Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Απόρρητα έγγραφα για τις κατασκοπικές δραστηριότητες των επίσημων αποστολών της Τουρκίας…

Απόρρητα έγγραφα εκθέτουν μεγάλης κλίμακας κατασκοπεία από τις τουρκικές πρεσβείεςΤα μυστικά έγγραφα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που αποκτήθηκαν από την Nordic Monitor, αποκαλύπτουν πως οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία έχουν γίνει εργαλεία κατασκοπείας στα χέρια των ισλαμιστών ηγετών της Τουρκίας.Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές σε όλο τον κόσμο έχουν συστηματικά κατασκοπεύσει τους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τους Τούρκους που ζουν στην εξορία και τις διαβίβασαν στην έδρα τους.
Η κυβέρνηση έχει επωφεληθεί από τα υπέρ-Ερντογάν δίκτυα και οργανώσεις της τουρκικής διασποράς και έχει μετατρέψει τις πρεσβείες και τα προξενεία της σε κέντρα πληροφοριών, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες, ενώ σχηματίζεται και το προφίλ των επικριτών και των οργανώσεων τους. Στη συνέχεια, οι εκθέσεις πληροφοριών που δημιούργησαν οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποινικές υποθέσεις που είναι στημένες υποθέσεις περί τρομοκρατίας, με σκοπό τον εκφοβισμό και την φίμωση των αντιπάλων του καθεστώτος.
Η επίσημη αλληλογραφία που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας αποδεικνύει και πάλι πως οι Τούρκοι διπλωμάτες συλλέγουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτών που ασκούν κριτική στον Ερντογάν και παρουσιάζουν τις οργανώσεις τους και καταγράφουν τα ονόματά τους σαν να ήταν μέρος τρομοκρατικής οργάνωσης. Η αλληλογραφία περιλαμβάνει δύο CD, το πρώτο από τα οποία περιέχει, σύμφωνα με επιστολή, πληροφορίες για τους κορυφαίους επικριτές του καθεστώτος Erdoğan σε αυτό που το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως χώρες προτεραιότητας.
Ο στόχος παρατίθεται ως το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα πολιτών που ασχολείται με την εκπαίδευση, τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και το φιλανθρωπικό έργο σε πολλές χώρες. Το κίνημα με έδρα τις ΗΠΑ, καθοδηγείται από τον Τούρκο-μουσουλμάνο λόγιο Φετουλλάχ Γκιουλέν, επικριτή του Ερντογάν για τη διαφθορά, και την βοήθεια και συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης σε ένοπλες τζιχάντικες ομάδες στη Συρία και σε άλλες χώρες. Το έγγραφο επισημαίνει ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες και οι προξενικοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες για ανθρώπους σε 20 χώρες όπου το κίνημα θεωρείται πιο ενεργό.
Το δεύτερο CD περιλαμβάνει λεπτομέρειες της δομής του κινήματος σε κάθε χώρα και πλήρη κατάλογο των ανθρώπων που πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα. Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη μεγάλη δραστηριότητα κατασκοπίας που διεξάγουν οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές, η οποία φαίνεται να είναι πρωτοφανής στο πεδίο και την έκταση της.
Σύμφωνα με ένα μεταγενέστερο κείμενο στο έγγραφο, οι κατάλογοι διανεμήθηκαν επίσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας για να αναλάβουν περαιτέρω διοικητικές ή νομικές ενέργειες εναντίον ατόμων που είχαν προφίλ, για να τιμωρήσουν τους συγγενείς τους πίσω στην Τουρκία και να αρπάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τουρκικές ενώσεις διασποράς κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ως το μακρύ χέρι του καθεστώτος Ερντογάν στην Ευρώπη και ορισμένοι από αυτούς έχουν τεθεί υπό επιτήρηση από τοπικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέιλ από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Ρότερνταμ που καλεί τους Τούρκους υπηκόους στις Κάτω Χώρες να αναφέρουν τους επικριτές της Άγκυρας και του προέδρου Ερντογάν εκτέθηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
 
Απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία της Τουρκίας διαχειρίζονται δίκτυο κατασκοπείας σε όλο τον κόσμο, σχηματίζοντας το προφίλ των επικριτών στο εξωτερικό
Η Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια έκθεση που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι πρεσβείες και οι προξενικοί υπάλληλοι της Τουρκίας ασχολούνταν με την κατασκοπεία σε κυβερνητικούς κριτικούς σε 92 ξένες χώρες, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων δημιουργίας προφίλ σε μια συστηματική και σκόπιμη εκστρατεία κατασκοπείας προσφύγων. Έγγραφο που διέρρευσε από το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 16 Ιανουαρίου 2019 στην υπόθεση αρ. 2016/238, έδειξε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συντάξει έναν μακρύ κατάλογο ξένων φορέων που ανήκαν ή λειτουργούσαν από άτομα που θεωρείται πως κείτονταν κοντά στο κίνημα.
Το νέο έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται και στην πραγματικότητα επεκτάθηκε περαιτέρω από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε κατηγοριοποιήσει τις χώρες σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας. Το νέο μυστικό έγγραφο από το υπουργείο ορίζει την έκταση των παράνομων δραστηριοτήτων κατασκοπείας και αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν στο εξωτερικό μπορεί να έχουν ¨φάκελο¨ σε τουρκικά προξενεία και πρεσβείες.
 
Το σκανδαλώδες έγγραφο, με σφραγίδα “απόρρητο”, υπογράφτηκε από τον Κάαν Εσενέρ¨, τον τότε επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξ ονόματος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαουσόγλου.
Οι ασυλίες και τα προνόμια των διπλωματών και των προξενικών υπαλλήλων διέπονται από διεθνείς συμβάσεις. Ωστόσο, οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να αποφεύγουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 41. Παρομοίως, περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης περί των προξενείων, αλλά οι αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να ασκήσουν δίωξη σε οποιοδήποτε προσωπικό εάν διαπράξουν εγκλήματα εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων του προξενείου σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.
Είναι σαφές ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παραβιάζουν τους εσωτερικούς νόμους των κρατών υποδοχής και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, διενεργώντας παράνομες εκστρατείες συγκέντρωσης πληροφοριών και εκτεταμένες επιχειρήσεις πληροφοριών. Το κατασκοπευτικό τους έργο που έχει καταγραφεί επίσημα από τα τουρκικά δικαστήρια τις καθιστά ευάλωτες σε διεθνείς ή τοπικές διώξεις σε ξένες χώρες.
Η επίσημη επικοινωνία που έστειλε το Τμήμα Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Ασφάλειας, αποκαλύπτει το ρόλο του υπουργείου στην ακύρωση των διαβατηρίων των Τούρκων υπηκόων. Το έγγραφο, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2018 και αριθμημένο GİGY / 2018-13502069, επιβεβαιώνει τη σημασία αυτών των αρχείων κατασκοπείας στα τουρκικά δικαστικά και διοικητικά συστήματα. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Υπουργείο Εσωτερικών και τα αρμόδια διοικητικά συμβούλια ακυρώνουν τα διαβατήρια Τούρκων υπηκόων που απαριθμούνται από τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Εκτός από τις αυθαίρετες τιμωρίες στην Τουρκία, οι άνθρωποι που απαριθμούνται σε αυτά τα έγγραφα υπήρξαν συχνά στόχοι μιας εκστρατείας εκφοβισμού και παρενόχλησης και τους αρνήθηκαν προξενικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών υπογράφηκε από τον πρώην αναπληρωτή υφυπουργό κ. Kaan Esener, ο οποίος σήμερα είναι ο πρέσβης που εκπροσωπεί την Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο υπεύθυνος του γραφείου που ανακοίνωσε αυτό το σκανδαλώδες έγγραφο και διατήρησε καταλόγους εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, αντιπροσωπεύει τώρα τη χώρα του στο μεγαλύτερο διακυβερνητικό όργανο της Ευρώπης, το οποίο προάγει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα . 
Ο εισαγγελέας Adem Akıncı ζητά τη διερεύνηση ανθρώπων που περιγράφηκαν από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Τουρκίας.
Ο εισαγγελέας Adem Akıncı, ο οποίος έλαβε το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2018, διαβίβασε τα διαβαθμισμένα CD στη Μονάδα Οργανωμένων Εγκλημάτων της αστυνομικής υπηρεσίας της Άγκυρας για περαιτέρω ενέργειες εναντίον Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι ήταν προερχόμενοι από τις τουρκικές πρεσβείες και προξενεία. Ο Akıncı διέταξε επίσης την αστυνομική μονάδα να εξετάσει τους δεσμούς με το κίνημα Gülen και να παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες αστυνομικές έρευνες και τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδονται για τους υπόπτους.
 
Η τουρκική αστυνομία ενημερώνει το γραφείο του εισαγγελέα ότι η ποινική έρευνα για τους περιγραφόμενους επικριτές συνεχίζεται
Ένα CD που περιλάμβανε στοιχεία από τα αρχεία της αστυνομίας απεστάλη στις 13 Μαρτίου 2018 στο Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας σε μια μυστική επικοινωνία του Volkan İmişçi-αναπληρωτή επικεφαλής της Μονάδας Οργανωμένου Εγκλήματος στο Αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας. Ο İmişçi ενημέρωσε το γραφείο του εισαγγελέα ότι συνεχίζουν να έρχονται στην αστυνομία περισσότερα έγγραφα και κατάλογοι με ονόματα από τις πρεσβείες της Τουρκίας και άλλες κρατικές υπηρεσίες του εξωτερικού, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η έρευνα για τους κατοίκους.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα αρχεία της αστυνομίας σχετικά με τους υπόπτους συνίστανται σε νόμιμες δραστηριότητες, όπως η κατάθεση κεφαλαίων σε ιδιωτική τράπεζα, ο εθελοντισμός σε οργανώσεις συνδεδεμένες με το Gülen, η εργασία σε εταιρείες που συνδέονται με το κίνημα και τη χρήση κινητών εφαρμογών που ήταν νόμιμες την εποχή εκείνη. Τα σχολεία, οι ιδιωτικές τράπεζες, οι εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν λάβει άδεια και έχουν δεόντως εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση και παρακολουθούνται τακτικά και ελέγχονται από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το επίσημο έγγραφο ενημερώνει τον εισαγγελέα για τις ξεχωριστές έρευνες που διεξάγονται σε Τούρκους υπηκόους, ο αριθμός των οποίων μπορεί να υπερβαίνει τους χίλιους.
Kaan Esener, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν το δίκτυο κατασκοπείας που περιέγραφε τους επικριτές της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Τώρα είναι ο πρεσβευτής που εκπροσωπεί την Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, των αστυνομικών, των στρατιωτών και των επιχειρηματιών, είτε έχουν απολυθεί είτε έχουν συλληφθεί από το 2016 για τη χρήση του ByLock ή για την κατοχή λογαριασμών στην τώρα κλειστή τράπεζα Asya.
Αν και η κυβέρνηση Ερντογάν επέκτεινε τις εξουσίες παρακολούθησης για την υπηρεσία πληροφοριών της και επέκτεινε ασυλίες για τους πράκτορές της που διεξήγαγαν πράξεις σε ξένο έδαφος με στόχο τους αντιφρονούντες, χρησιμοποιήθηκαν επίσης και άλλα όργανα της κυβέρνησης, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet) για να κατασκοπεύουν τους επικριτές, τους αντιπάλους και τους αντιφρονούντες σε άλλες χώρες.
Το έγγραφο καθιστά επίσης σαφές πως διενεργήθηκαν ποινικές έρευνες, διώξεις και δίκες στην Τουρκία. Επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν είναι πλέον αμερόληπτο, αξιόπιστο ή ανεξάρτητο, όπως προκύπτει και από διάφορες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΚΑΔ) υπέρ των θυμάτων.
Το καθεστώς του Ερντογάν είναι πασίγνωστο για την ετικέτα του τρομοκράτη που κολλά σε ομάδες της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκούς . Το κίνημα Γκιουλέν και τα μέλη του δεν χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα ή διεθνή οργανισμό
Πηγή: nordicmonitor.com απόδοση tourkikanea.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου