Η θρασύτητα της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Κύπρο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα. Η Τουρκία τα λέει αυτά, που η έννοια "ανθρώπινα δικαιώματα" δεν υπάρχει στα λεξικά, και μάλιστα όταν η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει ουσιαστική δικαιοδοσία στην διοίκηση των Κατεχομένων.
Πού στηρίζεται η Τουρκία; Στο ότι η Λευκωσία δεν παρέχει κυπριακή υπηκοότητα στα παιδιά των εποίκων των Κατεχομένων, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την έλευση των εποίκων. Παρ’ όλα αυτά, με "μπροστάρη" την Βρετανία επιχειρείται, με δυσφήμιση της Κύπρου, να υπάρξει αυτή η νομιμοποίηση, ώστε ο αριθμός των Τ/κ να βρεθεί ίσος με αυτόν των Ε/κ/ Με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρωθεί και νομίμως η διεκδίκηση της ισοτιμίας στην διοίκηση του νησιού, αν ποτέ υπάρχει λύση επανένωσης.
Προ ετών, είχα αναφερθεί σε μια έρευνα της εφημερίδας της Λευκωσίας "Σημερινή", όπου δημοσιογράφοι της, προκειμένου να εξακριβώσουν πόσος είναι τελικώς ο πληθυσμός των Τ/κ, απετάθησαν στους επιχειρηματίες φούρνων των Κατεχομένων, με το πρόσχημα οικονομικού ρεπορτάζ, ρωτώντας για την δυναμική της επιχειρήσεώς τους. Διαπιστώθηκε ότι στα Κατεχόμενα πωλούνταν 700.000 φρατζόλες.
Με δεδομένο ότι στην Ανατολή το ψωμί αποτελεί βασικό τρόφιμο, υπολογίστηκε ότι ο αριθμός των ψωμιών που πωλούνται αντιστοιχεί σε 400.000 περίπου άτομα. Αυτά, πριν από 10 περίπου χρόνια. Πόσο έχει αλλαξει από τότε η κατάσταση; Σχετικό ρεπορτάζ έχει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα", του Σενέρ Λεβέντ, που εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως Κύπριος, αρνούμενος τον όρο Τουρκοκύπριος ή πολύ περισσότερο Τούρκος.
Η "Αφρίκα", δημοσιεύει το ρεπορτάζ με τίτλο "800.000 ο πληθυσμός μας", και γράφει ότι κανείς δεν ξέρει σίγουρα, αλλά εικάζει πόσος είναι ο πληθυσμός στην Τ/κ πλευρά, παραθέτοντας σε αναφορά του Ταλάτ σε 500-600.000, του Ιρσέν Κιουτσιούκ σε "πλήθος" και την έκφραση του Ακιντζί "δέστε τα σοκάκια".
Μέχρι στιγμής, προσθέτει, το μεγαλύτερο αριθμό τον είπε ο λεγόμενος «υπουργός Οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς και είναι 800.000. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η "υπουργός εσωτερικών", Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε πως ντρέπεται να συζητήσει το θέμα του πληθυσμού γιατί πρέπει πρώτα να γίνεται καταγραφή όλων όσοι εισέρχονται στο ψευδοκράτος.
Με βάση λοιπόν, την προσπάθεια της Άγκυρας να αυξήσει τον αριθμό των εποίκων, με κυπριακή ταυτότητα, ανέλαβε η Βρετανία το έργο επίκλησης "ανθρωπιστικού ζητήματος", για παραχώρηση υπηκοότητας σε όλους τους απογόνους Τουρκοκυπρίων, ανοίγοντας παράθυρο στη νομιμοποίηση του εποικισμού, συνεπεία της εισβολής στη Κύπρο.
Προφανής προσδοκία του Λονδίνου, είναι όπως το ακανθώδες ζήτημα των εποίκων λυθεί στη βάση μιας "ανθρωπιστικής προσέγγισης" και, στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ως πρώτο βήμα την παραχώρηση ιθαγενειών σε όλα τα "μικτά" τέκνα Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, ανεξαρτήτως πώς βρέθηκαν οι δεύτεροι στην Κύπρο, ακόμη και αν έλαβαν μέρος στην εισβολή του 1974.
Ο Φιλελεύθερος Λευκωσίας, δημοσιοποίησε την θέση που διατύπωσε στην "Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση" της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, της εκπροσώπου της Τουρκίας, Gizem Alpman Celen, η οποία αφού χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο ως "νόμιμη επέμβαση", επικαλούμενη την Συνθήκη Εγγυήσεως, επέκρινε την Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (!).
Επιστράτευσε τη λεγόμενη "απομόνωση" των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανέφερε ότι οι κυπριακές Αρχές απαγορεύουν σε αρκετούς Τουρκοκυπρίους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γιώργος Κασουλίδης.
Η Βρετανία, φαίνεται να συγχέει σκοπίμως την έννοια του εποικισμού με την έννοια του τουρισμού. Άλλο είναι η παραχώρηση ιθαγένειας στα "μικτά" τέκνα που προέρχονται από Κυπρίους και αλλοδαπούς γονείς, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους. Κάτι που είναι θεμιτό, νόμιμο και ηθικά ορθό.
Κι άλλο είναι η παραχώρηση ιθαγένειας σε τέκνα με έποικο γονέα, ο οποίος δεν βρίσκεται στην Κύπρο για διακοπές, αλλά στο πλαίσιο της τακτικής και πολιτικής της Άγκυρας για αλλοίωση της δημογραφικής εικόνας στη νήσο. Άλλωστε, το διεθνές δίκαιο καθιστά σαφές ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και θα ήταν καλό κάποιος να εξηγήσει στους Βρετανούς τη διαφορά, αφού δείχνουν να μη μπορούν να την αντιληφθούν από μόνοι τους.
Ο Μακεδών
Voria
https://kostasxan.blogspot.com/2019/03/blog-post_22.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου