Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Πού θα οδηγήσει η διαφωνία της Άγκυρας με τους Τουρκοκύπριους;

Η συνεπής στάση του Μουσταφά Ακιντζί για την ομοσπονδία και οι δύο ισχυρές τάσεις που υπάρχουν σήμερα στον τουρκοκυπριακό τομέα
Αναμενόμενη, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, η ρήξη των σχέσεων του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, με την Άγκυρα, η οποία, κατά την εκτίμηση πολιτικών της Λευκωσίας, οδηγεί σε αντίστροφη μέτρηση για την αποπομπή του.

Είναι γεγονός, ότι ο Ακιντζί, από την στιγμή που ο Αναστασιάδης με τον Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για συνομοσπονδία δύο κρατών, διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι αυτός εξελέγη με την υπόσχεση στους ψηφοφόρους του, ότι θα αγωνιστεί για ομοσπονδία.

Σε συνέντευξή του ρωτήθηκε για την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα δύο μέρη, που σημαίνει βεβαίως συνομοσπονδία. Ο Τ/κ ηγέτης την χαρακτήρισε άδεια, λέγοντας: «Το περιεχόμενο είναι άδειο… Όταν τον συνάντησα τον ρώτησα "ποιες αρμοδιότητες προτείνετε να δοθούν στις πολιτείες"; Και δεν μου είπε τίποτα».

Ο Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για παράδειγμα, προτείνει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το υπουργικό συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τουρκοκυπρίων για να ληφθούν οι αποφάσεις.


«Αυτό είναι ένα μοντέλο ενιαίου κράτους, όπου κυρίαρχοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι. Εμείς θα είμαστε μόνο κομπάρσοι. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι, θέλουμε να είμαστε συνέταιροι», ανέφερε. Δηλαδή, ενώ είναι μειοψηφία, θέλουν να έχουν την ίδια ισχύ με την πλειοψηφία. Αυτό όμως δεν λέγεται δημοκρατία, αλλά το έχουν δεχθεί Κύπρος και Ελλάδα, στο Κραν Μοντανά, όπου δεν έφεραν τότε τις απαραίτητες αντιρρήσεις.

Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι ο Τ/κ ηγέτης αναρωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανείς στον κόσμο που να αποδέχεται λύση δύο κρατών, με συνομοσπονδία. Αυτό ίσως ερέθισε τον Τσαβούσογλου, επειδή είναι μία από τις λύσεις που προτείνει, γι’ αυτό και "άδειασε", όπως λέμε, τον Ακιντζί λέγοντας ότι «για το Κυπριακό δεν είναι μόνο η άποψη του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά υπάρχει και η "κυβέρνηση"», εννοώντας τα ανδρείκελα που παριστάνουν τους υπουργούς στα Κατεχόμενα.

Στον τουρκοκυπριακό τομέα όμως, υπάρχουν αυτήν την ώρα δύο ισχυρές τάσεις. Οι έποικοι επικρίνουν τον Μουσταφά Ακιντζί και οι συνδικαλιστές ασκούν κριτική εναντίον της Άγκυρας. Ο Φιλελεύθερος Λευκωσίας, σημειώνει πως ο ηγέτης του κόμματος Αναγέννηση (κόμμα των εποίκων), επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί γιατί δεν κινείται στην ίδια γραμμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τόνισε, πως παρά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδους λύση επιθυμούν, «ο Ακιντζί συνεχίζει να είναι κλειστός σε νέες ιδέες, επιμένοντας ότι συζητά μόνο την ομοσπονδιακή λύση και δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Και συνέστησε στον Ακιντζί «Να καταλάβει τον Τσαβούσογλου και να αναπτύξει έναν διάλογο μαζί του. Γιατί ο Τσαβούσογλου είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Και μόνο με την Τουρκία μπορεί να περπατήσουμε αυτό τον δρόμο». Σημειώνω, ότι ο Τσαβούσογλου, αλλά σύμφωνα με την Ε/κ αντιπολίτευση και ο Αναστασιάδης, προτείνουν λύση "έξω από του κουτί", εννοώντας να ξεφύγουν από τις παραμέτρους που έθεσε ο Γκουτέρες, για επίλυση του Κυπριακού επί όσων συζητήθηκαν στον Κραν Μοντανά.

Αναφέρω επίσης, ότι τα δύο αριστερά συνδικάτα των Τ/κ στηρίζουν τον Ακιντζί, και καταφέρονται κατά της Άγκυρας. Ο πρόεδρος της συντεχνίας δασκάλων, Εμέλ Τελ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει με τον χρόνο και ότι θέλει να γίνει κυρίαρχος ολόκληρου του νησιού, όπου οι «οι χαμένοι στην όλη ιστορία είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Επί του ιδίου θέματος υπήρξε αντίδραση και από τη συντεχνία των καθηγητών, η οποία κατηγόρησε ευθέως τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «του οποίου η στάση καταδεικνύει τη θέληση της Τουρκίας να απαλλαχτεί από τη μόνη βιώσιμη λύση στην Κύπρο και μέσω αυτής της προσπάθειας να ολοκληρωθεί ο στόχος της εξάλειψης των Τουρκοκυπρίων από την Κύπρο».

Ο Μακεδών
Voria


https://kostasxan.blogspot.com/2018/11/blog-post_632.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου