικά. Εκτιμώ ότι στόχος δεν είναι μόνο η αλιεία, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν προηγούμενο με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά», υποστηρίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους».
Σε περίπτωση εντοπισμού παράνομης αλιείας, ο νόμος ορίζει σαφείς κυρώσεις, που περιλαμβάνουν κατάσχεση του σκάφους, χρηματικά πρόστιμα κ.λπ. «Αν είχαμε εφαρμόσει τον νόμο έστω και μία φορά, θα είχαμε ανακόψει την πορεία της συνεχούς εισόδου τουρκικών αλιευτικών», εκτιμά.
«Μόλις πλησιάσει σκάφος του λιμενικού οι παραβάτες απλώς τους κάνουν γκριμάτσες και δεν αποχωρούν», εξηγεί, προσθέτοντας ότι και το λιμενικό δεν έχει άλλες οδηγίες. «Ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτό το φαινόμενο είναι σαν να μην υπάρχει κράτος».

Θέμα χρόνου

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί το περιστατικό της Κυριακής, λέει ο κ. Τσιμπίδης. «Γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι ψαράδες οπλοφορούν, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με πολλούς από τους δικούς μας, όπως π.χ. τους Καλύμνιους», παραδέχθηκε ο κ. Τσιμπίδης, τονίζοντας ότι μεγάλη μερίδα αλιέων οπλοφορεί για να αντιμετωπίζει τους κινδύνους της θάλασσας. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και «θα βρεθούμε εν μέσω σύρραξης στα καλά καθούμενα».

Το «Αρχιπέλαγος» έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη ανάληψης δράσεων. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα σημείωνε ότι «την τελευταία εβδομάδα, συνεχή είναι τα προκλητικά περιστατικά όπου τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές».

Αλεξάνδρα Κασσίμη
Καθημερινή



https://kostasxan.blogspot.com/2018/08/blog-post_792.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου