Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Η Τουρκία πιέζει για να οδηγήσει την Κύπρο σε διαπραγματεύσεις

Η πάντα... φιλειρηνική Τουρκία ζήτησε από τον Γκουτέρες να πιέσει την Κύπρο να αποδεχθεί την πρόταση να ιδρυθεί κοινό ταμείο για τα ενεργειακά
Τις διαπραγματεύσεις τις ζήτησε και η Ε.Ε. και τις αποδέχθηκε και η Κύπρος. Ελπίζω δε, ότι μόνον εις ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιου είδους όμως διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να γίνουν, επειδή η Τουρκία αφενός δεν αναγνωρίζει ύπαρξη κυπριακού κράτους, αφετέρου υποτίθεται ότι ενεργεί κατ’ εντολή των κατεχομένων, τα οποία μόνη αυτή αναγνωρίζει ως κράτος.

Για να δείξει δε, πόσο πρόθυμη είναι για συζητήσεις επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και άλλα τέτοια ωραιόλογα, που αμφιβάλλω αν αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν, αφού ενεργεί πάντα εκτός αυτών, απεύθυνε δια του Ακιντζί πρόταση στον Ν. Αναστασιάδη να ιδρυθεί κοινό ταμείο για τα ενεργειακά. Μάλιστα, η πρόταση εστάλη στον ΟΗΕ, και η πάντα... φιλειρηνική Τουρκία ζήτησε από τον Γκουτέρες να πιέσει την κυβέρνηση της Κύπρου να αποδεχθεί την πρόταση, ώστε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Ο Ν. Αναστασιάδης συγκάλεσε συμβούλιο αρχηγών κομμάτων -κάτι που στην Ελλάδα είναι άγνωστο, και δείχνει την ευτέλεια της πολιτικής ζωής- όπου ομοφώνως η πρόταση Ακιντζί απερρίφθη. Περιφρονήθηκε ταυτόχρονα και ο Τσαβούσογλου, ο οποίος με τακτική πειρατή εκβίασε ότι «Ή δέχονται οι Ελληνοκύπριοι την πρόταση Ακιντζί ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις».

Το συμβούλιο αρχηγών της Κύπρου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη, σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη απορρίπτει την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων. Όπως σημειώνεται, η πρόταση αποπροσανατολίζει από τον στόχο που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού.


Παραθέτω μόνον την δήλωση του προέδρου της "Συμμαχίας Πολιτών", Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Όλα τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού». Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν αντικείμενο για συζήτηση, καθώς υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναβαθμίζει το ψευδοκράτος».

Η Τουρκία θα συνεχίζει να πιέζει, δημιουργώντας όμως τετελεσμένα, αφού οι δήθεν κυρώσεις της Ε.Ε. δεν την αγγίζουν. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων εναντίον της από την ΕΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή τέταρτου πλοίου στη περιοχή, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την στρατιωτική ισχύ της.

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, φαίνεται πως τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας, είναι μη αποτρεπτικά για τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis προγραμματίζεται να μεταφέρει τις εργασίες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες έρευνες.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis δεν είναι γεωτρύπανο αλλά ερευνητικό σκάφος, παρόμοιου τύπου με το Barbaros. Νωρίτερα, ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις επαφές και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, λόγω των γεωτρήσεων της για ανεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίoυ».

[Παρενθετικά να πω για τις περιβόητες κυρώσεις. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξάγονται συνταντήσεις υψηλού επιπέδου. Δηλαδή, για να συνεχίσει να πωλεί η Γερμανία οπλικά συστήματα στην Τουρκία, πρέπει απαραιτήτως να συναντηθούν υπουργοί; Δεν μπορεί να προηγηθεί τηλεφωνική συζήτηση, και η συνάντηση να γίνει μεταξύ τεχνοκρατών;]

Αναμένονται ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ εντός της εβδομάδος, Ήδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35. Οψόμεθα.

Ο Μακεδών
Voria


https://kostasxan.blogspot.com/2019/07/blog-post_290.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου