Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Οι Αμερικανοί έβγαλαν ημερομηνία εκλογών: «Άνθρωπός μας ο Τσίπρας!» – «Θετική εξέλιξη που απομακρύνθηκε από την Ρωσία»



Οι Αμερικανοί στηρίζουν απολύτως τον Α. Τσίπρα. Αυτό πλέον είναι πασιφανές. Μιλάμε για τον άνθρωπο που πριν μερικά χρόνια κατέβαινε σε διαδηλώσεις και φώναζε «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!» Βέβαια αλλάζουν οι καιροί. Ειδικά μετά τους τριγμούς που πέρασαν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Ουάσιγκτον προσέγγισε ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κακό. Όμως, για να δίνεις, πρέπει να παίρνεις.

Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν έχει κερδίσει. Ασφαλώς χρειάζονται δυνατές σχέσεις με την υπερδύναμη, απλά σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία. Χρειάζεται με λίγα λόγια, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι ο Α. Τσίπρας είναι ο ανθρωπός τους. Βερολίνο και Ουάσιγκτον ήθελαν διακαώς να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, για διαφορετικούς λόγους βέβαια.

Και από ότι φαίνεται τελικά έγιναν και τα ανταλλάγματα, καθώς η χώρα θα βγει στις αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν θετικό πρόσημο στην χώρα μας. Κάτι που θα εκμεταλλευθεί ο Τσίπρας για κομματικούς λόγους. Το ερώτημα όμως είναι ένα. Κερδίζει ο Ελληνικός λαός, ή μόνο ο Τσίπρας; Μάλλον το δεύτερο.



Ο Πρωθυπουργός θα τα παίξει όλα για όλα όπως φαίνεται, ενώ οι δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μια προσέγγιση άκρως ενδιαφέρουσα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετέφερε σημαντικός οικονομικός παράγοντας ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει το bankingnews.gr

Για τις πολιτικές εξελίξεις οι συγκεκριμένες αμερικανικές πηγές που μίλησαν στον σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Ελλάδος ανέφεραν ότι ο Τσίπρας δεν μπλοφάρει όταν αναφέρει ότι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019.

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα – με τωρινές παραδοχές – θεωρούν ότι η ΝΔ θα βρεθεί στο 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και η Χρυσή Αυγή στο 8%. Τα ποσοστά αυτά δίνουν μια διαφορά 8 μονάδων υπέρ της ΝΔ αλλά το ενδιαφέρον είναι το πολύ υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% που σίγουρα δεν αποτελεί ήττα.

Η ΝΔ βρίσκεται στις παρυφές της αυτοδυναμίας με μεγάλες πιθανότητες, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8%.

Για τον Μητσοτάκη της ΝΔ ανέφεραν ότι θα κυβερνήσει με σύνεση και όχι λαϊκισμό ωστόσο διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ομάδα που θα στελεχώσει την νέα κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν διάφοροι σύμβουλοι του αρχηγού της ΝΔ και πως θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Η ΝΔ ως κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στις αγορές και στην οικονομία αλλά ο Τσίπρας είναι πιο κοντά στους αμερικανούς είναι το συμπέρασμα του οικονομικού παράγοντα.

H σημαντικότερη όμως αποκάλυψη έγινε για τις σχέσεις Τσίπρα-ΗΠΑ.

Ο Τσίπρας θεωρείται ο πιο συνεργάσιμος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών και αποτελεί θετική έκπληξη γιατί έχει απομακρυνθεί από τον ρωσικό παράγοντα. Οι αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τον Τσίπρα και την πολιτική που ακολουθεί στα διπλωματικά και γεωστρατηγικά θέματα.

Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απηχούν τις αμερικανικές θέσεις, ο Τσίπρας όμως εκφράζει πλήρως τις τάσεις στο αριστερό κόμμα και υπερκαλύπτει τις διαφορετικές στρατηγικές.

Αυτές οι πληροφορίες, επιβεβαιώνουν πλήρως και την προ ημερών αποκάλυψη του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, για τις σχέσεις Τσίπρα-ΗΠΑ.

Η τιτλοφορούμενη ως «Ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα» αποτελεί κείμενο το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2018 από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποδεσμεύτηκε προς δημοσιοποίηση από την αμερικανική πλευρά πριν μερικούς μήνες στην αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση αποτελεί ένα κείμενο – ντοκουμέντο που καταγράφει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το ρόλο και την αποστολή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, το περιεχόμενου του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερης, δε, σημασίας όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι ο κυνισμός των συντακτών της έκθεσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τον Αμερικανο-ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών ως μέρος της συνολικότερης αποστολής που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για την ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων.

Το σημαντικότερο κομμάτι όπως θα διαβάσετε είναι αυτό:

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα προτρέψει την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το θέμα της ονοματοδοσίας της Μακεδονίας και θα ενθαρρύνει την αδιάλειπτη κοινή συμμετοχή στο Κυπριακό ζήτημα.

Δηλαδή ήδη υπήρχαν παρασκηνιακές συνομιλίες και όπως επιβεβαιώθηκε, ο Τσίπρας έκανε ένα δώρο στις ΗΠΑ.

Αξίζει πάντως να σημειώσετε κάτι. Πληροφορούμαστε, πως ΗΠΑ και Γερμανία θα αξιοποιήσουν τον Τσίπρα το επόμενο διάστημα σε θέση κλειδί. Πάντα για το διεθνές στερέωμα ομιλούμε.

Οι επόμενοι μήνες, αναμένονται με ενδιαφέρον!



https://www.pentapostagma.gr/2019/01/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%ad%ce%b2%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%bb.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου