Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Το Κοσσυφοπέδιο έβαλε τη δυναμίτιδα, θέμα χρόνου να ανάψει το φιτίλι

Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου υπερψήφισε τους νόμους για τη δημιουργία στρατού, όπου απείχαν από την ψηφοφορία μόνον οι σερβικής καταγωγής βουλευτές
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είχε προαναγγείλει ότι θα παραβιάσει κατάφωρα την Συμφωνία για την ίδρυση "κράτους". Αποφάσισαν οι Κοσοβάροι τον Οκτώβριο, να αλλάξουν αυθαίρετα την εντολή των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) και να τις μετατρέψουν σε εθνικό στρατό, παρά την επικριτική στάση του ΝΑΤΟ.

Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου υπερψήφισε τους νόμους για τη δημιουργία στρατού, όπου απείχαν φυσικά από την ψηφοφορία μόνον οι σερβικής καταγωγής βουλευτές. Η Συμφωνία έλεγε, πως για την ίδρυση στρατού, πρέπει και οι Σέρβοι βουλευτές της μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου να συμφωνήσουν. Αδιαφόρησαν πλήρως οι Αλβανοί για τις υπογραφές που έβαλαν [και ο κ. Κοτζιάς πιστεύει ότι θα σέβονταν την υπογραφή τους και σε μεταξύ μας Συμφωνία].

Όσον αφορά την στάση του ΝΑΤΟ, είναι μάλλον περίεργη. Δημοσίως καταδικάζει την ενέργεια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συμμαχία θα "επανεξετάσει" τον ρόλο της, εξαιτίας της μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι Κόσοβο και Σερβία πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Λέει δηλαδή στους Σέρβους, να καθίσουν ήσυχοι, την ώρα που ο εχθρός τους εξοπλίζεται.

Και από ποιον εξοπλίζεται; Είχε ρεπορτάζ η σερβική "Νόβοστι", σύμφωνα με το οποίο η CIA έστειλε πλοίο με όπλα για το στρατό Κοσσυφοπεδίου, για εκφόρτωση στο λιμάνι του Δυρραχίου, και προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Η εφημερίδα επικαλείται την Υπηρεσία Ασφάλειας της Σερβίας, «η οποία διαβλέπει αυτό το συνωμοτικό και ζοφερό σενάριο». Οι σερβικές Μυστικές Υπηρεσίες αναφέρουν ακόμη, ότι στη χωρισμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Μιτρόβιτσα, έχουν διανεμηθεί αυτόματα όπλα σε άτομα τα οποία γνωρίζουν το χειρισμό τους.


Το ΝΑΤΟ τα αρνείται αυτά και "απειλεί" το Κοσσυφοπέδιο: «Θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες εάν δημιουργήσετε στρατό», είπε σε άλλη στιγμή ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή οδηγείται «σε μια πολύ απρόσφορη στιγμή, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες… Αυτό υπερβαίνει τις διαβουλεύσεις πολλών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στις ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε.

Ερωτώ όμως… Από πού προμηθεύεται τον οπλισμό το Κοσσυφοπέδιο, όταν η νατοϊκή δύναμη ελέγχει τα πάντα σ’ αυτό το πλάσμα κράτους; Και όταν μάλιστα δεν διστάζουν οι κοσοβάρικες Αρχές να αναγνωρίσουν ότι αποτελούν προτεκτοράτο. Δυο ημέρες πριν, οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, καλύφθηκαν κυριολεκτικά από αμερικανικές σημαίες εν όψει της ίδρυσης του Στρατού Κοσσυφοπεδίου, ο δε πρέσβης των ΗΠΑ, Φιλίπ Κοσνέτ, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την ίδρυση του εθνικού στρατού των Κοσοβάρων. Και η απάντηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σ’ αυτήν την δήλωση ήταν να σημαιοστολίσουν με δεκάδες χιλιάδες αμερικανικές σημαίες όλους τους δρόμους της πόλης, αλλά και τις εθνικές οδούς.

Εν πάση περιπτώσει, η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει σθεναρά το διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και, όσον αφορά, την πιθανή εναρμόνιση των συνόρων, ελπίζει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ότι και οι δύο πλευρές θα βρουν μια αποδεκτή λύση. Την ίδια δήλωση είχε κάνει και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εκείνο βέβαια που δημιουργεί απορία είναι ότι ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε, επίσης, ότι «όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να αποφεύγουν να προκαλούν κινήσεις και προκλητικά μηνύματα και να προσπαθούν να μειώσουν την ένταση και να προχωρήσουν». Ουσιαστικά δηλαδή, λέγει στην Σερβία, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εις βάρος της, και να μη αντιδρά. Φαίνεται, ότι δεν γνωρίζει καλά τους Σέρβους.

Μπορεί να προωθούν οι ισχυροί προθύμους στην εξουσία, αλλά ο σερβικός λαός έχει πάνω από 5.000 αμάχους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, για να αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο, προς όφελος των Αλβανών. Και πέρασε λίγος χρόνος για να λησμονηθεί το γεγονός.

Ο Μακεδών
Voria


https://kostasxan.blogspot.com/2018/12/blog-post_865.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου