Ναι μεν, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θεωρείται δεδομένη, και εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών, αλλά η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. αναβάλλεται για άγνωστο χρόνο. Έχει τονιστεί σ’ αυτήν την στήλη, ότι πολλοί από τους μακεδονίζοντες ενέκριναν τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, με την ελπίδα ότι σύντομα -ελέγετο εντός του θέρους- θα ξεκινήσει η διαδικασία λήψης του πολυπόθητου ευρωπαϊκού διαβατηρίου, που θα τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν την χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα ήθελαν. Δεν είναι μόνον η Γαλλία και η Ολλανδία που αρνούνται κατηγορηματική οιαδήποτε διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης, με χώρες της Βαλκανικής, αλλά και η ίδια η προστάτιδα των Σκοπίων, Γερμανία, μεταθέτει οιαδήποτε συζήτηση για το φθινόπωρο, χωρίς να είναι οριστική αυτή η ημερομηνία.
Η Μέρκελ, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο, και τούτο διότι η συγκυβερνώσα Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.
Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, στις Βρυξέλλες. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες».
Η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, 13 χώρες της Ε.Ε., κυρίως νέα μέλη από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία, καταρτίζουν ένα non-paper που θα παρουσιαστεί στην Ε.Ε. των 28, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα σχέδια της διεύρυνσης.
Ο Ζάεφ, θεωρεί ότι η χώρα του αδικείται, επειδή η έναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται από κοινού με την Αλβανία, ως πακέτο. Δήλωσε, ότι επειδή η κατάσταση στην Αλβανία είναι συγκρουσιακή, αλλά και η χώρα δεν επέτυχε τους στόχους να καταστείλει την διαφθορά, συμπαρασύρονται και τα Σκόπια. Είπε μάλιστα, ότι η Ευρώπη δεν ξεχωρίζει τις δύο χώρες, επειδή φοβάται μήπως η Αλβανία δυσαρεστημένη, προχωρήσει σε ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο.
Πιο σαφής για διαχωρισμό των Σκοπίων από την Αλβανία ήταν ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόσφσκι: «Η Αλβανία διέρχεται μια πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει τα θεσμικά όργανα. Τι να πω; Είχαμε και πριν μια θετική εισήγηση από την Επιτροπή, τότε ήμασταν χωριστά από την Αλβανία (δεν ήμασταν σε ένα πακέτο έναρξης των διαπραγματεύσεων)», είπε.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την μήνη του Έντι Ράμα, ο οποίος απάντησε: «Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι με τις δηλώσεις του ευνοεί το διαχωρισμό της Αλβανίας στις διαπραγματεύσεις; Παραδόξως αυτή η προσέγγιση, δεν λαμβάνει υπόψη τη σημαντική συμβολή της Αλβανίας και των Αλβανών στις δημοκρατικές εξελίξεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κράτους. Αυτή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε πρακτική», έγραψε ο Ράμα στο Facebook.
Στην ουσία, δηλαδή, ο Ράμα υπενθυμίζει ότι χωρίς τη δική του επιρροή, τα αλβανικά κόμματα στην σκοπιανή Βουλή, δεν θα συναινούσαν στις συνταγματικές αλλαγές του Ζάεφ. Δεν είπε όμως, ποια ήσαν τα ανταλλάγματα.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος μικρού αλβανικού κόμματος ζήτησε πρόωρες εκλογές λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης Ζάεφ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό το μήνα. Δηλώσεις της μακεδονίζουσας αντιπολίτευσης δεν υπήρξαν, η οποία δεν σηκώνει ακόμη υψηλά την σημαία των έκτακτων εκλογών.
Γίνεται φανερό πάντως, ότι αν και τον Οκτώβριο, δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξης την Ε.Ε. η καρέκλα του Ζάεφ θα τρίζει.
Ο Μακεδών
Voria
https://kostasxan.blogspot.com/2019/06/blog-post_985.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου