Ο Ν.Τραμπ «έσπασε» το πρωτόκολλο: Μίλησε με Στρατηγό Χαφτάρ & έδωσε «πράσινο φως» για συντριβή των ισλαμιστών στη Λιβύη! Γράφει: Βασίλης Καπούλας..."Στροφή" 180 μοιρών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ο οποίος "έσπασε" το πρωτόκολλο και συνομίλησε απευθείας με ένα Στρατηγό ξένης χώρας, προχωρώντας σε ένα "εσωτερικό ανασχηματισμό" της αμερικανικής στρατηγικής στην Λιβύη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ν.Τραμπ συνομίλησε με τον Στρατηγό Χ.Χαφτάρ. Ομως το πιο σημαντικό είναι πως μετά την επικοινωνία Τραμπ-Χαφτάρ, η Αίγυπτος πλέον "ζεσταίνει"μηχανές για επέμβαση στο πλευρό του Στρατηγού μόλις αυτό κριθεί απαραίτητο. Μέχρι τις 16 του μήνα το State Department διαβεβαίωνε πως στήριζε την κυβέρνηση της Τρίπολης και το αντίπαλο στρατόπεδο του Στρατηγού Χαφτάρ, τον GNA. Ομως μέσα σε 3 ημέρες όλα αυτά αποτελούν παρελθόν διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΞ, Μ.Πομπέο, και την ανακοίνωση του State Department (διαβάστε πατώντας ΕΔΩ)
H "βόμβα" αφορά άμεσα και την Τουρκία καθώς ο Ν.Τραμπ διαβεβαίωσε τον Στρατηγό Χαφτάρ πως "μοιράζονται το ίδιο όραμα" για την Λιβύη!
"Αναγνωρίζω τον σημαντικό ρόλο σου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας(!) και την διασφάλιση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης" είπε ο Ν.Τραμπ ο οποίος επί της ουσίας έδωσε "πράσινο φως" στον Στρατηγό για επέλαση μέχρι Τρίπολη!
Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ συνομιλεί απευθείας με ένα στρατιωτικό Διοικητής ξένης δύναμης/χώρας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος Ν.Τραμπ περίμενε 5 ημέρες για την αποδέσμευση των πληροφοριών σχετικά με τη συγκεκριμένη συνομιλία μετά το μπλοκάρισμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ΗΕ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη το στρατηγό Χ.Χαφτάρ την στιγμή που επελαύνει προς την Τρίπολη. Δέκα ημέρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην δυτική Λιβύη και την Τρίπολη ο Ν.Τραμπ δίνει τα εύσημα στον Στρατηγό Χαφτάρ!
Τέλος, η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη του Στρατηγού Χαφτάρ στην Μόσχα και την συνάντηση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι της Αιγύπτου.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε "τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες" του στρατάρχη, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εξαπολύσει επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση όμως που είναι ένα συνονθύλευμα τζιχαντιστών και τρομοκρατών με ενισχύσεις από την Αγκυρα μέσω Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο πρόεδρος "αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης".
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στο κοινό όραμά τους για τη μετάβαση σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στη Λιβύη.
Δεν είναι σαφές γιατί άργησε πέντε ημέρες ο Λευκός Οίκος να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε την Δευτέρα.
Την Πέμπτη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν επί του παρόντος ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλούσε σε εκεχειρία στη Λιβύη.
Η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που πρότεινε η Βρετανία επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.
Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο δεν στήριξαν το ψήφισμα. Τώρα αυτό έγινε κατανοητό.
Στην Τρίπολη ακούγονται και σήμερα βομβαρδισμοί στα νότια προάστια, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής. Χθες, βλήματα όλμων έπεσαν κοντά σε μια κλινική της πρωτεύουσας.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον μίλησε επίσης πρόσφατα με τον Χάφταρ.
Ο Τζαλέλ Χαρσαουί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Κλίνγκενταλ της Χάγης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Τραμπ ισοδυναμεί με έκφραση στήριξης στις επιχειρήσεις του Χάφταρ και κατά συνέπεια "δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου αυξάνεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος".
"Ένας λόγος για το τηλεφώνημα του Τραμπ είναι ότι ο στρατός του Χάφταρ αποδείχτηκε λιγότερος ισχυρός απ' όσο ισχυριζόταν" ο ίδιος ο στρατάρχης, πρόσθεσε.
Ο Χάφταρ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που βοήθησαν τον Μουάμαρ Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969 όμως έπεσε σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο με το Τσαντ, τη δεκαετία του 1980.
Είχε αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του Τσαντ και διασώθηκε από τη CIA, αφού προηγουμένως εργάστηκε με στόχο την ανατροπή του Καντάφι. Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου έζησε για περίπου 20 χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, εν μέσω της εξέγερσης για την ανατροπή του Καντάφι.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/766690_ektakto-o-ntramp-espase-protokollo-edose-prasino-fos-ston
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου