Έχουν αποθρασυνθεί οι γείτονες, με την ελληνική κυβέρνηση να τους το επιτρέπει με την ανεκτικότητά της, και δεν διεκδικούν μόνον την μακεδονική ιστορία, αλλά και το πλείστον της ελληνικής.
Στην σύσκεψη της κοινής Ελληνο-Σκοπιανής Επιτροπής για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Εκπαίδευση, τα αιτήματα των Σκοπιανών για αλλαγές στα ελληνικά σχολικά και ιστορικά βιβλία, οδήγησαν σε εκνευρισμό ακόμη και τα μέλη της ελληνικής Επιτροπής, παρόλο που αποτελείται από ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών.
[Η κυβέρνηση, συνεχίζουσα τον κατήφορο των παραχωρήσεων, δεν συμπεριέλαβε στην Επιτροπή, ούτε έναν διαφωνούντα, έστω ως δείγμα αντικειμενικότητας.
Τα περισσότερα μέλη, που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς και έβρισκαν τη συμφωνία θετική.
Εξ αντιθέτου, όλα τα μέλη της σκοπιανής Επιτροπής έχουν υπηρετήσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων από διάφορες θέσεις, αλλά και τις απόψεις για την ύπαρξη "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα, όπως κατήγγειλε στην Βουλή η Σοφία Βούλτεψη].
Αξιοπερίεργο είναι ότι από τον Φεβρουάριο ενεστώτος έτους, ο πρώην υπουργός επί των Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, είχε τονίσει στην Βουλή, την ύπαρξη προβλήματος τόσο στα αλβανικά σχολικά βιβλία: «Η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω απαράδεκτο, από κάθε άποψη περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό, όσο και σ’ αυτά των Σκοπίων:
«1. Δυστυχώς, και η πΓΔΜ, πέραν της Αλβανίας, έχει ενστερνισθεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. 2. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της π ΓΔΜ είναι, σε πολλά σημεία, σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για τον ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς παρατηρεί μόνον τα μισά, ή μόνον στα μισά αναφέρεται. Η απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Ελληνικό στρατό και ο ελεύθερος βίος που ακολούθησε ονομάζεται "ελληνική κατοχή" και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι χαρακτηρίζονται ως πόλεμοι διαμοιρασμού των εδαφών της Μακεδονίας, μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας. Δεν έγιναν δηλαδή για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, ούτε λόγω της βουλγαρικής απληστίας.
Ο δε Β΄ Βαλκανικός πόλεμος δεν είχε ως αίτια τη διανομή των εδαφών της Μακεδονίας, κατά τη σκοπιανή εκδοχή φυσικά, αλλά προκλήθηκε από την ακόρεστη διάθεση της Βουλγαρίας, η οποία και υπήρξε η επιτεθείσα δύναμη.
Στο εγχειρίδιο Ιστορίας 8ης τάξης, (σ. 71), σχετικά αναφέρεται επί λέξει: «Η Μακεδονία συνέχισε να βρίσκεται κάτω από δουλεία, μόνο τώρα διαιρεμένη μεταξύ των βαλκανικών κρατών». Επίσης στο βιβλίο της 7ης τάξης (σ. 134) σημειώνεται: «Ο μακεδονικός λαός έμεινε εκτεθειμένος σε εθνική καταπίεση και εκμετάλλευση από την πλευρά των αστικών τάξεων των γειτονικών μοναρχιών». Είναι ακριβώς η θέση του ΚΚΕ, ότι η αθηναϊκή μπουρζουαζία κατέκτησε τον μακεδονικό και θρακικό λαό, και τους καλεί να… απελευθερωθούν από τους Έλληνες!
Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να δώσει εντολή στα μέλη της ελληνικής Επιτροπής να αποδεχθούν τα αιτήματα της πλευράς των Σκοπίων και να ενσωματωθούν στο αρχικό έγγραφο, στο πλαίσιο το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα επόμενα τρία χρόνια. Μια τέτοια προσέγγιση βέβαια θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό κοινό, που θα προστεθεί την υπάρχουσα οργή για το γεγονός των ατέλειωτων παραχωρήσεων, αλλά θα καταδείξει και την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Ο Μακεδών
Voria
https://kostasxan.blogspot.com/2018/11/blog-post_484.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου