Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ο κύβος ερρίφθη - 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν το αίσχος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μια κυβέρνηση – κουρελού που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής βουλευτών έφερε στη Βουλή και επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα με τη στήριξη των 145 βουλευτών της και 8 προθύμων που είπαν ναι, αδιαφορώντας για την άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και για τα τετελεσμένα που δημιουργούνται σε ένα εθνικό θέμα.

Με τη Βουλή να μοιάζει φρούριο από τις κλούβες των ΜΑΤ, οι 153 βουλευτές, μεταξύ των οποίων, οι τρεις του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης), η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης έβαλαν την υπογραφή τους στην επικύρωση της συμφωνίας.

Συνολικά τη συμφωνία που μετονομάζει την πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ψήφισαν 300 βουλευτές, «ναι» 153, «όχι» 146 και «παρών» 1 βουλευτής, ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Έξι πρωθυπουργοί αρνήθηκαν να υπαναχωρήσουν σε αιτήματα που αντίκεινται στις διαθέσεις των πολιτών. Σήμερα την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τέσσερα χρόνια στην εξουσία η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται χωρίς να έχει κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων με τις αλλαγές που έπρεπε να συμπεριληφθούν όπως προβλέπεται.


Με την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ να εκκρεμεί και τα Σκόπια να αναμένουν και αυτή τη διαδικασία, πριν υλοποιήσουν τις προβλέψεις της Συμφωνίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υλοποίησε δεσμεύσεις με μια διαδικασία εξπρές προκαλώντας ερωτήματα τόσο για την ταχύτητα που επέλεξε αλλά και την πλήρη υιοθέτηση των όσων πρεσβεύει η άλλη πλευρά στη συμφωνία.

Μιας συμφωνίας την οποία ήδη οι Σκοπιανοί, μέσω της ρηματικής διακοίνωσης, παραβίασαν αλλάζοντας την χρονική σειρά των γεγονότων, που είχε προαποφασιστεί! Μιας συμφωνίας που ο Αλέξης Τσίπρας χθες υπερασπίστηκε με πάθος, καθώς επίσης και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας συμφωνίας που πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε, ενώ ήδη από χθες έβαλε στο τραπέζι το «όπλο» του βέτο.

Η συζήτηση, για την ιστορία, ουσιαστικά κράτησε πέντε μέρες, δύο μέρες στην αρμόδια επιτροπή και τρεις μέρες στην Ολομέλεια, με πάνω από 200 βουλευτές να καταθέτουν την άποψή τους. Πλέον, η ελληνική βουλή βρίσκεται εν αναμονής της κύρωσης του Πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι εξ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας είχε διττό στόχο. Αφενός να φέρει με κάθε τρόπο σε πέρας την υπογραφή της συμφωνίας αφετέρου να δημιουργήσει προβλήματα στη Ν.Δ..

Έχοντας αποτύχει στο δεύτερο στόχο έστρεψε το βλέμμα στα μικρότερα κόμματα και ήδη το Ποτάμι έχει χάσει πλέον την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν ενεργοί μέσα από την ανταλλαγή βουλευτών. Στο ΚΙΝΑΛ κατέστη εφικτή η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους. Τα Σκόπια επισήμως ονομάζονται «Βόρεια Μακεδονία» έχοντας ταυτόχρονα αποκτήσει και με τη βούλα της Ελληνικής βουλής «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Το χαρτί της ελληνικής πλευράς που κερδήθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι δεν υπάρχει πλέον.

Liberal


https://kostasxan.blogspot.com/2019/01/153_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου