Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Perspecticide: Η τεχνική "πλύσης εγκεφάλου" που χρησιμοποιείται από τους χειριστές


Ζώντας ή σχετίζοντας με τον έλεγχο και τους ανθρώπους χειραγώγησης μπορεί να είναι μια εξαιρετικά λυπημένη και κουραστική εμπειρία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν αυθεντικοί ειδικοί στην ψυχική χειραγώγηση, στο σημείο να κατηγορούν το θύμα τους για τα πάντα και ακόμη και να τους απομακρύνουν το δικαίωμα να σκέπτονται αυτόνομα, να διαφωνούν και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, μία από τις πιο επικίνδυνες στρατηγικές χειραγώγησης είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, ένα φαινόμενο που ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Lisa Aronson Fontes, αποκαλεί "perspecticide" που αναφέρεται σε μια τόσο ριζική αλλαγή προοπτικής ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να συνειδητοποιούμε τι είμαστε και να γνωρίζουμε.

Τι ακριβώς σημαίνει προοπτική;

Ο όρος "προοπτική" είναι ένας νεολογισμός, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι εντελώς καινούργιο, διότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σχέση με την πλύση εγκεφάλου των αιχμαλώτων πολέμου. Ο όρος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που κάνουν τους ανθρώπους να πέφτουν στα δίκτυα των αιρέσεων. Ο όρος αυτός είναι η ένωση των λέξεων προοπτική και φυτοφαρμάκων.
Στην πράξη, η προοπτική σημαίνει ότι χάνουμε την προοπτική μας ακόμα και αν δεν έχουμε το δικαίωμα να έχουμε τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας. Είναι κάτι φρικτό γιατί με το πέρασμα του χρόνου έχουμε ξεχάσει τις απόψεις, τους στόχους και τις σκέψεις μας να υιοθετήσουμε αυτές του κυρίαρχου προσώπου. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να αποκηρύσσουμε τα όνειρα και τους στόχους μας στη ζωή, αλλά και να χάσουμε την ταυτότητά μας.

Πώς παράγεται η προοπτική;

Η προοπτική συνεπάγεται πάντα μια ανθυγιεινή σχέση, έλεγχο ή / και χειρισμό, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου το κυρίαρχο πρόσωπο να αλλάζει τον τρόπο σκέψης και του βλέμματος του θύματος. Ο χειριστής καταλήγει να καθορίζει τον κόσμο του υποβαλλόμενου θέματος. Ορίζει τι είναι η αγάπη, πώς πρέπει να είναι η σχέση και καθορίζει τι πρέπει να σκεφτεί ο άλλος.
Φυσικά, δεν είναι η αμοιβαία επίδραση που συμβαίνει φυσικά σε όλες τις οικείες σχέσεις, είναι ένα πολύ πιο επιζήμιο φαινόμενο και μονόπλευρο στο οποίο ένα πρόσωπο κυριαρχεί πλήρως και το άλλο χάνει την ταυτότητά του και την ικανότητα να αποφασίσει για τη ζωή του.
Σταδιακά, ο χειριστής περιορίζει τον κόσμο του θύματός του. Όχι μόνο τον απομονώνει από τους άλλους, έτσι ώστε να μην μπορούν να τον προειδοποιήσουν για τον πιθανό κίνδυνο, αλλά επίσης αρχίζει να κρίνει τις ιδέες και τα συναισθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής επιβάλλει το όραμά του για τον κόσμο.
Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές είναι:
- Αποφασίστε πώς το θύμα πρέπει να επενδύσει το χρόνο του. Λίγο-λίγο, ο χειριστής πείθει το θύμα του ότι αξίζει να ξοδεύει χρόνο για τις δραστηριότητες που του αρέσει. Με αυτό τον τρόπο το θύμα εγκαταλείπει πολλά από τα πράγματα που του άρεσε να ικανοποιεί τις επιθυμίες του άλλου και καταλήγει να πάρει το δικό του.
- Έλεγχος με προσοχή τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Ο χειριστής ασκεί συνήθως έναν εμμονή στον έλεγχο κάθε λεπτομέρειας της ζωής του θύματος, στο βαθμό που χάνει όλη τη δύναμη της λήψης αποφάσεων ακόμη και στις πιο ασήμαντες πτυχές της καθημερινής ζωής, οι οποίες υπαγορεύονται από το ποιος έχει τον έλεγχο.
- Ορίζει τους όρους της σχέσης. Ο χειριστής δεν συμφιλιώνει ή διαπραγματεύεται, αλλά επιβάλλει τους όρους της σχέσης. Υποβάλλει το θύμα του επιβάλλοντας τους κανόνες του και το όραμά του για το πώς πρέπει να είναι η σχέση. Το άλλο πρόσωπο έχει μόνο δύο επιλογές: επιτρέψτε τον εαυτό του να υποβληθεί ή να σπάσει τη σχέση.
- Αλλαγή της έννοιας του εαυτού. Ο χειριστής φροντίζει να "κλέψει" την έννοια του εαυτού από το θύμα του, αντικαθιστώντας τον με τον δικό του. Με αυτό τον τρόπο, η αντίληψη του θύματος αλλάζει αρχίζοντας να βλέπει τον εαυτό του με τα μάτια του άλλου, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει να πιστέψει, για παράδειγμα, ότι δεν είναι σε θέση να επιτελέσει τίποτα ή ότι χρειάζεται απεγνωσμένα τον / την να είναι ευτυχισμένος.

Οι άνθρωποι φυλακίζονται στη ζωή τους

Το Prospecticide είναι μια κατάσταση ελέγχου και χειραγώγησης που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, επειδή προέρχεται συνήθως από τους πλησιέστερους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε βαθιούς συναισθηματικούς δεσμούς. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η σχέση ελέγχου δεν βασίζεται στη βία και την επιθετικότητα, αλλά τα μηνύματα είναι γεμάτα "καλές προθέσεις".
Ο χειριστής κάνει το θύμα να πιστεύει ότι έχει δίκιο και ότι κάνει τα πάντα "για δικό του καλό". Συχνά παρουσιάζεται ως "σωτήρας" ή "κηδεμόνας" του "ανυπεράσπιστου" προσώπου που κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται βοήθεια.
Η στρατηγική του είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι, ανίσχυροι, αδύναμοι και ανασφαλείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γίνουμε λοιπόν κρατούμενοι της ζωής μας σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γιατί τελικά χρησιμοποιούμε τις ετικέτες που μας έχει αναθέσει ο χειριστής, υποθέτοντας την ταυτότητα που έχει προετοιμάσει προσεκτικά για μας.
Ο χειριστής θα επαναλάβει τη ναυτία μερικά μηνύματα, με στόχο αυτά να γίνουν αλήθεια. Συχνά θα υπερβάλλει τα γεγονότα, για να τα χρησιμοποιήσει υπέρ του. Φράσεις όπως: "δεν είσαι κανείς χωρίς εμένα" ή "αν δεν σας υπερασπίζω, άλλοι θα επωφεληθούν από εσάς" είναι συνηθισμένοι και κάνουν το άτομο να αισθάνεται ανυπεράσπιστο. Αυτές οι προτάσεις αλλάζουν την αυτο-ιδέα του θύματος, τον αμφισβητούν τις ικανότητές του και δημιουργούν φόβο. Ο χειραγωγός δεν εξουσιοδοτεί και δεν επιτρέπει στο πρόσωπο που τον πλησιάζει να μεγαλώνει, αντίθετα, τον ταπεινώνει και τον συνθλίβει.
Πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα άκρα δεν επιτυγχάνονται πάντοτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θύμα διατηρεί μια ορισμένη εξουσία λήψης αποφάσεων, αλλά αισθάνεται οριστικά ένοχος για τις αποφάσεις που κάνει επειδή γνωρίζει ότι δεν ικανοποιεί το άλλο πρόσωπο.
Υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν ότι είστε θύμα μιας κατάστασης συναισθηματικής και ψυχικής δέψης:
- Κάθε φορά που αισθάνεστε πιο ανασφαλείς σχετικά με τις αποφάσεις σας ή δημιουργούν μια ισχυρή αίσθηση ενοχής.
- Αισθανθείτε ότι χάνετε σημεία αναφοράς, είναι σαν να περπατούσατε με φουσκωτά γιατί αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τις πιο βαθιές ριζωμένες πεποιθήσεις σας, μόνο και μόνο επειδή δεν αντιστοιχούν σε εκείνες του άλλου.
- Αναπτύσσετε μια συναισθηματική εξάρτηση από το άλλο άτομο, επιτρέποντάς του να ελέγχει μικρές λεπτομέρειες της ζωής σας.
- Νιώθεις ανίκανοι να κάνεις τα πράγματα μόνος σου και κάθε φορά που χρειάζεσαι περισσότερο τη γνώμη του άλλου.
- Έχετε την αίσθηση ότι δεν αναγνωρίζεστε πια ούτε έχετε αρχίσει να εφαρμόζετε αρνητικές ετικέτες που δεν σας επιτρέπουν να μεγαλώσετε ή να γίνετε έγκυος.
- Αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τις απόψεις και τις ικανότητές σας, υιοθετώντας ως αλήθεια το όραμα του κόσμου του άλλου.

Πώς να βγείτε από αυτή την κατάσταση;

Συχνά, όταν το άτομο ανακαλύπτει ότι έχει πέσει θύμα μιας προοπτικής, ο κόσμος του καταρρέει. Όχι μόνο συνειδητοποιεί ότι χειρίστηκε και κακοποιήθηκε από κάποιον που εμπιστεύτηκε, αλλά αισθάνεται επίσης συγκεχυμένος και απομονωμένος, βρίσκοντας τον εαυτό του με το δύσκολο έργο της αναγκαιότητας να ξαναφτιάξει την ταυτότητά του.
Όταν η κατάσταση αυτή παρατείνεται για χρόνια, το άτομο χάνει τα σημεία αναφοράς της ταυτότητάς του, οπότε είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε ψυχολογική θεραπεία για να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθηματικά τραύματα και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι να διακόψετε κάθε είδους σχέση με τον χειριστή και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης με τη βοήθεια φίλων και οικογενειών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν μια σχέση περιορίζει και ασφυκτιά έναν από τους ανθρώπους, αντί να την υποστηρίξει και να την βοηθήσει να αναπτυχθεί, είναι καιρός να την αμφισβητήσουμε και να αλλάξουμε την πορεία πριν είναι πολύ αργά.

https://psychology-spot.com/perspecticide-manipulation/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου