Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Μετά τη Βενεζουέλα, ο Πομπέο απειλεί τώρα Κούβα και Νικαράγουα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τους λαούς των τριών χωρών να αντιληφθούν ότι δεν είναι αναπόφευκτος «ο αυταρχικός ζυγός που τους έχει επιβληθεί».
Η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή την θέση της σχετικά με την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, επιλέγοντας να στηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο για να διώξει από την εξουσία τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Από την πλευρά του ο Μαδούρο χαρακτήρισε τις ενέργειες των ΗΠΑ ως προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo, ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αλλάξει το καθεστώς όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα. Τις χώρες αυτές έχει χαρακτηρίσει «τρόικα της τυραννίας» ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ναι, η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ έχει δράσει και θα συνεχίσει να δρα όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά σίγουρα και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», δήλωσε ο Πομπέο, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «βοηθήσουν» τους πολίτες «αντιδημοκρατικών καθεστώτων».
Ο Πομπέο εξήγησε μάλιστα ότι η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι σε διαφορετική κατεύθυνση με προηγούμενες.
«Οι κυβερνήσεις αυτές συμπεριφέρονται στους πολίτες τους με σκληρότητα, συνιστούν πραγματικό κίνδυνο, κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, κίνδυνο για την ιδιωτικότητα, αρνούμενες βασικές ελευθερίες. […] Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Τραμπ, εργάζεται επιμελώς και όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά σε κάθε μια από αυτές τις δυο χώρες για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς αυτούς. […] Ο αμερικανικός λαός θα τους στηρίξει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν εύχεται να υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή απάτησε ότι θέλει οι πολίτες των χωρών αυτών να καταλάβουν ότι «ο αυταρχικός ζυγός που τους έχει επιβληθεί δεν είναι αναπόφευκτος».
«Ελπίζω ότι σε κάθε μια από τις χώρες αυτές, οι πολίτες των χωρών αυτών θα καταλάβουν… ότι μπορούν να ζήσουν μια διαφορετική ζωή και ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν για μια καλύτερη ζωή στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας καλύτερης πολιτικής κατάστασης, τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στη Νικαράγουα και στην Κούβα επίσης».
Ο Πομπέο επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι στη Βενεζουέλα, αλλά «έχουμε μια μεγάλη ελπίδα ότι ο λαός της Βενεζουέλας και ο στρατός της Βενεζουέλας θα αντιληφθούν ότι οι ημέρες του Μαδούρο ανήκουν στο παρελθόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βρήκε άδεια ράφια στη Βενεζουέλα (βίντεο)
Οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις δηλώσεις Πομπέο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην αμερικανική παρέμβαση στη χώρα, είχε δηλώσει στο Sputnik πως ο κύριος στόχος πίσω από την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην Βενεζουέλα στην πραγματικότητα αφορά το γεγονός ότι κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.

sputniknews.gr

https://www.triklopodia.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%ad%ce%bb%ce%b1-%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%84%cf%8e/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου