Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΙΣΧΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Υπάρχουν πολλές άλλες, σχετικές αλλά και διάφορες αιτιολογήσεις για την απόφαση αυτή του Τραμπ και των Η.Π.Α, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε σε δεκάδες ιστοτόπους. Εγώ θέλω να σταθώ σε  παράμετρους που δεν είδα να σχολιάζονται.


- Η απόσυσρη των Η.Π.Α καταρχάς δεν είναι ολική. Στρατιωτικοί "σύμβουλοι" (στην ουσία ειδικές επιχειρησιακές μονάδες) θα συνεχίσουν να δραστηριοποιύνται στην περιοχή.

- Κατά δεύτερον δεν διαπίστωσα ιδιαίτερες κουρδικές διαμαρτυρίες για την απόφαση αποχώρησης των Η.Π.Α. Αυτό υποβάλλει την ιδέα πως ήδη έχει συμφωνηθεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων, όχι βέβαια πλέον στο πεδίο, ανοιχτά, αλλά πάλι αυτό, η ανοιχτή άμεση υποστήριξη, είτε με βολές πυροβολικού, είτε με αεροπορική κάλυψη, συνέβει μέχρι τώρα ελάχιστες φορές. Οι εβραίοι επίσης είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συνεχίσουν να βοηθούν άμεσα τους κούρδους, υπό προυποθέσεις όμως.

Τρίτον. Η εμμονή των τούρκων για αυξημένο έλεγχο στην περιοχή προβλέπω να τους φέρει ευθεία αντιμέτωπους με συριακές κυβερνητικές μονάδες και τους ρώσσους που στηρίζουν τον Άσσαντ. Υπάρχει βέβαια κοινό συμφέρον στην εμπόδιση του ελέγχου από τους κούρδους περιοχών στην συρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι σύριοι θα χαρούν ή επιδιωκούν αυτές οι περιοχές να περάσουν στον έλεγχο των τούρκων. Μεταξύ των δύο, τουρκους-κούρδους, οι σύριοι του Άσσαντ σίγουρα δεν θέλουν το τουρκικό τετελεσμένο.

Τέταρτον. Οι πέρσες επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν τουρκικό έλεγχο σε περιοχές τόσο κοντά σε αυτούς. Δεν έχουν πρόβλημα να χτυπούν τους κούρδους, όσο αυτοί επιδιώκουν την δημιουργία κουρδικού κράτους αφαιρώντας και περιοχές του Ιράν, αλλά αυτό επ'ουδενι σημαίνει πως θέλουν, οι τούρκοι να ελέγχουν αυτές τις περιοχές.

Συνοψίζοντας, η απόσυρση των Η.Π.Α, ενώ δεν κάνει την ζωή των κούρδων καλλίτερη, δεν την επιβαρύνει και τόσο ώστε να  ανάγεται σε μέγιστο θέμα. Μπορεί μάλιστα δυνητικά να αποβεί μοιραία στην ρωσσο-τουρκο-ιρανική σύμπραξη, βγάζοντας στην επιφάνεια υποβόσκουσες έρριδες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα αυτών στην περιοχή.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου