Η απουσία οιασδήποτε δυναμικής αντίδρασης από πλευράς των ΗΠΑ, για την τουρκική παρασπονδία αγοράς οπλισμού από τον δυνάμει αντίπαλο του ΝΑΤΟ, αιτιολογήθηκε μέσω δημοσιεύματος του Bloomberg, το οποίο δεν έτυχε σχολιασμού από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι τα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να περάσει η Δευτέρα, η επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και έτσι να αποφευχθεί η επαναφορά των θεωριών -που διατυπώνονται κυρίως από οπαδούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκοναν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Έχει βάση η αιτιολογία, και άλλωστε η απάντηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να καθυστερήσει επί πολύ, από την στιγμή που κρίνεται η αξιοπιστία τους. Αλίμονο, εάν η υπερδύναμη, στην οποία στηρίζονται δεκάδες χώρες για την ασφάλειά τους, υποκύψει στον εκβιασμό του Ερντογάν.
Πάντως, ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς προκάλεσε ανησυχίες. Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε πως στη συνομιλία των δύο υπουργών Άμυνας, συμφωνήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα να έρθει επειγόντως από τις ΗΠΑ μία επιτροπή για να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως και για το θέμα της σύστασης ασφαλούς περιοχής στην Συρία. Ανακοινώθηκε επίσης, πως ανεστάλη επ’ αόριστο η ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνει το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ σχετικά με την παράδοση των S-400. Ό,τι ζητούσε η Τουρκία, δηλαδή.
Πέραν τούτων, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα θριαμβευτικά σχόλια του ρωσικού Τύπου προς τον Ερντογάν, ο οποίος «κέρδισε μια προσωπική νίκη εναντίον της Δύσης». Σε άρθρο της, η ρωσική εφημερίδα "Κομμερσάντ" αναφέρει ότι παρά τις πιέσεις της Δύσης, άρχισε η έναρξη των παραδόσεων των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αξιολογώντας για το γεγονός αυτό τη στάση έναντι της Δύσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πολιτικός σχολιαστής της Κομμερσάντ, Ντμίτρι Ντρίζε, στο άρθρο του υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κέρδισε μια προσωπική νίκη εναντίον της Δύσης. «Οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούσαν με κυρώσεις για να εμποδίσουν την αποστολή των S-400 στην Τουρκία. Οι Δυτικοί εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, που αγοράζει πολεμικά συστήματα από τον εχθρό και τα οποία δεν είναι συμβατά», αναφέρει ο Ρώσος αρθρογράφος.
Εν κατακλείδι, σημειώνει ότι «η επιμονή και πολιτική οξύνοια του Ερντογάν ανάγκασαν τον Τραμπ να παραδεχθεί ότι είχε δίκαιο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, από την στιγμή που δεν βρήκαν κάποιο τρόπο να ματαιώσουν την αγορά των S-400. Και φυσικά η απειλή ότι δεν θα δώσουν τα F-35 στην Τουρκία, την ζημιώνει μεν οικονομικά, αλλά την σπρώχνει να προβεί σε αγορά των αντίστοιχων ρωσικών, και να εμβαθύνει περισσότερο τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν πρόκειται περί ουσιαστικών κυρώσεων.
Επί τη βάσει ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να προσφέρει την Άγκυρα στη Μόσχα, είναι βέβαιο ότι οι όποιες δημόσιες κυρώσεις θα είναι συμβολικού χαρακτήρα. Η νομοθεσία CAATSA του 2017, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμωρούν τους αγοραστές σημαντικών ρωσικών οπλικών συστημάτων, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να επιλέξει πέντε από μια λίστα δώδεκα πιθανών κυρώσεων.
Αντί να αποκλείσει πλήρως την Τουρκία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα γκρεμίζοντας την εύθραυστη οικονομία της, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εστιάσει τις κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή οντότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας, περιορίζοντας τις επιπτώσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε, επίσης, να υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνον εφόσον τεθούν σε λειτουργία οι S-400, δίνοντας έτσι στην Τουρκία περιθώριο να το ξανασκεφθεί έως τον Οκτώβριο.
Αναμένουμε, ανησυχούντες!
Ο Μακεδών
Voria
https://kostasxan.blogspot.com/2019/07/blog-post_995.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου