Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

70 χρόνια από το «1984» του George Orwell

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο - σταθμός του George Orwell, το γνωστό «1984» (συγκεκριμένα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Βρετανία στις 8 Ιουνίου του 1949).
Το σπίτι του Winston Smith, από την ταινία του 1984.
ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Winston Smith εργάζεται στο Υπουργείο Αλήθειας στο Λονδίνο. Το έτος είναι το 1984 και ο κόσμος χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές, μία από τις οποίες είναι η Ωκεανία όπου βρίσκεται το Λονδίνο. Η κοινωνία της Ωκεανίας κυβερνάται από ένα κομμουνιστικό κόμμα, το Ingsoc (από το English Socialism), με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Big Brother.

Η κοινωνία χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές τάξεις: α) Το εσωτερικό κόμμα (ποσοστό 1%), που είναι η νομενκλατούρα, η άρχουσα τάξη που μπορεί και έχει πρόσβαση σε αγαθά που άλλοι ούτε καν έχουν δει (πχ κρασί), β) Το εξωτερικό κόμμα, οι μικρογραφειοκράτες χαμηλοϋπάλληλοι (ποσοστό 18%) και γ) Οι προλετάριοι ή proles (υπερβαίνουν το 80%), που είναι οι παρίες που ζουν σε άθλιες συνθήκες αλλά είναι πιστοί σκλάβοι του Κόμματος. Τα πάντα διέπονται από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία: το Υπουργείο Αλήθειας, το σπίτι των μέσων ενημέρωσης όπου μεταδίδονται η ιστορία και οι ειδήσεις. Το Υπουργείο Ειρήνης που αφορά τον στρατό. Το Υπουργείο Αφθονίας που σημαίνει τρόφιμα, ποτά, είδη ένδυσης και ούτω καθεξής, και, τέλος, το Υπουργείο Αγάπης που είναι ένα είδος δικαιοσύνης που τιμωρεί και θεραπεύει τους εγκληματίες σκέψης.
Στην Ωκεανία, τα πάντα παρακολουθούνται αυστηρά, υπάρχουν οθόνες σε κάθε γωνιά της πόλης, ακόμη και στα σπίτια των ανθρώπων. Αυτές οι οθόνες εκπέμπουν την προπαγάνδα του κόμματος, αλλά καταγράφουν επίσης όλα όσα διαδραματίζονται μπροστά τους. Η δυσαρέσκεια σου, μια ματιά στο λάθος πρόσωπο ή κάποια ακατάλληλη γνώμη οδηγεί στη σύλληψη από την αστυνομία σκέψης με επακόλουθα βασανιστήρια, στρατόπεδα εργασίας ή στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Στο Υπουργείο Αλήθειας, όπου υπηρετεί ο Winston, διορθώνονται βιβλία, εφημερίδες και άλλα πράγματα. Όλα όσα μπορούν να δείξουν τις αδυναμίες του κόμματος ή της κοινωνίας διορθώνονται εδώ. Η παλιά "λανθασμένη" πληροφορία εξαφανίζεται σε κάτι που ονομάζεται τρύπα μνήμης , μια φωτιά που σβήνει γεγονότα και ανθρώπους από την ιστορία.

"Αυτός που κατέκτησε το παρελθόν κατέκτησε το μέλλον, αυτός που κατέκτησε το παρόν κατέκτησε το παρελθόν." Από το 1984.

Η ιστορία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το παρελθόν πρόκειται να διαγραφεί και το παρόν να παρουσιαστεί όμορφα ζωγραφισμένο. Ο Winston βασανίζεται πολύ από τις παιδικές του εμπειρίες κατά τη διάρκεια των καταστροφών του πολέμου, σκέφτεται τη μητέρα και την αδελφή του που εξαφανίστηκαν και στο έργο τον δείχνει συνεχώς να θεωρεί ότι το παρελθόν είναι θολό. Ο Winston κρατάει ένα μυστικό ημερολόγιο όπου καταγράφει τις σκέψεις του, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι εγκληματίας σκέψης, ένοχος (ή άρρωστος) του thoughtcrime.

Όταν ορισμένοι από τους στενότερους συντρόφους (ονομάζονται όλοι «αδελφοί») του Winston εξαφανίζονται και έχει την εντολή να διαγράψει ακόμα και αυτούς από την ιστορία, οι αμφιβολίες του αρχίζουν να αυξάνονται. Υπάρχει μια φήμη για μια ομάδα που θέλει να αλλάξει την κοινωνία, ένα κίνημα αντίστασης που ονομάζεται Αδελφότητα και ο Ουίνστον πιστεύει ότι βλέπει αμφιβολίες στα μάτια ενός από τα μέλη του εσωτερικού κόμματος, του O'Brien .
Ο Ουίνστον ξεκινά μια απαγορευμένη και επικίνδυνη σχέση με την Τζούλια, μια γυναίκα από το εξωτερικό κόμμα. Ξεκινάνε απλώς για να κάνουν κρυφά σεξ, (το οποίο απαγορεύεται) αλλά στην πορεία ερωτεύονται και πιστεύουν ότι το σύστημα δεν μπορεί να τους αφαιρέσει ποτέ τις σκέψεις τους, και τα αισθήματά τους, να μισούν τον Μεγάλο Αδελφό ή να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Μοιράζονται σκέψεις αντίστασης και αγωνίζονται εναντίον του Big Brother και αποφασίζουν να προσπαθήσουν να ενταχθούν στο κίνημα αντίστασης.

Αποδεικνύεται ότι έχουν δίκιο για τον O'Brien ο οποίος δίνει ένα βιβλίο στον Winston για να το διαβάσει. Το βιβλίο εξωτερικά είναι το Λεξικό του Νewspeak, αλλά στις σελίδες του είναι κρυμμένο το βιβλίο "The Theory and Practice of Oligarchical Collectivism" του εχθρού της Ωκεανίας και πιο μισητού προσώπου, του Emmanuel Goldstein. Κατά τη διάρκεια παραμονής στο μυστικό δωμάτιο που νοίκιασαν στα προλεταριακά τμήματα της πόλης, ο Winston αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο δυνατά και αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Ο πόλεμος που καταστρέφει συνεχώς είναι απλώς μια πράξη που πρέπει να συνεχίζεται και η κοινωνία βασίζεται αποκλειστικά σε ψέματα, φόβο και καταπίεση.

Ακριβώς όταν η ιστορία φαίνεται να έχει μια πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη, όλα ανατρέπονται. Το δωμάτιο που έχουν νοικιάσει ανήκει σε μέλος της Αστυνομίας Σκέψης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλούσε αντίκες. Στο δωμάτιο υπήρχε επίσης μια κρυμμένη οθόνη κάτω από έναν πίνακα στον τοίχο. Ο Ουίνστον και η Τζούλια μεταφέρονται στο Υπουργείο Αγάπης.
Ο Winston ξυπνά σε ένα μικρό λευκό κελί με οθόνες σε όλους τους τοίχους. Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό έχει καθίσει εκεί. Ρίχνουν στο κελί ένα συνάδελφό του, ο οποίος ομολογεί τρομοκρατημένος ότι ήταν πράκτορας του Emmanuel Goldstein, χωρίς ούτε ο ίδιος να το ξέρει! Τον κατέδωσε η μικρή του κόρη επειδή της έμοιαζε με εγκληματία σκέψης. Όλοι όσοι κρατούνται είναι τρομοκρατημένοι και συχνά προσπαθούν να πείσουν τους φρουρούς να πάρουν κάποιον άλλο αντί για αυτούς στις συνεδρίες των βασανιστηρίων, ειδικά όταν γίνεται λόγος για το μυστηριώδες φρικτό δωμάτιο 101.

Μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, η πόρτα ανοίγει και εισέρχεται ο O'Brien. Ο Ουίνστον πιστεύει ότι τον έχουν συλλάβει, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι ο O'Brien είναι στην πραγματικότητα ένας ανακριτής που θα βασανίσει τον Ουίνστον.
O'Brian εξηγεί ότι ο Winston είναι πραγματικά άρρωστος και ότι πρόκειται να τον θεραπεύσει. Μετά από πολλές συνεδρίες βασανιστηρίων, ο Winston είναι εντελώς κατεστραμμένος, και λέει όλα αυτά που ο O'Brien θέλει να ακούσει (όπως του δείχνει τα τέσσερα δάκτυλά του, αλλά ο Winston δεν πρέπει να πει τέσσερα) και όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές διαταραχές στον εγκέφαλό του, Winston γίνεται φυτό και «θεραπεύεται».

Εάν θέλετε μια εικόνα του μέλλοντος τότε φανταστείτε μια μπότα να πατάει επάνω σε ένα πρόσωπο - για πάντα. Και θυμηθείτε ότι είναι για πάντα. Το πρόσωπο είναι πάντα εκεί, έτσι ώστε να μπορεί να πατηθεί και να ταπεινωθεί πάλι. Η παρακολούθηση, η προδοσία, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, οι εξαφανίσεις δεν θα τελειώσουν ποτέ. Ο θρίαμβος της ισχύος είναι να προκαλείς πόνο και ταπείνωση στον άλλο. Όσο περισσότερη δύναμη έχει το κόμμα, τόσο λιγότερο ανεκτικό γίνεται: όσο πιο αδύναμη είναι η αντιπολίτευση, τόσο πιο σκληρός είναι ο δεσποτισμός.

Κάποια στιγμή ο Winston τελειώνει τις συνεδρίες «θεραπείας», παίρνει καθαρά ρούχα, του επιτρέπεται να φάει περισσότερο φαγητό για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αλλά ο Winston εξακολουθεί να νιώθει αγάπη για τη Julia και όταν του τίθεται το ερώτημα του τι σκέφτεται για τον Big Brother, απαντά ότι τον μισεί. Τότε ο O'Brien τον οδηγεί στο δωμάτιο 101.
Μόλις βρεθεί στο δωμάτιο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο των πιο εσωτερικών σκέψεων και συναισθημάτων του. Ωστόσο, όταν βλέπει τι είναι μέσα στο δωμάτιο, ο πανικός αρχίζει να εξαπλώνεται στο σώμα του. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα τραπέζι με ένα περίεργο κλουβί πάνω του και μια καρέκλα στην οποία μπορεί κανείς να δεθεί. Αποδεικνύεται ότι το κλουβί μπορεί να συνδεθεί με το κεφάλι του Winston και σε αυτό υπάρχουν δύο λιμοκτονούντες αρουραίοι. Ο μεγαλύτερος τρόμος του Winston είναι οι αρουραίοι (από μία εμπειρία που είχε μικρός και τον στιγμάτισε) και όταν ο O'Brien σφίγγει το κλουβί στο κεφάλι του Winston και αρχίζει να εξηγεί τι θα συμβεί όταν απελευθερώσει τους αρουραίους που θα φάνε το πρόσωπό του, ο Winston φωνάζει ότι πρέπει να βάλουν την Τζούλια στην καρέκλα. Αφήστε τους αρουραίους να την φάνε, αλλά αφήστε εμένα να ζήσω, φωνάζει και έτσι η αγάπη για την Τζούλια συνθλίβεται από το φόβο των αρουραίων.
Στη συνέχεια βρίσκεται ο Winston να παίζει σκάκι, να έχει μια νέα και καλύτερη δουλειά, έχει το δικό του τραπέζι όπου ο μπάρμαν έρχεται και του βάζει τζιν. Η κατάσταση στον κόσμο είναι όπως συνήθως με τον συνεχή πόλεμο και ανακοινώνεται μέσω των οθονών ότι κάτι έχει συμβεί, το οποίο θα μεταφερθεί αργότερα.
Τυχαία έρχεται η Τζούλια και κάθεται στο τραπέζι. Και οι δύο λένε ότι πρόδωσαν ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν μερικές μηχανικές φράσεις και λένε ότι πρέπει να ιδωθούν ξανά, κάτι που συνειδητοποιούμε ότι είναι το ψέμα και των δύο. Όταν φεύγει η τεράστια οθόνη πίσω του δείχνει τον ίδιο να ομολογεί τα (φανταστικά) "εγκλήματά" του απέναντι στο κράτος (η σκηνή θυμίζει έντονα τις "Δίκες της Μόσχας"). Όταν η οθόνη αργότερα δείχνει μια μεγάλη νίκη για την Ωκεανία, ο Winston αρχίζει να κλαίει και λέει ήσυχα ότι αγαπά τον Big Brother. Το σύστημα έκανε γύρω στα 40 χρόνια για να τον θεραπεύσει, αλλά τώρα είναι τελικά υγιής.
Η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου έγινε το 1953 και το 1956 ήρθε η πρώτη ταινία «1984». Υπάρχουν φήμες, ότι μια νέα ταινία είναι σε εξέλιξη από τον σκηνοθέτη που έκανε τις ταινίες Bourne, αλλά πιθανότατα θα είναι μια ενοχλητική αντι-Trump ταινία.

Η ταινία από το 1984, όμως, που ίσως είναι πιο γνωστή, είναι ίσως η καλύτερη ερμηνεία του έργου μέχρι στιγμής. Εδώ βρίσκουμε τον Άγγλο ηθοποιό John Hurt στο ρόλο του Winston Smith σε μια όχι πολύ πλούσια αγγλική παραγωγή (Julia είναι η Suzana Hamilton και O' Brien ο Richard Burton στον τελευταίο του ρόλο). Τα χρώματα της ταινίας είναι μουντά, σκοτεινά και γκρίζα. Τα πάντα είναι σπασμένα, ρημαγμένα και βομβαρδισμένα και οι άνθρωποι σχεδόν μόνο σαν σκιές υπάρχουν. Τα ρούχα τους είναι γκρίζα και πανομοιότυπα και μοιάζουν βρώμικοι, εξαντλημένοι και σχεδόν ποτέ δεν γελάνε.

Η ταινία είναι πολύ καλή και μεταφέρει πολλά από το βιβλίο, αλλά χάνει λίγο στο συναίσθημα. Αν οι κινηματογραφιστές έκαναν την ταινία να διαρκεί μια ώρα περισσότερο, όπου θα έχτιζαν περισσότερο στο διανοητικό ταξίδι του Winston, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αριστούργημα. Υπάρχουν πολλά δραματικά γεγονότα από την ιστορία που έχουν χαθεί, ενώ  η παράνοια που διαπερνά την κοινωνία, η συνεχής παρακολούθηση και ο φόβος που καλύπτει τα πάντα θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει περισσότερο χώρο. Η σχέση μεταξύ Winston, Julia και O'Brien θα μπορούσε επίσης να έχει κερδίσει περισσότερο χώρο.

Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 1984, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε ένα κόμικ με την ιστορία του Winston, αλλά δεδομένου ότι είναι διαθέσιμο μόνο στα Ιαπωνικά και στα Ισπανικά, δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Πάντως από τα σκίτσα φαίνεται να είναι σωστά σε κάθε περίπτωση.

Χωρίς αμφιβολία, το 1984 έχει αφήσει το δικό του μεγάλο αποτύπωμα στην ιστορία του πολιτισμού. Ο λόγος για τη δημοτικότητα της ιστορίας είναι ίσως οι ομοιότητες με την εξέλιξη της δικής μας κοινωνίας, όπου κάποιες πτυχές της είναι τόσο συναρπαστικές όσο και τρομακτικές. Υπάρχει μάλιστα μια λέξη γι’ αυτό, «Οργουελιανό» / "Orwellian" που σημαίνει ότι κάτι που ζούμε είναι σαν να είναι βγαλμένο από τα βιβλία του George Orwell και ειδικότερα το 1984 όσον αφορά την παρακολούθηση, το “newspeak” / νέα γλώσσα και τον έλεγχο σκέψης.
Τα τελευταία χρόνια η παρακολούθηση των πολιτών γίνεται όλο και πιο εκτεταμένη. Για παράδειγμα, οι νέες έξυπνες τηλεοράσεις και οι φορητοί υπολογιστές έχουν ενσωματωμένες κάμερες και μικρόφωνα. Τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε πάντα μαζί μας έχουν και κάμερα και μικρόφωνο, διαθέτουν επίσης και GPS και όταν χρησιμοποιείτε ορισμένες υπηρεσίες πληρωμής, πρέπει για κάποιο λόγο να ενεργοποιηθεί, ώστε το σύστημα να γνωρίζει πού βρίσκεστε όταν πραγματοποιείτε μια πληρωμή. Τίθεται συχνά το ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερες κάμερες επιτήρησης στον δημόσιο χώρο. Μια επιτήρηση που ισχυριζόμαστε ότι χρειαζόμαστε για την ασφάλειά μας.

Όταν πρόκειται για αυτό που ονομάζεται “newspeak” στο βιβλίο, γίνεται ακόμη πιο οργουελιανό και κάποιες λέξεις έχουν γίνει πλέον παράνομες. Στην Σουηδία π.χ. ίσως η πιο πολυσυζητημένη “newspeak” λέξη είναι η λεγόμενη ουδέτερη κατά το φύλο λέξη “hen”. Μία λέξη που υποβιβάζει τους ανθρώπους σε μια γκρίζα μάζα, όπως τους πολίτες της Ωκεανίας, όπου ακόμη και η ταυτότητά του φύλου μας έχει αφαιρεθεί. Ταυτοχρόνως, νέες λέξεις όπως το μη-δυαδικό, το intersexual, το cisperson και τα περισσότερα από 70 άλλα διαφορετικά «φύλα» έχουν εισαχθεί όσον αφορά το φύλο.

«Νέες αφίξεις» , η λέξη που ισχύει σήμερα για τους ξένους που καταφθάνουν στην χώρα είναι ένα άλλο παράδειγμα του newspeak. Αυτή η λέξη είχε μια μάλλον ποικιλόμορφη εξέλιξη, καθώς προχωρήσαμε από τους αλλοδαπούς, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τώρα ονομάζονται «νέες αφίξεις». Έχουμε επίσης και το πλασματικό φαινόμενο των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, το οποίο επίσης αποτελεί newspeak. Κάποιοι μάλιστα το προχώρησαν ακόμη πιο μακριά και ονόμασαν κάποιους, συχνά με εξόφθαλμα ενήλικες άντρες, «παιδιά πολέμου». Στο newspeak χαίρονται να επιδίδονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί.  
Ότι τόσο η παρακολούθηση όσο και το newspeak χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τον έλεγχο του νου είναι μια πολύ εντυπωσιακή ομοιότητα με το βιβλίο. Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία διαρκούς παρακολούθησης όπου κάποιες λέξεις έχουν πράγματι γίνει παράνομες και απαγορεύεται να τις πεις και να τις γράψεις. Και δεν είναι μόνο λέξεις που είναι παράνομες. Κάποια σύμβολα ή ανέκδοτα είναι παράνομα και χιλιάδες άνθρωποι στην «ανεκτική» και «πλουραλιστική» Ευρώπη καταδικάζονται κάθε χρόνο για αυτά τα "εγκλήματα".

Οι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά χρησιμοποιούν ένα είδος αντιφατικής λογικής, όπου, αφενός, καταδικάζουν ένα φαινόμενο, αλλά με το ίδιο πνεύμα υποστηρίζουν το ίδιο. Αυτό ονομάζεται στο βιβλίο ως doublethink και είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή.

«Να γνωρίζεις και να μη γνωρίζεις, να έχεις συνείδηση της πλήρους αλήθειας ενώ λες προσεκτικά κατασκευασμένα ψεύδη, να έχεις συγχρόνως δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, γνωρίζοντας ότι είναι αντιφατικό να πιστεύεις και στις δύο, να χρησιμοποιείς τη λογική εναντίον της λογικής, να αποκηρύσσεις [από μέσα σου] την ηθική, ακριβώς όταν την επικαλείσαι, να γνωρίζεις ότι η δημοκρατία είναι ανέφικτη και [ταυτόχρονα]να ισχυρίζεσαι ότι το κόμμα είναι ο φύλακας της δημοκρατίας, να ξεχνάς ό,τι είναι απαραίτητο να ξεχάσεις, αλλά να το επαναφέρεις στη μνήμη τη στιγμή που πρέπει και μετά να το ξεχνάς και πάλι... Εν ολίγοις, ακόμα και για να κατανοήσεις τον όρο doublethink είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις ακριβώς αυτό το doublethink».

Καθώς ζούμε στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, πιθανώς αδυνατούμε να δούμε την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Προκειμένου οι πολιτικοί να μπορέσουν να πολεμήσουν για τον σημερινό Μεγάλο Αδελφό , απαιτείται διπλωματούχος του doublethink και μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν οι σημερινοί κυβερνήτες χρησιμοποίησαν το 1984 ως εγχειρίδιο και δεν το αναγνώρισαν ως αποτρεπτικό παράδειγμα όπως όντως ήταν.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παροτρύνω όποιον δεν έχει διαβάσει το 1984 να το κάνει.

ΚΟ / από εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου