Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ο Σι Τζίνπινγκ και η Huawei αποτελούν τεράστια απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα

Του Lionel Laurent
Για να κατανοήσετε το ευρωπαϊκό μπέρδεμα γύρω από την Κίνα, κοιτάξτε το Μονακό. Ο μικροσκοπικός φορολογικός παράδεισος, γνωστός για τα καζίνo του, έχει προχωρήσει σε μια απίθανη συνεργασία με το κομμουνιστικό κράτος, που θα έκανε τον Λένιν να στριφογυρίζει στον τάφο του. Πρόκειται να γίνει ένας δοκιμαστικός χώρος 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων για το νέο κινητό δίκτυο 5G από την Huawei, τον κινεζικό κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Η συμφωνία προωθείται από το Μονακό ως μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα "έξυπνο έθνος" και η Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία ευτυχής με την προοπτική του να έχει ένα παράθυρο στην καρδιά της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ επισκέφθηκε το πριγκιπάτο αυτή την εβδομάδα, στο δρόμο του για να δει τον Εμμάνουελ Μακρόν και άλλους ηγέτες στο Παρίσι. Το θερμό καλωσόρισμα στο Μονακό έρχεται σε αντίθεση με την πιο ψυχρή υποδοχή ορισμένων βασικών εθνών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η ΕΕ πρέπει να "ανησυχεί" για την Huawei και τους δεσμούς της με το κινεζικό κράτος. Θέλει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του 5G για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Bloomberg News. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" σχετικά με πιθανή πρόσβαση της Κίνας σε ευαίσθητα δίκτυα. Σε εθνικό επίπεδο, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας θα εξετάσει μια πρόταση τον επόμενο μήνα για να εξετάσει τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με το νομοσχεδίο που έχει πάρει το παρατσούκλι "αντι-Huawei". Η Γερμανία ήταν πιο επιφυλακτική, αλλά ανησυχεί και εκείνη για την ασφάλεια.

Πνευματική ιδιοκτησία
Η Huawei και η Siemens αποτελούν τις 2 πρώτες πηγές αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη.


Έχοντας τρομάξει από τις αμερικανικές πολιτικές, οι εταιρείες τηλεφωνίας της Ευρώπης επανεξετάζουν τους δεσμούς τους με τη Huawei. Αλλά, και πάλι, υπήρξε έλλειψη συνέπειας. Ο ηγέτης της γαλλικής αγοράς Orange SA δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5G, ύστερα από την υπόσχεση της βρετανικής εταιρείας BT Group Plc να απορρίψει μέρος του εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας. Αλλά ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Xavier Niel προκαλεί μία σύγχυση. Η υπηρεσία του Free έχει συνταχθεί με άλλες επιχειρήσεις στη Γαλλία διατηρώντας απόσταση από την Huawei, αλλά κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Monaco Telecom, η οποία συνεργάζεται με την κινεζική εταιρεία για τη δημιουργία του 5G στο πριγκιπάτο.
Ακόμη και η κοινή θέση της Ευρώπης σχετικά με την Huawei είναι κάπως ασαφής, καθώς λέει ότι η Huawei πρέπει να παρακολουθείται και όχι να απαγορεύεται. Αυτός ο συμβιβασμός αναγνωρίζει την εξάρτηση της ΕΕ από την κινεζική τεχνολογία για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της.
Είναι επομένως κατανοητό ότι οι σκεπτικιστές της Κίνας βρίσκονται με τα χέρια δεμένα όσον αφορά την ευρωπαϊκή διχογνωμία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της χώρας και πώς το Πεκίνο θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Η ιστορία της Huawei ξεπερνά την ζωτικής σημασίας πρόσβαση στις υποδομές, θέτοντας επίσης ερωτήματα για το αν η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη για να αγοράσει γεωπολιτική επιρροή.
Η χώρα έχει αποθέσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, αυξήθηκαν από το μηδέν στα 5,7 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2016, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Philippe Le Corre για το Carnegie Endowment for International Peace. Η Ιταλία μόλις έγινε η πρώτη χώρα της G-7 που υπέγραψε την πρωτοβουλία του "Δρόμου του Μεταξιού”, μια τεράστια νίκη για το Πεκίνο. Η Κίνα καλλιεργεί επίσης σχέσεις με τις χώρες στα ανατολικά της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία.
Κινεζικά δίκτυα
Συσσωρευμένες ξένες επενδύσεις από την Κίνα ανά χώρα, 2000-2017

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη ψάχνει μία καλύτερη απάντηση. Εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση της Huawei, οι Βρυξέλλες έχουν παράσχει ένα νέο πλαίσιο για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων. Δεν είναι τόσο αυστηρό όπως των ΗΠΑ, αλλά είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα.
Ο καλύτερος τρόπος να κρατηθούν χώρες όπως η Ιταλία έξω από την τροχιά του Πεκίνου θα ήταν να ανοίξουν οι "κάνουλες” των δαπανών με έναν παρόμοιο γενναιόδωρο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη Nokia για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τεχνολογίας 5G και το μπλοκ μόλις δημιούργησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, γνωστό ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, η Ευρώπη θα είχε ένα φιλόδοξο πλάνο όπως ο "Δρόμος του Μεταξιού” να προσφέρει στα μέλη της.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το Πεκίνο μπορεί πάντα να έχει το Μονακό.


Πηγή: capital.gr

https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/03/huawei.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου